In Augustus 2019 is FOTODOK gestart met een nieuw talent ontwikkelingsprogramma voor jonge fotografen. Met Lighthouse biedt FOTODOK negen recent afgestudeerde fotografen en beeldmakers de mogelijkheid een nieuw project te ontwikkelen. Met een onkostenvergoeding zijn ze in staat gesteld deel te nemen aan een serie intensieve masterclasses onder leiding van FOTODOK. Naast de masterclasses deden ze ook mee aan een divers programma aanbod van lezingen, presentaties en rondleidingen. Ze kregen de mogelijkheid een geheel nieuw concept te ontwikkelen en dit uit te werken tot een volwaardig projectplan. Ze werden inhoudelijk (theoretisch en visueel) en technisch begeleid door FOTODOK en diverse gastsprekers.
Nu, 6 maanden later, hebben de deelnemers hun plan voor een jury gepresenteerd. Deze bestond uit schrijver en journalist Babah Tarawally, fotograaf Kevin Osepa, curator Daria Tuminas, directeur van FOTODOK Femke Rotteveel en coördinator van Lighthouse Lisanne van Happen. Met een goed projectplan in de hand kent dit programma geen verliezers, alleen nieuwe kansen. Met deze plannen kunnen de makers nieuwe samenwerkingen aangaan, financiering aanvragen bij fondsen en stappen ondernemen om de projecten verder uit te werken. Echter kregen twee makers ook aanvullend budget vanuit FOTODOK om hun projecten direct verder uit te werken. Daarbij werd gelet op de urgentie en relevantie van het onderwerp, de artistieke kwaliteit, en in welke mate het plan concreet was. Ook heeft de jury gekeken naar de verwachte impact van het geldbedrag op de voortzetting van het project.
Alle makers hebben projectplannen ontwikkeld binnen het thema ‘’collectief geheugen’’ dat bij FOTODOK dit jaar centraal staat. De jury was zeer onder de indruk van alle presentaties en de betrokkenheid en integriteit van de fotografen bij hun onderwerpen. Ze ziet veel mogelijkheden voor artistieke verdieping en uitwerking van deze plannen. Ze hoopt dan ook dat iedereen de projecten verder zal ontwikkelen.
De jury was unaniem in haar keuze voor Naomi Jansen als winnaar. Zij ontvangt 2500 euro voor de uitwerking van haar plan. In haar project kijkt ze naar wat de samenstelling van schelpen en mosselen ons kan leren over het ontstaan en verhelpen van alzheimer. Zoals ze zelf zegt werkt ze aan een alternatief biologie boek over Alzheimer aan de hand van schelpen en mosselen. Daarbij kijkt ze naar de overeenkomsten tussen beiden die een bijdrage kunnen leveren aan immens grote vraagstukken rondom Alzheimer. De jury was enthousiast over het nieuwe perspectief dat ze biedt op de medische wetenschap. Ze ziet de aandacht die ze geeft aan een ziekte als Alzheimer als van groot belang voor de maatschappij. Ook waardeert zij de intensieve samenwerking met een groot aantal relevante partijen zoals het UMC Utrecht, Wageningen Universiteit, Naturalis, Stichting zeeschelp en NIOZ Sea Research. Daarnaast ziet de jury vele visuele mogelijkheden voor de uitwerking van dit werk en is ze benieuwd naar de keuzes die de maker zal maken in het vervolg hiervan. Zoals ze zelf verwees in haar presentatie naar Voltaire: ‘’De kunst van de geneeskunde is om de patiënt af te leiden terwijl de natuur haar geneest’’. In 2019 studeerde Jansen af aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Ook in haar eerdere werk streeft ze naar een visuele representatie van vaak lastig te begrijpen ziekten. Eerder maakte ze werk rondom ziektes als huidkanker, migraine, Tinnitus en Rhinitis.
De jury besloot extra budget vrij te maken voor het projectplan van Indra Gleizde. Zij ontvangt 1000 euro voor haar plan ‘’Synthesis’’. Daarin onderzoekt ze zogenoemde Daina’s: Letlandse volksgedichten die in zich door de jaren heen in verschillende vertelvormen ontwikkelden. De jury waardeert haar exceptionele presentatie kwaliteiten waarin ze de connectie met haar persoonlijke Letlandse achtergrond inzichtelijk maakt. Ook vond de jury het bewonderenswaardig hoe Gleizde haar cultuur en de artistieke verdieping onderzoekt. De jury ziet daarnaast de nieuwe perspectieven op rituelen als culturele uiting als zeer actueel. De jury was onder de indruk van de positionering van de maker ten opzichte van dit onderwerp. De uitdaging ziet zij nog de connectie met een nieuw publiek. Een publiek dat geen directe relatie heeft met de Letlandse culturele uitingen. Gleizde studeerde in 2019 af aan de Koninklijke Academie voor de Kunsten in Den Haag.
FOTODOK zal alle Lighthouse deelnemers van deze eerste editie blijven volgen in de ontwikkeling van hun projecten en ze ondersteunen waar nodig. In Augustus 2020 zal FOTODOK starten met een nieuwe editie van Lighthouse. Dus studeer je dit jaar af en wil je graag deelnemen aan dit programma? Houd dan onze website, Facebook en onze nieuwsbrief in de gaten!
Leave a reply