Space to see, think and learn

FOTODOK staat voor het belang van visuele verhalen rondom maatschappelijke thema’s en de veranderkracht van beeldmakers. 

FOTODOK toont verschillende perspectieven op de wereld en geeft handvatten om tot maatschappelijke keuzes te komen voor de toekomst door begrijpend leren kijken.

De fotografie van Wahaj toont leven en dood onder de gewelddadige bezetting en getuigt van de veerkracht van de Palestijnse gemeenschappen. Kijken naar Wahaj's foto's betekent ondergedompeld worden in het dagelijkse lijden en de strijd. Lees verder..
Het jaarlijkse talentenprogramma Lighthouse ondersteunt kunstenaars die werken met het fotografische medium en die zich in de beginfase van hun carrière bevinden. Afhankelijk van je eigen doelstellingen kunnen we je helpen om je meer te engageren in de fotografiewereld, of om je focus te verbreden en de disciplinaire grenzen van de fotografie te verleggen ten gunste van een meer interdisciplinaire artistieke praktijk. Je kunt je aanmelden tot en met 31 juli!
FOTODOK is verheugd dat Grounding – Stories of Migration als onderdeel van BredaPhoto Festival 2024 getoond wordt van 13 september tot en met 3 november 2024. De tentoonstelling toont werk van: Thana Faroq, Hanna Hrabarska, Sebastian Koudijzer i.s.m. Tyler Koudijzer, Marwan Magroun, Kevin Osepa, Giya Makondo-Wills and Nael Quraishi.

Talent Embassy op Rencontres d’Arles door de ogen van Sebastian Koudijzer

Met steun van het Pictoright Fonds startte FOTODOK in 2023 met het Talent Embassy programma. Tien opkomende fotografen gaan met FOTODOK collegae naar Europese fotofestivals waar we de makers vanuit een fijne thuisbasis kennis laten maken met het internationale werkveld. Sebastian Koudijzer schreef prachtig over zijn ervaringen in het Talent Embassy programma  tijdens de openingsweek van Rencontres d’Arles begin juli 2024.

Lees verder »

Yusser al Obaidi nieuw Hoofd Talent

FOTODOK introduceert met groot genoegen Yusser al Obaidi als het nieuwe Hooofd Talent!
Yusser zal de diverse Talent Programma’s van FOTODOK leiden, jonge makers ondersteunen en hen aanmoedigen om grenzen te verleggen en te experimenteren.

Lees verder »

Positief advies FOTODOK Cultuurnota 2025-28

De Gemeente Utrecht is een belangrijke financier van FOTODOK. Op woensdag 5 juni zijn de adviezen gepresenteerd voor de Cultuurnota 2025-2028. We zijn heel blij met het vertrouwen en de mooie terugkoppeling op onze plannen en werkwijze.

Lees verder »

Books for the Culture Without Borders

“Intergalactica: Books for the Culture Without Borders” verbindt Europese instellingen en kunstenaars met het doel een reeks innovatieve fotoboeken als kunstobjecten te creëren. Als kickstart gaat FOTODOK een fotoboek maken met Yana Kononova.

Lees verder »

Nominaties Futures 2024

FOTODOK maakt met genoegen de genomineerden bekend voor de 2024 cyclus van Futures: een pan-Europees fotografieplatform. Farren van Wyk, Gilleam Trapenberg, Hanane El Ouardani, Prins de Vos en Suzette Bousema zullen elk onderdeel worden van het Futures-netwerk en zullen een reeks projecten presenteren die een reeks belangrijke hedendaagse vragen behandelen…

Lees verder »

INTERVIEW: LISANNE VAN HAPPEN

Ze begon als “kleefstagiaire” en groeide uit tot Hoofd Talentontwikkeling, steunpilaar en internationaal ambassadeur van FOTODOK. Nu heeft Lisanne besloten FOTODOK te gaan verlaten om nieuwe uitzichten te vinden.

Lees verder »

In gesprek met Jonas Bendiksen

Jonas Bendiksen beschouwt fotografie ten eerste als middel om verhalen te vertellen. Femke Rotteveel ging in gesprek met de Noorse Magnum fotograaf over zijn werk, experiment, geloofwaardigheid, AI en de toekomst van de fotojournalistiek.

Lees verder »

Fotografie als basisbehoefte

De beelden in “I am. Rada / Я Рада” van Oekraïense kunstenaar Katya Lesiv documenteren gevoelens van aanwezigheid en opluchting, en brengen tegelijkertijd de realiteit van moederschap in oorlogstijd over, zoals geobserveerd tijdens het verblijf in een vreemd land. Lisanne van Happen ging in gesprek met Katya Lesiv.

Lees verder »

Steun Fotodok

Nieuwsbrief