Space to see, think and learn

In een oud schoolgebouw aan een idyllisch hofje in hartje Utrecht vlakbij de Dom, organiseert FOTODOK fototentoonstellingen, lezingen, debat en educatie rond maatschappelijke onderwerpen. FOTODOK vertelt verhalen met documentaire­fotografie en gebruikt daarbij ook andere manieren om deze verhalen te delen met bijvoorbeeld film, virtual reality en webdocumentaires.

In tijden waarin nieuwsberichten steeds korter worden en sneller hun nieuwswaarde verliezen, waarin dagelijks duizenden beelden en een onophoudelijke stroom informatie aan ons voorbij trekken, biedt FOTODOK achtergrondverhalen voor verdieping, soms zelfs bezinning en, hopelijk, een beter begrip van de wereld waarin we leven.

Onze tentoonstelling Whispers and Shouts. Voices of Ukrainian Women Photographers is voorbij. We willen iedereen die ons in de afgelopen maanden heeft bezocht hartelijk bedanken! Heb je de tentoonstelling gemist, wil je herinneringen ophalen of nog eens terugkijken op de projecten bezoek dan onze 360° tour door de tentoonstelling. Naast de tentoonstelling kun je meer verdiepend materiaal vinden én de tour is compatibel met een VR headset voor de volledige ervaring.
On Wednesday, May 31st the photobook gathering “Whispers, Books & Shouts” will take place at The Utrechtse Boekenbar conducted by photographer, independent editor and photobook lover Walter Costa. Costa will explore his two big passions – photography and books – through the storytelling strategies of five books that were part of the last exhibition at FOTODOK “Whispers and Shouts. Voices of Ukrainian Women Photographers”.
HERE NEAR presenteert drie projecten die een reeks gelaagde en zich ontvouwende bedreigingen voor de ecologie van Arles en omgeving zichtbaar maken. Sinds 2022 werken Mathieu Asselin (FR/VE), Tanja Engelberts (NL) en Sheng-Wen Lo (TW/NL) elk aan locatiespecifiek onderzoek naar de effecten van sociaaleconomische activiteiten op de lokale ecosystemen en hun bewoners. De tentoonstelling is te zien vanaf 3 juli tot en met 24 september, 2023 op Recontres d'Arles.

Lighthouse Interview #5 – Loes Coolen

Voor het vijfde deel van deze reeks interviews spreekt Robin Schaap, student aan de Reinwardt Academie met fotograaf Loes Coolen. We ontdekken de drijfveren van Loes binnen fotografie en educatie en komen meer te weten over de projecten waar ze momenteel aan werkt. Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met alle Lighthouse deelnemers.

Lees verder »

Lighthouse interview #4 – Rafael Roncato

For the fourth interview for our Lighthouse series talent program intern Robin Schaap talked to photographer Rafael Roncato. Explore why Roncato turned to photography, what his fascinations in life are and dive a bit deeper in the projects he is currently working on.

Lees verder »

FOTODOK LANCEERT DE KLIEK CLUB!

De Kliek Club is een nieuw programma uit waarin de uitwisseling en het delen van kennis centraal staan. Vanaf het academiejaar 2023/2024 zal FOTODOK drie keer per jaar een rondreizend programma ontwikkelen, in samenwerking met educatieve partners en lokale partijen uit het werkveld.

Lees verder »

Nieuw: FOTODOK TALENT EMBASSY

FOTODOK lanceert een nieuw programma voor talent: de FOTODOK TALENT EMBASSY!
Dankzij het Pictoright Fonds kunnen we de komende drie jaar jaarlijks tien opkomende fotografen ondersteunen in hun ontwikkelen en meenemen naar internationale fotografie festivals. Met de Talent Embassy doen we internationaal wat we in Nederland al met succes doen: talenten zichtbaar maken en aan een relevant netwerk verbinden.

Lees verder »

TAFERELEN #40 – Liefde in tijden van Oorlog

Na een succesvolle rentree van Taferelen op 13 april, nodigen we je van harte uit voor de eerstvolgende editie op donderdag 11 mei. Het thema Liefde In Tijden Van Oorlog staat centraal en hoe het leven doorgaat ook onder extreme omstandigheden. Fotograaf en schrijver Saskia Aukema vertelt over haar boek Tot de dood ons scheidt waarin ze de 261 stellen die in Kamp Westerbork trouwden een gezicht geeft. Charlotte Alewijnse is naast klinisch psycholoog ook EMDR specialist en behandelt mensen met klachten van posttraumatische stress, angst, depressie en persoonlijkheidsproblematiek.

Lees verder »

Hidden- een glimp van hoop in Oekraïne

De eerste weken van april stonden in de centrale hal van de Bibliotheek Neude fotoboeken over Oekraïne centraal tijdens de vierde Dok voor Fotografie Verhalen. Naast een boekentafel met 12 fotoboeken met toelichting richtte FOTODOK een expositie in over de boeken Loss van Katia Motyleva en Debaltsevo, where are you? van Karine Zenja Versluis, wiens beider werk te zien is in de huidige FOTODOK tentoonstelling. Ook Elena Subach’s boek Hidden was in april onderdeel van de expositie in de bibliotheek.

Lees verder »

15 april: SLOW ART DAY @ FOTODOK

Slow Art Day, opgericht in 2010, is een wereldwijd evenement met een simpele missie: meer mensen helpen om zelf het plezier te ontdekken van het kijken naar en waarderen van kunst. In een tijd waarin we dagelijks duizenden beelden op ons netvlies krijgen en we al scrollend door het leven gaan is het een kunst om eens wat langer dan de gemiddelde 14 seconden bij een kunstwerk stil te staan. FOTODOK is op deze dag geopend van 12:00 tot 18:00 uur en je kunt op verschillende manieren meedoen aan Slow Art day!

Lees verder »

Taferelen #39 is home where your heart is?

In deze taferelen staat het thema ontheemding centraal en wat je nodig hebt om je ergens thuis te voelen. Darina Iyudina geeft met video- en geluidsopnames geeft een persoonlijke inkijk in het afgelopen jaar waarin haar tante, nicht en neefje Oekraïne ontvluchten en in NL bij haar vader en moeder intrekken. Anna Bilenka kwam in 2014 vanuit Oekraïne naar Nederland en woont in Haarlem. Anna werkt sinds 2022 bij Open Embassy aan het project Meedoen in Nederland voor Oekraïeners die naar Nederland zijn gevlucht.

Lees verder »

Lighthouse interview #3 – Emilia Martin

For the third interview for our Lighthouse series talent program intern Robin Schaap talked to photographer Emilia Martin. Explore why Emilia turned to photography, what her fascinations in life are and dive a bit deeper in the projects she is currently working on. This interview is part of a larger series of interviews with all FOTODOK Lighthouse 22/23 participants.

Lees verder »

Fotokids #20 Meivakantie Zaterdag 6 mei 2023

In de meivakantie zijn we weer terug met onze geliefde FOTOKIDS workshop! Er staat elke keer een afwisselend en prikkelend programma klaar voor kinderen en jongeren om te experimenteren met fotografie en beeldtaal. Kom je ook meedoen? In deze workshop onderzoeken we hoe een foto tot stand is gekomen. Wat heeft de fotograaf allemaal gedaan om het beeld te maken, en kunnen we dat hier ter plekke zo goed mogelijk proberen na te maken? We beginnen met een warming-up voor onze ogen in de tentoonstelling met Elsbeth en daarna ga je aan de slag met de camera..

Lees verder »

Dok voor Fotografie Verhalen #4 in bibliotheek Utrecht

De bibliotheek is een schatkist vol verhalen met ook een uitgebreide collectie fotoboeken. FOTODOK en de bibliotheek Utrecht werken al een tijd samen in de bibliotheek aan de Neude om verhalen uit fotoboeken met bezoekers te delen. Omdat niet iedereen gewend is aan beeldverhalen, helpen we in de Dok voor Fotografieverhalen mensen op weg. Iedereen kan fotoboeken lezen! In deze vierde editie staan fotoboeken over Oekraïne centraal.

Lees verder »

Steun Fotodok