ARCHIEF EDUCATIE

FOTOKIDS #21 WORKSHOP STRAATFOTOGRAFIE

Voor deze FOTOKIDS op maandag 19 feb (voorjaarsvakantie) gaan we aan de slag met straatfotografie! Elke stad zit vol met kleine verhalen en wij gaan die tijdens deze workshop onderzoeken. Samen met fotograaf Loes Coolen gaan we een wandeling maken door de buurt en foto’s maken van dingen die we op straat tegenkomen: dit kan van alles zijn! Een graffiti op de muur, een kat op de stoep maar ook mensen die we ontmoeten. Zo kruipen we in de huid van een echte straatfotograaf. Laat je inspireren en geef je op!

Lees verder

Wat als het jou overkomt? Nieuwe perspectieven op oorlog in de 20ste eeuw

Fotograaf Karine Zenja Versluis  en filmmaker Lisa Hukker staan startklaar om deze ochtend in alle groepen 7 en 8 van basisschool de Koekoek te vertellen over hun werk. De afgelopen week zijn de leerlingen van deze groepen gestart met het IPC thema Wat als het jou overkomt? waarin ze het thema oorlog in de 20ste eeuw onderzoeken. Samen met Karin Vlugter, leerkracht beeldend, bekeken we het ICP programma en hoe FOTODOK daar verdiepende perspectieven aan zou kunnen toevoegen.

Lees verder

Identiteit als inspiratie – FOTODOK op X11 & Grafisch Lyceum Utrecht

De leerlingen van X11 en studenten van GLU gaan de komende maanden aan de slag met het maken van een fotodocumentaire of documentairefilm binnen het thema identiteit. Om hen een vliegende start te geven waren op woensdag 15 november j.l. drie professionele makers aanwezig om de leerlingen te inspireren met hun uiteenlopende werk over identiteit.  Fotografen Lisa van der Rhee, Kevita Junior en filmmaker Renee Schräder vertelden over hun werk, hun keuze voor onderwerpen, en hun werkwijze.

Lees verder

Educatie Instagram Begrijpend leren kijken

We hebben een nieuw account op instagram namelijk @begrijpendlerenkijken, het educatie account van FOTODOK.
Op dit account delen we kennis, weetjes en korte opdrachten rondom kijken en fotograferen die je zelf of samen met anderen kunt doen. Wij leren jou hoe je beter kunt kijken én fotograferen en daarnaast geven we inkijkjes in onze educatieve activiteiten met kinderen en jongeren op school en bij ons op locatie.

Lees verder

FOTOKIDS WORKSHOP HERFSTVAKANTIE 18 oktober

Kom in de herfstvakantie meedoen met een fotografie workshop! De eerstvolgende editie is woensdag 18 oktober 2023. Hoe kun je in 3 beelden een verhaal vertellen? Samen met fotograaf Loes Coolen maak je in deze workshop kennis met 3 vormen van fotografie: het portret, het landschap en het stilleven. We gaan op onderzoek uit om te ontdekken hoe deze foto’s samen een verhaal kunnen vertellen. Je hoeft geen camera of smartphone te hebben om mee te kunnen doen!

Lees verder

Samen Sterk – met groep 6/7/8 op onderzoek in de tentoonstelling Whispers and Shouts.

Het is donderdagmiddag en ik, Elsbeth, ben met leerlingen van groep 6/7/8  van basisschool de Odysee in gesprek in de tentoonstelling Whispers & Shouts. Voices of Ukrainian Women Photographers.  We hebben net een klein fragment gekeken van Sumuyu Soms van Darina Iyudina en bespreken wat de leerlingen allemaal gezien  en gehoord hebben. ‘Weet je’ zegt een jongen naast me ‘ ik had heel iets anders verwacht te zien’.

Lees verder

200 Utrechtse scholieren maken fotodocumentaires over familieverhalen  

In de periode van november 2022 tot en met april 2023 werken 200 scholieren van X11 en GLU aan een fotodocumentaire, onder leiding van professionele fotografen en vakdocenten van de school rondom het thema ‘familieverhalen’.  Voor deze elfde editie zijn de begeleidende professionals: Michelle Piergoelam, Jesper Boot en Vincent Sparreboom die als filmmaker de primeur heeft om de leerlingen te inspireren met documentairefilm.

Lees verder

Virtuele kinderexpositie Welcome To My World

In deze virtuele tentoonstelling zie je een impressie van museale presentatie van het werk gemaakt door de leerlingen, hun verhaal staat centraal – wie ben jij, wat is jouw verhaal, wat heb jij gemaakt en waarom? Lees, zie en hoor meer over wie deze kinderen zijn en wat zij ons te vertellen hebben.

Lees verder

Emoties in fotografie – Impressie FOTOKIDS #19

In de herfstvakantie was het eindelijk weer tijd voor een nieuwe editie van onze geliefde FOTOKIDS workshop! Stagiaire Mariken Maas gebruikte de tentoonstelling Part of Me… Shaping Mental Spaces als basis voor een workshop waarin de kinderen emoties in fotografie gingen onderzoeken. Een klein kijkje in de keuken!

Lees verder

FOTOKIDS#19 | Herfstvakantie workshops 7 – 16 jaar

Kom deze herfstvakantie meedoen met een fotografie workshop! Er staat weer een mooi programma klaar voor kinderen om te experimenteren met fotografie een beeldtaal. Kom je ook meedoen op dinsdag 25 oktober?

Dit keer onderzoeken we gevoelens en emoties in fotografie.

Lees verder

What’s your Story? Leerlijn MBO

Goed kunnen vertellen in brede zin, beargumenteren waarom je bepaalde keuzes maakt, maar ook met een kritische blik jezelf, je werk, en de wereld om je heen bekijken zijn essentiële vaardigheden van de toekomst net zoals overtuigingskracht, zelfvertrouwen en onderscheidend zijn. Met de leerlijn visual storytelling What’s your story? willen we mbo-studenten deze vaardigheden laten ontwikkelen en hen de mogelijkheid bieden tot experiment binnen de brede context van kunst en cultuur.

Lees verder

Steun Fotodok

Nieuwsbrief