FOTODOK presenteert het project Alexander (2013-2018) van Michał Siarek. De installatie is te zien vanaf 16 januari 2020 vanaf 17:00, de kunstenaar zal een presentatie geven van 18:00-18:30 in het gebouw van FOTODOK aan de Lange Nieuwstraat 7. Save the date!
Alexander is gebaseerd op de relatie tussen politiek en geschiedenis en focust zich op de constructie van een nationale mythe in het voormalige Joegoslavië, de Macedonische republiek – een staat zonder naam, gefixeerd op een discussie over oorsprongen die zo ver terg in het verleden gaan, dat ze misschien niet eens hebben bestaan.
De installatie op het Domplein sluit aan bij de groepstentoonstelling Joint Memory: Photographic Fragments (14.11.19 – 23.02.20). De tentoonstelling reflecteert op de aard van ons collectieve geheugen rondom historische gebeurtenissen en de constructie hiervan door media en politiek.
OVER ALEXANDER
In 2009 kondigde de Macedonische minister-president Nikola Gruevski een architectonisch plan aan genaamd Skopje 2014. De ruiter te paard zou het kroonjuweel worden op het natiewordingsbeleid en het huidige Macedonië vergelijken met haar antieke voorvader, het koninkrijk van Alexander. Alle bouwwerkzaamheden werden een jaar later volledig stilgelegd, toen gelekte afgetapte gesprekken bevestigden wat iedereen al vermoedde. De heersende partij probeerde koste wat het kost aan de macht te blijven en deed aan verduistering, vriendjespolitiek, partijdigheid, moeide zich met de verkiezingen en braken hun eigen wetten door 20.000 mensen massaal te surveilleren. Zowel het Skopje 2014 als het Alexander project zijn veel genoemd in de discussies na dit schandaal, hebben de bevolking jarenlang verdeeld, en bleken later niets meer dan een rookgordijn te zijn.
De oppositie die aan de macht kwam, beloofde de rechtstaat te herstellen en de natievorming projecten achter zich te laten. De nieuwe minister van cultuur kondigde aan het Skopje 2014 project te herzien, wat inhield dat pleinen, monumenten en façades die eerder voor maar liefst 750 miljoen euro waren opgericht, werden verbouwd, verwijderd of opnieuw ingedeeld. Ondertussen lag ook de onpartijdigheid en de waarheidsgetrouwheid van museums onder de loep. Ex-minister president Nikola Gruevski, die veroordeeld was voor machtsmisbruik, kreeg het voor elkaar om het land te ontvluchten en kreeg politiek asiel aangeboden in Hongarije. Leden van zijn voormalig kabinet worden nu nog vervolgd.
www.alexander.michalsiarek.com
BIOGRAFIE
Michał Siarek (1991) is een Poolse documentaire fotograaf. Hij focust zich in zijn werk op complexe verhalen die een langzame aanpak en toewijding op lange termijn vereisen. Zijn debuutproject Alexander kreeg brede internationale erkenning en resulteerde in een monografie met dezelfde naam. Siarek ontving de New East Prize en de FIDAL Youth Photography Award en werd genomineerd voor de Luma Dummy Book Award, de La Fabrica / Photo London Dummy Award en de MACK First Book Award. Momenteel werkt hij aan zijn tweede lang termijn project waarin hij sociale veranderingen veroorzaakt door de opwarming van de aarde en de concurrentie om hulpbronnen in het Noordpoolgebied onderzoekt.
CREDITS
*Beeld (c): Michał Siarek, from Alexander (2013-2018)
Curator: Daria Tuminas
Productie: Martha Stroo
Ontwerp: HOAX
Michał Siarek bedankt: Marek Matyjanka, Blerim Rexhepi, Krzysztof Samir Ljuma, Krzysztof Pijarski, Olga Łacna, Daniel Zalewski, Agnieszka Dwernicka, Iris Sikking, Marga Rotteveel, Erik Vroons, Urszula Kahul, Michał Sierakowski and Anna Kieblesz.
FOTODOK bedankt: Gemeente Utrecht, het Mondriaan Fonds, KF Hein Fonds, het BankGiroLoterij Fonds, Stichting DOEN, Fentener van Vlissingen, Fonds 21, het Pictoright Fonds.
Leave a reply