BEELD VAN DE WEEK #1​1

Elke week zie je hier een nieuw beeld met daarbij een vraag, een opdracht of een kijk van iemand anders op het beeld. Actueel beeld uit het nieuws, of een prikkelend beeld uit een van onze tentoonstellingen of van het internet. Zonder meteen de uitleg bij het beeld te geven, nodigen we je uit om het beeld te bekijken, misschien wel iets langer dan je normaal zou doen, en erover na te denken aan de hand van een korte opdracht. En het mooie is, je kan niets fout doen! Het gaat om wat jij ziet en wat jij denkt. Door dit vaak te oefenen word je hier steeds beter in en ga je ontdekken hoe fotografen te werk gaan en hoe beeld werkt.

 

De komende drie weken besteden we aandacht aan de Fotodok Scholieren Award 2022. De Fotodok Scholieren Award is een jaarlijkse terugkerende fotowedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Onder begeleiding van drie professionele fotografen uit het veld werken de leerlingen aan hun eigen documentaire serie rondom het thema familie. Voor deze tiende editie worden de scholieren geïnspireerd en begeleid door Peggy van Mosselaar, Marijn Kuijper en Marwan Magroun.

BEELD VAN DE WEEK #11

1a. Schrijf drie woorden op die als eerste in je opkomen bij het zien van deze foto. 

1b. Welke twee vragen komen meteen in je op bij het zien van deze foto? Schrijf deze ook op.

1c. Beschrijf in één woord het gevoel of de betekenis die deze foto bij jou oproept. 

 

2. Bij de knop ‘lees meer’ hieronder kom je meer te weten over deze foto en wat de fotograaf Marwan Magroun met deze en andere foto’s uit de serie wil vertellen. Lees de toelichting en bekijk meer foto’s uit de serie. Maak dan opdracht 3 hieronder.

 

3. Herhaal nu, met alles wat je nu over de foto weet, opdracht 1a, 1b en 1c.

 

4a. Vergelijk nu je antwoorden van de eerste en de tweede keer. Zijn deze heel verschillend? Of is er juist overlap? Hoe zou dat komen? 

4b. Welke verbindingen kan je maken tussen de antwoorden uit de eerste en de tweede ronde?

In zijn serie The Life of Fathers betrekt  fotograaf Marwan Magroun ons in de wereld van alleenstaande vaders met een migratieachtergrond. Magroun, die zelf het grootste gedeelte van zijn jeugd opgroeide zonder de aanwezigheid van een vader, gaat op zoek naar antwoorden en verhalen omtrent vaderschap.

 

‘In onze samenleving heerst nog altijd een hardnekkig stigma over vaders met een migratieachtergrond. In die perceptie zijn ze vaak afwezig óf niet betrokken bij de opvoeding.’  

 

Maar in zijn eigen vriendenkring zag Magroun wat anders: vaders die wel degelijk een belangrijke rol spelen in de opvoeding van hun kinderen, iets wat niet of nauwelijks in de media naar voren komt.

 

In sobere zwart-wit portretten krijgen we een intieme kijk in het leven van deze bi-culturele vaders. 

 

Magroun: “Met het project ‘The Life of Fathers’ wil ik een tegengeluid bieden door deze vaders een stem te geven. Hoe vullen zij hun vaderrol in? Waar worstelen ze mee? En welke voorbeelden hebben ze om zich aan te spiegelen? Door de vaders intensief te volgen en hun alledaagse beslommeringen met én zonder kinderen vast te leggen, geef ik een intiem inkijkje in hun levens.”

 

Bekijk de fotoserie hier

 

Naast foto’s maakte Magroun ook een documentaire waarin hij de vaders aan het woord laat en zijn eigen jeugd onderzoekt. Deze documentaire kun je hier bekijken.

Elke week zie je hier een nieuw beeld met daarbij een vraag, een opdracht of een kijk van iemand anders op het beeld. Actueel beeld uit het nieuws, of een prikkelend beeld uit een van onze tentoonstellingen. Zonder meteen de uitleg bij het beeld te geven, nodigen we je uit om het beeld te bekijken, misschien wel iets langer dan je normaal zou doen, en erover na te denken aan de hand van een korte opdracht. En het mooie is, je kan niets fout doen! Het gaat om wat jij ziet en wat jij denkt. Door dit vaak te oefenen word je hier steeds beter in en ga je ontdekken hoe fotografen te werk gaan en hoe beeld werkt.

Meer Beeld van de week

Steun Fotodok

Nieuwsbrief