ARCHIEF

Talent Embassy op Rencontres d’Arles door de ogen van Sebastian Koudijzer

Met steun van het Pictoright Fonds startte FOTODOK in 2023 met het Talent Embassy programma. Tien opkomende fotografen gaan met FOTODOK collegae naar Europese fotofestivals waar we de makers vanuit een fijne thuisbasis kennis laten maken met het internationale werkveld. Sebastian Koudijzer schreef prachtig over zijn ervaringen in het Talent Embassy programma  tijdens de openingsweek van Rencontres d’Arles begin juli 2024.

Lees verder

INTERVIEW: WAHAJ BANI MOUFLEH

De fotografie van Wahaj toont leven en dood onder de gewelddadige bezetting en getuigt van de veerkracht van de Palestijnse gemeenschappen. Kijken naar Wahaj’s foto’s betekent ondergedompeld worden in het dagelijkse lijden en de strijd. Lees verder..

Lees verder

OPEN CALL LIGHTHOUSE 2024/2025

Het jaarlijkse talentenprogramma Lighthouse ondersteunt kunstenaars die werken met het fotografische medium en die zich in de beginfase van hun carrière bevinden. Afhankelijk van je eigen doelstellingen kunnen we je helpen om je meer te engageren in de fotografiewereld, of om je focus te verbreden en de disciplinaire grenzen van de fotografie te verleggen ten gunste van een meer interdisciplinaire artistieke praktijk. Je kunt je aanmelden tot en met 31 juli!

Lees verder

Yusser al Obaidi nieuw Hoofd Talent

FOTODOK introduceert met groot genoegen Yusser al Obaidi als het nieuwe Hooofd Talent!
Yusser zal de diverse Talent Programma’s van FOTODOK leiden, jonge makers ondersteunen en hen aanmoedigen om grenzen te verleggen en te experimenteren.

Lees verder

Grounding – Stories of Migration

FOTODOK is verheugd dat Grounding – Stories of Migration als onderdeel van BredaPhoto Festival 2024 getoond wordt van 13 september tot en met 3 november 2024. De tentoonstelling toont werk van: Thana Faroq, Hanna Hrabarska, Sebastian Koudijzer i.s.m. Tyler Koudijzer, Marwan Magroun, Kevin Osepa, Giya Makondo-Wills and Nael Quraishi.

Lees verder

Positief advies FOTODOK Cultuurnota 2025-28

De Gemeente Utrecht is een belangrijke financier van FOTODOK. Op woensdag 5 juni zijn de adviezen gepresenteerd voor de Cultuurnota 2025-2028. We zijn heel blij met het vertrouwen en de mooie terugkoppeling op onze plannen en werkwijze.

Lees verder

Books for the Culture Without Borders

“Intergalactica: Books for the Culture Without Borders” verbindt Europese instellingen en kunstenaars met het doel een reeks innovatieve fotoboeken als kunstobjecten te creëren. Als kickstart gaat FOTODOK een fotoboek maken met Yana Kononova.

Lees verder

Nominaties Futures 2024

FOTODOK maakt met genoegen de genomineerden bekend voor de 2024 cyclus van Futures: een pan-Europees fotografieplatform. Farren van Wyk, Gilleam Trapenberg, Hanane El Ouardani, Prins de Vos en Suzette Bousema zullen elk onderdeel worden van het Futures-netwerk en zullen een reeks projecten presenteren die een reeks belangrijke hedendaagse vragen behandelen…

Lees verder

INTERVIEW: LISANNE VAN HAPPEN

Ze begon als “kleefstagiaire” en groeide uit tot Hoofd Talentontwikkeling, steunpilaar en internationaal ambassadeur van FOTODOK. Nu heeft Lisanne besloten FOTODOK te gaan verlaten om nieuwe uitzichten te vinden.

Lees verder

In gesprek met Jonas Bendiksen

Jonas Bendiksen beschouwt fotografie ten eerste als middel om verhalen te vertellen. Femke Rotteveel ging in gesprek met de Noorse Magnum fotograaf over zijn werk, experiment, geloofwaardigheid, AI en de toekomst van de fotojournalistiek.

Lees verder

Fotografie als basisbehoefte

De beelden in “I am. Rada / Я Рада” van Oekraïense kunstenaar Katya Lesiv documenteren gevoelens van aanwezigheid en opluchting, en brengen tegelijkertijd de realiteit van moederschap in oorlogstijd over, zoals geobserveerd tijdens het verblijf in een vreemd land. Lisanne van Happen ging in gesprek met Katya Lesiv.

Lees verder

FOTOKIDS #21 WORKSHOP STRAATFOTOGRAFIE

Voor deze FOTOKIDS op maandag 19 feb (voorjaarsvakantie) gaan we aan de slag met straatfotografie! Elke stad zit vol met kleine verhalen en wij gaan die tijdens deze workshop onderzoeken. Samen met fotograaf Loes Coolen gaan we een wandeling maken door de buurt en foto’s maken van dingen die we op straat tegenkomen: dit kan van alles zijn! Een graffiti op de muur, een kat op de stoep maar ook mensen die we ontmoeten. Zo kruipen we in de huid van een echte straatfotograaf. Laat je inspireren en geef je op!

Lees verder

Wat als het jou overkomt? Nieuwe perspectieven op oorlog in de 20ste eeuw

Fotograaf Karine Zenja Versluis  en filmmaker Lisa Hukker staan startklaar om deze ochtend in alle groepen 7 en 8 van basisschool de Koekoek te vertellen over hun werk. De afgelopen week zijn de leerlingen van deze groepen gestart met het IPC thema Wat als het jou overkomt? waarin ze het thema oorlog in de 20ste eeuw onderzoeken. Samen met Karin Vlugter, leerkracht beeldend, bekeken we het ICP programma en hoe FOTODOK daar verdiepende perspectieven aan zou kunnen toevoegen.

Lees verder

Selection: FOTODOK Talent Embassy #2

Ten emerging photographers are selected for the second edition of FOTODOK Talent Embassy. They will be supported to showcase their work at esteemed international photography festivals across Europe. Read the jury report and get to know the artists!

Lees verder

Interview: Thana Faroq

Het fotoboek “How shall we greet the sun” van Thana Faroq is een krachtige getuigenis in beeld en tekst van haar persoonlijke interactie met een groep vrouwen: leeftijdsgenoten die vanuit hun landen van herkomst naar Nederland zijn gemigreerd. Lees het interview over het creëren van een archief van herinneringen en emoties.

Lees verder

Reflections: Fotodok’s Take Off #6

In a dazzling display of digital fellowship, Fotodok hosted its sixth edition of Take Off on December 15th, 2023. Spanning four hours, this virtual gathering connected 24 artists and 8 experts from diverse corners of the world – from South America to Asia, creating a tapestry of ideas and perspectives that transcended geographical boundaries. The primary goal was to foster connections between emerging artists and a global network of photography and arts sector experts, including professional photographers, curators, editors, and researchers.

Lees verder
Suzanne Schols, LOBBY, Kantoor van Frans Timmermans, Uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Europese Green Deal, 2023.

Beelden van politiek, politieke beelden

Op de avond voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november ging TAFERELEN op zoek naar verdieping. Terwijl de laatste opiniepolls binnenkwamen presenteerde documentair fotograaf Suzanne Schols haar recente werk LOBBY. Daarna demonstreerden digitale designers Hay Kranen en Wendy van der Wal de werking van hun chatbot, waarmee kiezers de programma’s van de politieke partijen interactief konden bevragen.

Lees verder

Identiteit als inspiratie – FOTODOK op X11 & Grafisch Lyceum Utrecht

De leerlingen van X11 en studenten van GLU gaan de komende maanden aan de slag met het maken van een fotodocumentaire of documentairefilm binnen het thema identiteit. Om hen een vliegende start te geven waren op woensdag 15 november j.l. drie professionele makers aanwezig om de leerlingen te inspireren met hun uiteenlopende werk over identiteit.  Fotografen Lisa van der Rhee, Kevita Junior en filmmaker Renee Schräder vertelden over hun werk, hun keuze voor onderwerpen, en hun werkwijze.

Lees verder

Visueel denken: wat kunnen we zien, wat moeten we zien?

Wat bepaalt hoe we beelden van geweld en lijden zien en wat beweegt de makers? Dit stond centraal tijdens FOTODOK’s Taferelen op 15 november 2023. Stefan van der Stigchel gaf een inleiding over zijn onderzoek naar beeld en attentie. Daarna presenteerde Sakir Khader zijn werk in gesprek met Femke Rotteveel. Door strategieën en methoden van waarnemen te hanteren kunnen we bevragen en begrijpen wat we zien en hoe we het zien. Het begint met jezelf de vraag te stellen: waar kijk ik naar? Waarom zie ik dit? En wat ziet de persoon naast me?

Lees verder

FOTODOK geeft vertrouwen aan nieuwe beeldmakers met Lighthouse Specials

FOTODOK’s Lighthouse Specials is ontwikkeld om kennis over fondsenwerving, crowdfunding en samenwerken te delen met nieuwe beeldmakers, net afgestudeerd of autodidact. Ze leren vaardigheden op het gebied van budgetteren, communicatie en schrijven. Maar bovenal is het een plek voor ontmoeting. Een informele ruimte waar ze kennis en ervaring op doen binnen een gemeenschap die hen verwelkomt om vragen te stellen en te delen.

Lees verder

Educatie Instagram Begrijpend leren kijken

We hebben een nieuw account op instagram namelijk @begrijpendlerenkijken, het educatie account van FOTODOK.
Op dit account delen we kennis, weetjes en korte opdrachten rondom kijken en fotograferen die je zelf of samen met anderen kunt doen. Wij leren jou hoe je beter kunt kijken én fotograferen en daarnaast geven we inkijkjes in onze educatieve activiteiten met kinderen en jongeren op school en bij ons op locatie.

Lees verder

Abonnement Book Talks 2024

Met een abonnement op de FOTODOK Book Talks heb je voor héél 2024 een ticket, of je nu naar TivoliVredenburg komt, of de livestream kijkt. Als extra bij je abonnement krijg je de stevige FOTODOK totebag, bijvoorbeeld voor je fotoboeken. Daarnaast ondersteun je alle activiteiten van FOTODOK.

Lees verder

Lighthouse edition #5 2023-24

FOTODOK’s talent program, Lighthouse, grants a unique opportunity to ten emerging talents selected by a panel of judges. These individuals are given the chance to cultivate new project proposals with comprehensive support spanning six months. These ten artists are dedicated to exploring the creation of new narratives that incorporate various perspectives, empowering the subjects of their work and fostering a meaningful connection with their audience. They do so through a multimedia approach, experimenting with diverse mediums and archival materials.

Lees verder

Trigger #5 ‘A SHOT OF ‘ENERGY’ Launches on the 14th of november

How can one comprehend the relation between energy and photography or visual culture today? Trigger’s newest edition is an exploration of that question – and broadly thematizes alternative approaches to energy through photography, the issue of society’s decarbonisation, the call for repair and collective values. This issue therefore highlights the power, and the will, to generate alternative futures. Trigger #5 will be launched in Antwerp at FOMU on November 14 during the FUTURES meet-up.

Lees verder

Vrijheidscolleges Special – Israël en Palestina 30 oktober 2023

De oorlog in en om Gaza is een catastrofe die zich voor de ogen van de wereld voltrekt. Tegelijkertijd blijft er veel verborgen. Wel laten de beelden die ons bereiken zien hoe het ongeremd geweld het leven van talloze mensen bedreigt en vernietigt. Hun lot raakt ons en roept vragen op die schreeuwen om antwoorden.

Lees verder

Interview: Felipe Romero Beltrán

Femke and Peter talked with Felipe about his career so far and in particular about his project Dialect, which he presented at FOTODOK’s Booktalk in Tivoli, Utrecht, on October 5, 2023. Felipe’s career indicates a strong drive of going to places unknown, wherever he sees an opportunity to develop his skills and vision. Presently he is living and working in Paris.

Lees verder

Let Love Rule

FOTODOK is deeply saddened by all human loss and horrified by all atrocities. We condemn all forms of anti semitic, anti-Palestinian and islamophobic hate. A moral catastrophe is taking place in front of our eyes. Palestinian citizens are not protected by the international laws all our governments created to safeguard civilians in war situations.

Lees verder

OPEN CALL FOTODOK TALENT EMBASSY 2024

Do you want to get connected to an international audience and experts in the photographic field? Is your work ready for the next step? Maybe FOTODOK TALENT EMBASSY is a good match for you. With the Talent Embassy program FOTODOK does internationally what it’s already been doing successfully in the Netherlands: making talents visible and connecting them to a relevant network.

Lees verder

FOTOKIDS WORKSHOP HERFSTVAKANTIE 18 oktober

Kom in de herfstvakantie meedoen met een fotografie workshop! De eerstvolgende editie is woensdag 18 oktober 2023. Hoe kun je in 3 beelden een verhaal vertellen? Samen met fotograaf Loes Coolen maak je in deze workshop kennis met 3 vormen van fotografie: het portret, het landschap en het stilleven. We gaan op onderzoek uit om te ontdekken hoe deze foto’s samen een verhaal kunnen vertellen. Je hoeft geen camera of smartphone te hebben om mee te kunnen doen!

Lees verder

Self-taught Photographers: EXCHANGE PROGRAM October 5

What are the needs, wishes and challenges of places for photography education in the Netherlands and for self-thaught photographers? How can FOTODOK contribute to fulfilling these wishes and needs? Our research into these questions has resulted in a new exchange program in which the exchange and sharing of knowledge are key. Are you a self-taught photographer and would you like to join one or more meetings?

Lees verder

Terugblik FOTODOK Lighthouse X Uitfeest

Tijdens het weekend van 9 en 10 september hebben de tien opkomende beeldmakers van het Lighthouse programma, een dynamische en interactieve tentoonstelling gepresenteerd tijdens het Uitfeest in Utrecht, dé aftrap van het culturele seizoen. De beeldmakers zijn een halfjaar lang op praktisch, inhoudelijk en financieel vlak geholpen door een grote groep experts uit het werkveld en het team van Fotodok.

Lees verder

De Ander, het beeld en wij – tentoonstelling en publieksprogramma

Tijdens NFF presenteert FOTODOK samen met Prospektor het werk van documentairemaker Eefje Blankevoort, kunstenaar Tina Farifteh en fotograaf Cigdem Yuksel over migratie en beeldvorming. De tentoonstelling De Ander, het beeld en wij is van 22 t/m 30 september dagelijks tussen 12 en 18 uur bij FOTODOK aan de Lange Nieuwstraat 7 in Utrecht te bezoeken.

Lees verder

Help de FOTODOK Lighthouse talenten met het bereiken van een groter publiek!

Wil jij bijdragen aan de vliegende start van 10 opkomende beeldmakers tijdens het Uitfeest in Utrecht? Doneer dan nu via Voordekunst! FOTODOK presenteert tijdens het UITfeest het werk van 10 gedreven fotografen samengebracht door het Lighthouse talentprogramma van FOTODOK. Een internationale groep beeldmakers met een gedeelde liefde voor fotografie en het visueel belichten van maatschappelijk urgente thema’s.

Lees verder

HeKO pamflet – Creativiteit als identiteit voor de stad

De beeldende kunstsector van Utrecht is sinds 2016 vertegenwoordigd door het Hedendaags Kunst Overleg: HeKO. Aan de waarde van kunst wordt gemakkelijk voorbijgegaan, maar de afgelopen jaren hebben op pijnlijke wijze blootgelegd wat er gebeurt als de klank en kleur uit een stad verdwijnen. Belangrijker nog is wat we allemaal hebben kunnen ervaren toen die verdwenen energie in het voorjaar van 2022 weer in de maatschappij werd geblazen: leven!

Lees verder

FOTODOK at Recontres d’Arles – full programme

This year’s Rencontres d’Arles photofestival is very special for FOTODOK. Our exhibition HERE NEAR with the work of Mathieu Asselin, Tanja Engelberts and Sheng-Wen Lo is part of the festival’s program. Let’s meet in Arles! Reach out in person for a meeting, a tour of the exhibition or come and find us at one of the events below, we love to see you! All our events are also listed in our events section.

Lees verder

THE IMPRESSIVE UNFINISHED: A GLIMPSE INTO THE CREATIVE PROCESSES OF EMERGING PHOTOGRAPHERS

FOTODOK Take-Off #5 brought together 25 recently graduated photographers from around the world: from Mexico to India, and even a photographer who called in from a van while traveling through Eastern Europe. The goal of this gathering was to connect emerging artists with an international group of experts on photography or the workings arts sector. So, let’s take a closer look at some of the portfolios from this event.

Lees verder

FOTODOK genomineerden voor FUTURES 2023

FUTURES is een in Europa gevestigd fotografieplatform dat de wereldwijde fotografiegemeenschap samenbrengt om de professionele ontwikkeling van opkomende kunstenaars over de hele wereld te ondersteunen en te stimuleren. Dit netwerk van 18 organisaties die actief zijn op het gebied van fotografie brengt expertise en talentprogramma’s samen. FOTODOK heeft de eer om vijf artiesten te nomineren voor FUTURES in 2023

Lees verder

OPEN CALL FOTODOK LIGHTHOUSE 2023/2024

Ben je een beginnend fotograaf en wil je een uniek programma volgen dat je ondersteunt, inspireert en je een waardevolle verbinding geeft met het werkveld? Schrijf je dan nu in voor Lighthouse. We helpen je met het verkrijgen van cultureel ondernemerschapsvaardigheden en je krijgt de kans te werken aan de ontwikkeling van een overtuigend projectplan. Je kunt je aanmelden door het sturen van je motivatie, portfolio en cv, de deadline voor aanmelden is 31 juli 23:59 uur.

Lees verder

Lighthouse Interview #5 – Loes Coolen

Voor het vijfde deel van deze reeks interviews spreekt Robin Schaap, student aan de Reinwardt Academie met fotograaf Loes Coolen. We ontdekken de drijfveren van Loes binnen fotografie en educatie en komen meer te weten over de projecten waar ze momenteel aan werkt. Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met alle Lighthouse deelnemers.

Lees verder

Virtual Presence – Whispers and Shouts

Onze tentoonstelling Whispers and Shouts. Voices of Ukrainian Women Photographers is voorbij. We willen iedereen die ons in de afgelopen maanden heeft bezocht hartelijk bedanken!
Heb je de tentoonstelling gemist, wil je herinneringen ophalen of nog eens terugkijken op de projecten bezoek dan onze 360° tour door de tentoonstelling. Naast de tentoonstelling kun je meer verdiepend materiaal vinden én de tour is compatibel met een VR headset voor de volledige ervaring.

Lees verder

WHISPERS, BOOKS & SHOUTS

On Wednesday, May 31st the photobook gathering “Whispers, Books & Shouts” will take place at The Utrechtse Boekenbar conducted by photographer, independent editor and photobook lover Walter Costa.
Costa will explore his two big passions – photography and books – through the storytelling strategies of five books that were part of the last exhibition at FOTODOK “Whispers and Shouts. Voices of Ukrainian Women Photographers”.

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : RTV UTRECHT

Provincie Utrecht – Een jaar na het begin van de oorlog exposeren fotografes uit Oekraïne hun werk in Utrecht. “De beelden op tv voelen ver weg voor ons, deze tentoonstelling brengt de impact van oorlog op het dagelijks leven dichterbij”, legt FOTODOK-directeur Femke Rotteveel uit.

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : Volkskrant

‘Wat betekende dit Oekraïense deel in mij?’ Fotodok in Utrecht laat de stemmen klinken van vrouwelijke fotografen die op allerlei manieren verbonden zijn met Oekraïne, van oorlogsfotografie tot aan de zoektocht naar familiebanden.

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : PAROOL

In het project Debaltsevo, Where Are You? onderzoekt fotograaf Karine Zenja Versluis (42) haar Oekraïense wortels. Een verhaal dat begint bij haar oma in Leerdam, maar door de actualiteit noodgedwongen van richting verandert.

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : NRC

Een project over haar Oekraïense oma werd na de Russische invasie een project over gevluchte Oekraïense families. Fotograaf Karine Zenja Versluis: „Wat er met mijn baboesjka gebeurde, gebeurt nu weer.”

Lees verder

Steun Fotodok

Nieuwsbrief