ARCHIEF

FOTOKIDS WORKSHOP HERFSTVAKANTIE 18 oktober

Kom in de herfstvakantie meedoen met een fotografie workshop! De eerstvolgende editie is woensdag 18 oktober 2023. Hoe kun je in 3 beelden een verhaal vertellen? Samen met fotograaf Loes Coolen maak je in deze workshop kennis met 3 vormen van fotografie: het portret, het landschap en het stilleven. We gaan op onderzoek uit om te ontdekken hoe deze foto’s samen een verhaal kunnen vertellen. Je hoeft geen camera of smartphone te hebben om mee te kunnen doen!

Lees verder

Self-taught Photographers: EXCHANGE PROGRAM October 5

What are the needs, wishes and challenges of places for photography education in the Netherlands and for self-thaught photographers? How can FOTODOK contribute to fulfilling these wishes and needs? Our research into these questions has resulted in a new exchange program in which the exchange and sharing of knowledge are key. Are you a self-taught photographer and would you like to join one or more meetings?

Lees verder

Terugblik FOTODOK Lighthouse X Uitfeest

Tijdens het weekend van 9 en 10 september hebben de tien opkomende beeldmakers van het Lighthouse programma, een dynamische en interactieve tentoonstelling gepresenteerd tijdens het Uitfeest in Utrecht, dé aftrap van het culturele seizoen. De beeldmakers zijn een halfjaar lang op praktisch, inhoudelijk en financieel vlak geholpen door een grote groep experts uit het werkveld en het team van Fotodok.

Lees verder

De Ander, het beeld en wij – tentoonstelling en publieksprogramma

Tijdens NFF presenteert FOTODOK samen met Prospektor het werk van documentairemaker Eefje Blankevoort, kunstenaar Tina Farifteh en fotograaf Cigdem Yuksel over migratie en beeldvorming. De tentoonstelling De Ander, het beeld en wij is van 22 t/m 30 september dagelijks tussen 12 en 18 uur bij FOTODOK aan de Lange Nieuwstraat 7 in Utrecht te bezoeken.

Lees verder

Help de FOTODOK Lighthouse talenten met het bereiken van een groter publiek!

Wil jij bijdragen aan de vliegende start van 10 opkomende beeldmakers tijdens het Uitfeest in Utrecht? Doneer dan nu via Voordekunst! FOTODOK presenteert tijdens het UITfeest het werk van 10 gedreven fotografen samengebracht door het Lighthouse talentprogramma van FOTODOK. Een internationale groep beeldmakers met een gedeelde liefde voor fotografie en het visueel belichten van maatschappelijk urgente thema’s.

Lees verder

HeKO pamflet – Creativiteit als identiteit voor de stad

De beeldende kunstsector van Utrecht is sinds 2016 vertegenwoordigd door het Hedendaags Kunst Overleg: HeKO. Aan de waarde van kunst wordt gemakkelijk voorbijgegaan, maar de afgelopen jaren hebben op pijnlijke wijze blootgelegd wat er gebeurt als de klank en kleur uit een stad verdwijnen. Belangrijker nog is wat we allemaal hebben kunnen ervaren toen die verdwenen energie in het voorjaar van 2022 weer in de maatschappij werd geblazen: leven!

Lees verder

FOTODOK at Recontres d’Arles – full programme

This year’s Rencontres d’Arles photofestival is very special for FOTODOK. Our exhibition HERE NEAR with the work of Mathieu Asselin, Tanja Engelberts and Sheng-Wen Lo is part of the festival’s program. Let’s meet in Arles! Reach out in person for a meeting, a tour of the exhibition or come and find us at one of the events below, we love to see you! All our events are also listed in our events section.

Lees verder

THE IMPRESSIVE UNFINISHED: A GLIMPSE INTO THE CREATIVE PROCESSES OF EMERGING PHOTOGRAPHERS

FOTODOK Take-Off #5 brought together 25 recently graduated photographers from around the world: from Mexico to India, and even a photographer who called in from a van while traveling through Eastern Europe. The goal of this gathering was to connect emerging artists with an international group of experts on photography or the workings arts sector. So, let’s take a closer look at some of the portfolios from this event.

Lees verder

FOTODOK genomineerden voor FUTURES 2023

FUTURES is een in Europa gevestigd fotografieplatform dat de wereldwijde fotografiegemeenschap samenbrengt om de professionele ontwikkeling van opkomende kunstenaars over de hele wereld te ondersteunen en te stimuleren. Dit netwerk van 18 organisaties die actief zijn op het gebied van fotografie brengt expertise en talentprogramma’s samen. FOTODOK heeft de eer om vijf artiesten te nomineren voor FUTURES in 2023

Lees verder

OPEN CALL FOTODOK LIGHTHOUSE 2023/2024

Ben je een beginnend fotograaf en wil je een uniek programma volgen dat je ondersteunt, inspireert en je een waardevolle verbinding geeft met het werkveld? Schrijf je dan nu in voor Lighthouse. We helpen je met het verkrijgen van cultureel ondernemerschapsvaardigheden en je krijgt de kans te werken aan de ontwikkeling van een overtuigend projectplan. Je kunt je aanmelden door het sturen van je motivatie, portfolio en cv, de deadline voor aanmelden is 31 juli 23:59 uur.

Lees verder

Lighthouse Interview #5 – Loes Coolen

Voor het vijfde deel van deze reeks interviews spreekt Robin Schaap, student aan de Reinwardt Academie met fotograaf Loes Coolen. We ontdekken de drijfveren van Loes binnen fotografie en educatie en komen meer te weten over de projecten waar ze momenteel aan werkt. Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met alle Lighthouse deelnemers.

Lees verder

Virtual Presence – Whispers and Shouts

Onze tentoonstelling Whispers and Shouts. Voices of Ukrainian Women Photographers is voorbij. We willen iedereen die ons in de afgelopen maanden heeft bezocht hartelijk bedanken!
Heb je de tentoonstelling gemist, wil je herinneringen ophalen of nog eens terugkijken op de projecten bezoek dan onze 360° tour door de tentoonstelling. Naast de tentoonstelling kun je meer verdiepend materiaal vinden én de tour is compatibel met een VR headset voor de volledige ervaring.

Lees verder

WHISPERS, BOOKS & SHOUTS

On Wednesday, May 31st the photobook gathering “Whispers, Books & Shouts” will take place at The Utrechtse Boekenbar conducted by photographer, independent editor and photobook lover Walter Costa.
Costa will explore his two big passions – photography and books – through the storytelling strategies of five books that were part of the last exhibition at FOTODOK “Whispers and Shouts. Voices of Ukrainian Women Photographers”.

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : RTV UTRECHT

Provincie Utrecht – Een jaar na het begin van de oorlog exposeren fotografes uit Oekraïne hun werk in Utrecht. “De beelden op tv voelen ver weg voor ons, deze tentoonstelling brengt de impact van oorlog op het dagelijks leven dichterbij”, legt FOTODOK-directeur Femke Rotteveel uit.

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : Volkskrant

‘Wat betekende dit Oekraïense deel in mij?’ Fotodok in Utrecht laat de stemmen klinken van vrouwelijke fotografen die op allerlei manieren verbonden zijn met Oekraïne, van oorlogsfotografie tot aan de zoektocht naar familiebanden.

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : PAROOL

In het project Debaltsevo, Where Are You? onderzoekt fotograaf Karine Zenja Versluis (42) haar Oekraïense wortels. Een verhaal dat begint bij haar oma in Leerdam, maar door de actualiteit noodgedwongen van richting verandert.

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : NRC

Een project over haar Oekraïense oma werd na de Russische invasie een project over gevluchte Oekraïense families. Fotograaf Karine Zenja Versluis: „Wat er met mijn baboesjka gebeurde, gebeurt nu weer.”

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : NRC

Het is een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Sindsdien zijn er tal van boeken, podcasts en documentaires verschenen die inzicht geven in het verloop van de strijd en de gevolgen daarvan. In deze gids zetten we op een rij welke de moeite waard zijn.

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : NEDERLANDS DAGBLAD

Foto’s van een kapotte kerk, een verwoest hotel en het opgraven lichaam van een vermoorde man. ‘Voor de invasie had ik geen enkele ervaring als oorlogscorrespondent’, zegt de Oekraïense fotograaf Yana Kononova.

Lees verder

Whispers and shouts : InFocus

Op 24 februari 2022 begon de Russische Federatie een grootschalige militaire invasie van Oekraïne, een oorlog die nog altijd voortduurt. Whispers and Shouts. Voices of Ukrainian Women Photographers verzamelt verhalen over oorlog en ontheemding van vrouwelijke kunstenaars van Oekraïense oorsprong.

Lees verder

Whispers and shouts : Uitagenda

Op 24 februari 2022 begon de Russische Federatie een grootschalige militaire invasie van Oekraïne. De invasie betekende een nieuwe wending in een oorlog die negen jaar geleden voor het eerst uitbrak, toen de Krim in 2014 werd geannexeerd en delen van de Donbas-regio werden bezet.

Lees verder

Whispers and shouts : Utrechtse Internet Courant

Op 24 februari is het precies een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Een massale vluchtelingenstroom kwam op gang en de Jaarbeurs in Utrecht was voor veel Oekraïners het eindpunt van hun vlucht en het startpunt van hun verblijf in Nederland.

Lees verder

Lighthouse interview #4 – Rafael Roncato

For the fourth interview for our Lighthouse series talent program intern Robin Schaap talked to photographer Rafael Roncato. Explore why Roncato turned to photography, what his fascinations in life are and dive a bit deeper in the projects he is currently working on.

Lees verder

FOTODOK LANCEERT DE KLIEK CLUB!

De Kliek Club is een nieuw programma uit waarin de uitwisseling en het delen van kennis centraal staan. Vanaf het academiejaar 2023/2024 zal FOTODOK drie keer per jaar een rondreizend programma ontwikkelen, in samenwerking met educatieve partners en lokale partijen uit het werkveld.

Lees verder

Nieuw: FOTODOK TALENT EMBASSY

FOTODOK lanceert een nieuw programma voor talent: de FOTODOK TALENT EMBASSY!
Dankzij het Pictoright Fonds kunnen we de komende drie jaar jaarlijks tien opkomende fotografen ondersteunen in hun ontwikkelen en meenemen naar internationale fotografie festivals. Met de Talent Embassy doen we internationaal wat we in Nederland al met succes doen: talenten zichtbaar maken en aan een relevant netwerk verbinden.

Lees verder

TAFERELEN #40 – Liefde in tijden van Oorlog

Na een succesvolle rentree van Taferelen op 13 april, nodigen we je van harte uit voor de eerstvolgende editie op donderdag 11 mei. Het thema Liefde In Tijden Van Oorlog staat centraal en hoe het leven doorgaat ook onder extreme omstandigheden. Fotograaf en schrijver Saskia Aukema vertelt over haar boek Tot de dood ons scheidt waarin ze de 261 stellen die in Kamp Westerbork trouwden een gezicht geeft. Charlotte Alewijnse is naast klinisch psycholoog ook EMDR specialist en behandelt mensen met klachten van posttraumatische stress, angst, depressie en persoonlijkheidsproblematiek.

Lees verder

Hidden- een glimp van hoop in Oekraïne

De eerste weken van april stonden in de centrale hal van de Bibliotheek Neude fotoboeken over Oekraïne centraal tijdens de vierde Dok voor Fotografie Verhalen. Naast een boekentafel met 12 fotoboeken met toelichting richtte FOTODOK een expositie in over de boeken Loss van Katia Motyleva en Debaltsevo, where are you? van Karine Zenja Versluis, wiens beider werk te zien is in de huidige FOTODOK tentoonstelling. Ook Elena Subach’s boek Hidden was in april onderdeel van de expositie in de bibliotheek.

Lees verder

15 april: SLOW ART DAY @ FOTODOK

Slow Art Day, opgericht in 2010, is een wereldwijd evenement met een simpele missie: meer mensen helpen om zelf het plezier te ontdekken van het kijken naar en waarderen van kunst. In een tijd waarin we dagelijks duizenden beelden op ons netvlies krijgen en we al scrollend door het leven gaan is het een kunst om eens wat langer dan de gemiddelde 14 seconden bij een kunstwerk stil te staan. FOTODOK is op deze dag geopend van 12:00 tot 18:00 uur en je kunt op verschillende manieren meedoen aan Slow Art day!

Lees verder

Taferelen #39 is home where your heart is?

In deze taferelen staat het thema ontheemding centraal en wat je nodig hebt om je ergens thuis te voelen. Darina Iyudina geeft met video- en geluidsopnames geeft een persoonlijke inkijk in het afgelopen jaar waarin haar tante, nicht en neefje Oekraïne ontvluchten en in NL bij haar vader en moeder intrekken. Anna Bilenka kwam in 2014 vanuit Oekraïne naar Nederland en woont in Haarlem. Anna werkt sinds 2022 bij Open Embassy aan het project Meedoen in Nederland voor Oekraïeners die naar Nederland zijn gevlucht.

Lees verder

Lighthouse interview #3 – Emilia Martin

For the third interview for our Lighthouse series talent program intern Robin Schaap talked to photographer Emilia Martin. Explore why Emilia turned to photography, what her fascinations in life are and dive a bit deeper in the projects she is currently working on. This interview is part of a larger series of interviews with all FOTODOK Lighthouse 22/23 participants.

Lees verder

Fotokids #20 Meivakantie Zaterdag 6 mei 2023

In de meivakantie zijn we weer terug met onze geliefde FOTOKIDS workshop! Er staat elke keer een afwisselend en prikkelend programma klaar voor kinderen en jongeren om te experimenteren met fotografie en beeldtaal. Kom je ook meedoen? In deze workshop onderzoeken we hoe een foto tot stand is gekomen. Wat heeft de fotograaf allemaal gedaan om het beeld te maken, en kunnen we dat hier ter plekke zo goed mogelijk proberen na te maken? We beginnen met een warming-up voor onze ogen in de tentoonstelling met Elsbeth en daarna ga je aan de slag met de camera..

Lees verder

Dok voor Fotografie Verhalen #4 in bibliotheek Utrecht

De bibliotheek is een schatkist vol verhalen met ook een uitgebreide collectie fotoboeken. FOTODOK en de bibliotheek Utrecht werken al een tijd samen in de bibliotheek aan de Neude om verhalen uit fotoboeken met bezoekers te delen. Omdat niet iedereen gewend is aan beeldverhalen, helpen we in de Dok voor Fotografieverhalen mensen op weg. Iedereen kan fotoboeken lezen! In deze vierde editie staan fotoboeken over Oekraïne centraal.

Lees verder

FOTODOK op Recontres d’Arles: HERE NEAR

HERE NEAR presenteert drie projecten die een reeks gelaagde en zich ontvouwende bedreigingen voor de ecologie van Arles en omgeving zichtbaar maken. Sinds 2022 werken Mathieu Asselin (FR/VE), Tanja Engelberts (NL) en Sheng-Wen Lo (TW/NL) elk aan locatiespecifiek onderzoek naar de effecten van sociaaleconomische activiteiten op de lokale ecosystemen en hun bewoners. De tentoonstelling is te zien vanaf 3 juli tot en met 24 september, 2023 op Recontres d’Arles.

Lees verder

Samen Sterk – met groep 6/7/8 op onderzoek in de tentoonstelling Whispers and Shouts.

Het is donderdagmiddag en ik, Elsbeth, ben met leerlingen van groep 6/7/8  van basisschool de Odysee in gesprek in de tentoonstelling Whispers & Shouts. Voices of Ukrainian Women Photographers.  We hebben net een klein fragment gekeken van Sumuyu Soms van Darina Iyudina en bespreken wat de leerlingen allemaal gezien  en gehoord hebben. ‘Weet je’ zegt een jongen naast me ‘ ik had heel iets anders verwacht te zien’.

Lees verder

Lighthouse Interview #2 – Joeri Boelhouwer

Voor het tweede deel van deze reeks interviews sprak Stagiaire Robin Schaap, student aan de Reinwardt Academie met fotograaf Joeri Boelhouwer. Voor haar onderzoek interviewt ze alle deelnemers aan de lopende editie van Lighthouse en onderzoekt ze de verdere ontwikkeling van FOTODOK’s talentenprogramma.

Lees verder

Terugblik opening Whispers and Shouts – Voices of Ukrainian Women Photographers

Op 24 februari, exact één jaar na de nieuwe Russische invasie van Oekraïne opende FOTODOK de nieuwe tentoonstelling Whispers and Shouts. Voices of Ukrainian Women Photographers. Blik met ons mee terug op de indrukwekkende opening of breng ons een bezoek om deze verhalen tot je te nemen. De tentoonstelling op de Lange Nieuwstraat 7 en 10 (overkant) is elke vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken tussen 12:00 en 18:00 uur tot en met 14 mei.

Lees verder

Talenten om te (blijven) volgen

Op 8 februari jl. opende Art Rotterdam haar deuren met naast de galeries met gevestigde namen ook een groot podium voor makers in de startfase van hun carrière in de Prospects tentoonstelling van het Mondriaan Fonds. We waren plaatsvervangend trots op de jonge talenten uit de FOTODOK familie: Eliza Bordeaux, Louisiana van Onna, Jonna Bruinsma en Marijn Kuijper. Al vanaf onze oprichting in 2008 werkt FOTODOK met fotografen die aan het begin van hun loopbaan staan.

Lees verder

200 Utrechtse scholieren maken fotodocumentaires over familieverhalen  

In de periode van november 2022 tot en met april 2023 werken 200 scholieren van X11 en GLU aan een fotodocumentaire, onder leiding van professionele fotografen en vakdocenten van de school rondom het thema ‘familieverhalen’.  Voor deze elfde editie zijn de begeleidende professionals: Michelle Piergoelam, Jesper Boot en Vincent Sparreboom die als filmmaker de primeur heeft om de leerlingen te inspireren met documentairefilm.

Lees verder

Virtuele kinderexpositie Welcome To My World

In deze virtuele tentoonstelling zie je een impressie van museale presentatie van het werk gemaakt door de leerlingen, hun verhaal staat centraal – wie ben jij, wat is jouw verhaal, wat heb jij gemaakt en waarom? Lees, zie en hoor meer over wie deze kinderen zijn en wat zij ons te vertellen hebben.

Lees verder

Hoogt X FOTODOK – All The Beauty And The Bloodshed

Op 5 februari om 14.30 organiseert FOTODOK in samenwerking met Hoogt on Tour een voorgesprek met kunstenaars Mandy Nijhof en Mieke Hessels naar aanleiding van Laura Poitras’ documentaire over Nan Goldin All the Beauty and the Bloodshed. De documentaire toont het leven, de carrière en het activisme van Goldin aan de hand van unieke opnames, persoonlijke interviews en haar baanbrekende fotografie.

Lees verder

Lighthouse interview #1 – Kevita Junior

Stagiaire Robin Schaap, student aan de Reinwardt Academie richt zich in haar onderzoek op de verdere ontwikkeling van FOTODOK’s talentenprogramma. Voor haar onderzoek interviewt ze alle deelnemers aan deze editie van Lighthouse. Voor het eerste interview maken we kennis met Kevita Junior, documentaire- en portretfotograaf.

Lees verder

FOTODOK Book Club #32 op 8 december

Op 8 december staan de verhalen uit drie fotoboeken centraal op het podium van de Cloud Nine in TivoliVredenburg op de FOTODOK Book Club. Rob Hornstra ontvangt in deze 32e editie Laia Abril, Youqine Lefèvre en Friso Keuris.

Lees verder

Emoties in fotografie – Impressie FOTOKIDS #19

In de herfstvakantie was het eindelijk weer tijd voor een nieuwe editie van onze geliefde FOTOKIDS workshop! Stagiaire Mariken Maas gebruikte de tentoonstelling Part of Me… Shaping Mental Spaces als basis voor een workshop waarin de kinderen emoties in fotografie gingen onderzoeken. Een klein kijkje in de keuken!

Lees verder

Steun Fotodok

Nieuwsbrief