ARCHIEF

What’s your Story? Leerlijn MBO

Goed kunnen vertellen in brede zin, beargumenteren waarom je bepaalde keuzes maakt, maar ook met een kritische blik jezelf, je werk, en de wereld om je heen bekijken zijn essentiële vaardigheden van de toekomst net zoals overtuigingskracht, zelfvertrouwen en onderscheidend zijn. Met de leerlijn visual storytelling What’s your story? willen we mbo-studenten deze vaardigheden laten ontwikkelen en hen de mogelijkheid bieden tot experiment binnen de brede context van kunst en cultuur.

Lees verder »

Kijk de FOTODOK Take Off #4 terug via YouTube

Ontdek opkomend fotografie talent van over de hele wereld via de opnames van de FOTODOK Take Off. On June 9 2022 the 4th edition of the FOTODOK Take Off took take place: an online event in which recently graduated international photographers pitch their projects in no more than 3 minutes per person. You can now look back the recordings via FOTODOK’s youtube channel. The participating photographers were selected in 2021 via talent program Blurring the Lines.

Lees verder »

FOTODOK sluit zich aan bij FUTURES

FOTODOK is blij om aan te kunnen kondigen dat we een nieuw lid zijn van Futures! Futures is een “fotografieplatform dat de middelen en talentprogramma’s van culturele instellingen in heel Europa bundelt om nieuwe talenten te ondersteunen”. Het wordt medegefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie. Het project is actief sinds 2017. Vandaag de dag verenigt het 18 Futures-leden. Vanaf 2022 is FOTODOK verheugd zich aan te sluiten…

Lees verder »

Welcome To My World – 15/7 – 7/8

Een dubbeltentoonstelling over identiteit & familie door de ogen van jongeren, met werk van leerlingen van IMC on Tour én de winnaars & genomineerden van de FOTODOK Scholieren Award 2022. Kijk mee door de ogen van kinderen en jongeren in deze bijzondere dubbeltentoonstelling. Hoe maak je verbinding met een plek als alles nieuw voor je is? Wat is jouw verhaal dat jij wil vertellen? Wat betekent familie voor je, en welke verhalen zijn daarmee verbonden?

Lees verder »

OPEN CALL LIGHTHOUSE 2022/2023

Ben je een beginnend fotograaf en wil je een uniek programma volgen dat je ondersteunt, inspireert en je een waardevolle verbinding geeft met het werkveld? Schrijf je dan nu in voor Lighthouse. We helpen je met het verkrijgen van cultureel ondernemerschapsvaardigheden en je krijgt de kans te werken aan de ontwikkeling van een overtuigend projectplan. We zoeken 8 fotografen die in 2022 afgestudeerd zijn aan een Nederlandse academie en 2 zelf ontwikkelde fotografen die maximaal 5 jaar professioneel werkzaam zijn als fotograaf.

Lees verder »

Dok voor Fotografie Verhalen #3

Voor onze derde Dok voor Fotografie Verhalen vroegen we Utrechts ontwerpburo Kummer & Herrman een fotoboek voor te dragen en samen met ons te presenteren in de Bibliotheek Utrecht aan de Neude. 

In After Us the Deluge, (Na Ons De Zondvloed) laat fotograaf Kadir van Lohuizen de menselijke gevolgen zien van de zeespiegelstijging over de hele wereld. Van Lohuizen reisde naar Groenland, de Verenigde Staten, Panama, Indonesië, de Pacific, Bangladesh en Nederland, waar hij de dreigingen en gevolgen van de klimaatcrisis in beeld bracht. Het resultaat is een even verontrustend als esthetisch indrukwekkend fotoboek waarin Kadir van Lohuizen laat zien wat de stijging van de zeespiegel nu al betekent, en nog gáát betekenen. 

Lees verder »

PRESALE DOC! PHOTO MAGAZINE #48

In samenwerking met doc! photo magazine is FOTODOK co-redacteur van het 48e nummer van het
tijdschrift, waarin het onderwerp (geestelijke) gezondheid centraal staat. In deze publicatie stelt
FOTODOK de kunstenaars voor die deelnemen aan de aankomende tentoonstelling Part of Me…
Shaping Mental Spaces (26 augustus-20 november, 2022). De tentoonstelling gaat in op de rol van de
maatschappij in de toestand van onze geestelijke gezondheid, en belicht de intersectionele aspecten
van de impact ervan op individuen.

Lees verder »

Part of Me… Shaping Mental Spaces

Ervaringen met geestelijke gezondheid lopen sterk uiteen; we verhouden ons er allemaal op een andere manier toe. Terwijl het geestelijk welzijn van sommigen zelden op de proef wordt gesteld, worden anderen frequenter en zwaarder belast. Als we erkennen dat psychische gezondheid op talloze manieren grip heeft op lichaam en geest, is het belangrijk om de stemmen te versterken van diegenen wier dagelijks leven wordt gevormd door bepaalde worstelingen of patronen. Voor de expositie Part of Me… Shaping Mental Spaces nodigt FOTODOK kunstenaars uit projecten te laten zien die een reactie zijn op hun geleefde ervaringen van verschillende geestelijke toestanden.

Lees verder »

OPEN CALL WINNAAR: Hanna Hrabarska

De winnaar van de eerste Open Call in opdracht bij FOTODOK is geworden; Hanna Hrabarska (geboren in Oekraïne en woonachtig in Austerlitz, provincie Utrecht). De runners up zijn: Lin Chun Yao (geboren in Taiwan en woonachtig in Utrecht) en Roos Klijn (geboren in Nederland en woonachtig in Utrecht). Gefeliciteerd! Ter voorbereiding op de verhuizing naar onze nieuwe locatie in De Machinerie in 2023-2024, zijn we verheugd om in deze periode het overkoepelende thema “Aarding” te verkennen. Deze Open Oproep maakte deel uit van deze verkenning – in het bijzonder met betrekking tot een tentoonstelling die zich zal richten op de verschillende gemeenschappen van Utrecht en de provincie, met werk gemaakt door kunstenaars die verbonden zijn met het gebied.

Lees verder »

Herstories: Op het kruispunt van AI, Algoritmes en Fotografie

Kom naar een programma op het kruispunt van fotografie, algoritmes en artificiële intelligentie. Het evenement wordt samengesteld door studio affect lab en georganiseerd door FOTODOK i.s.m. IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur]. Het vindt plaats op IMPAKT op 31 mei, om 19:00 CET. De sprekers van de avond zullen ingaan op de invloed van fotografische en visuele data en de rol van algoritmen bij het vormgeven van collectieve sociale verhalen en de publieke opinie van vrouwen en gemarginaliseerde jongeren in Nederland.

Lees verder »

DISCOVER UPCOMING PHOTOGRAPHY TALENT DURING TAKE OFF #4 on June 9 at 1 PM

Would you like to see new work of upcoming talent? Put this event in your agenda! On June 9 2022 at 1:00 PM CET (UTC+1) the 4th edition of the FOTODOK Take Off will take place: an online event in which recently graduated international photographers pitch their projects in no more than 3 minutes per person. The participating photographers were selected in 2021 via talent program Blurring the Lines.

Lees verder »

(IN)VISIBILITIES, Gender and Photography in the Netherlands

Van 6 tot 8 mei 2022 organiseert FOTODOK de conferentie (IN)VISIBILITIES, Gender and Photography in the Netherlands. Dit is de tweede editie van het conferentie en het vervolg op The Female Perspective in Documentary Photography, dat in 2019 plaatsvond in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen ter gelegenheid van de tentoonstelling Kati Horna: compassie en engagement. Dat event belichtte de praktijken van verschillende internationale fotografen. Voor deze tweede editie nodigen we toonaangevende in Nederland werkzame kunstenaars, curatoren, activisten en academici uit om de hoognodige gesprekken over gender, representatie en inclusiviteit binnen het fotografische veld voort te zetten.

Lees verder »
No more posts to show

Steun Fotodok

Nieuwsbrief