BEELD VAN DE WEEK #3​

Elke week zie je hier een nieuw beeld met daarbij een vraag, een opdracht of een kijk van iemand anders op het beeld. Actueel beeld uit het nieuws, of een prikkelend beeld uit een van onze tentoonstellingen of van het internet.  Zonder meteen de uitleg bij het beeld te geven, nodigen we je uit om het beeld te bekijken, misschien wel iets langer dan je normaal zou doen, en erover na te denken aan de hand van een korte opdracht. En het mooie is, je kan niets fout doen! Het gaat om wat jij ziet en wat jij denkt. Door dit vaak te oefenen word je hier steeds beter in en ga je ontdekken hoe fotografen te werk gaan en hoe beeld werkt.

BEELD VAN DE WEEK #3

In deze oefening ga je de foto heel goed bekijken en probeer je vragen te bedenken over de foto waarop jij graag het antwoord wil weten. Domme vragen bestaan niet! Je mag alles vragen wat in je opkomt.

 

Bedenk nu minstens zes vragen over de foto!
Om je te helpen een paar voorbeeldvragen die jij af kunt maken:

 

Waarom …..?
Wat als……..?
Wat is het doel van…..?
Hoe zou het eruit zien als?
Wat als je wist dat….?
Wat zou er veranderen als…..?

 

Kies uit je zes vragen één vraag uit waarop je het liefst het antwoord wil weten. En ga dan op onderzoek uit. Kijk nog eens goed naar de foto. Kun je al kijkend de vraag beantwoorden? Of heb je toch meer informatie nodig.

Met Black Friday net achter ons, en de winteruitverkoop nog in de winkels staan we vandaag stil bij een beeld over verspilling. In de Atacama woestijn in Chili, ontstaan illegale vuilnisbelten gevuld met onverkochte en afgedankte kleding uit Europa en de Verenigde Staten. De kleding wordt vanuit Europa en de Verenigde Staten naar Chili verscheept en een gedeelte daarvan wordt tweedehands verkocht.

Maar een groot gedeelte van de kleding is onbruikbaar en wordt dus in de woestijn gestort. Veel van de kleding bestaat uit kunststof vezels (zoals polyester, acryl en nylon) en dat duurt zo’n 200 jaar voordat het door de natuur wordt afgebroken. Bij dit proces van afbraak komen stoffen vrij die de bodem en het grondwater vervuilen.

In deze woestijn ligt bijna 40.000 ton (1 ton = 1000 kg) afgedankte kleding, voornamelijk ‘fast fashion’. Fast fashion, oftewel snelle mode is kleding die in heel korte tijd wordt gemaakt, die je goedkoop kan kopen en vervolgens maar korte tijd draagt (‘wegwerpkleding’).

Winkels zoals Primark, H&M en Zara dragen hieraan bij door snel modetrends op te pikken, deze in recordtijd te produceren en te verkopen. Veel van deze kledingstukken worden na gemiddeld 10 keer dragen weggegooid.

Hier kun je meer beelden zien van de enorme kledinghoop in de woestijn. Fotograaf Martin Bernetti laat zien wat de enorme omvang & impact is van onze consumptiedrang.

 
Feiten over onze kledingconsumptie uit het rapport van de Verenigde Naties uit 2019:

 • Onze wereldwijde kledingproductie is tussen 2000 en 2014 verdubbeld.
 • Er wordt elke seconde een vuilniswagen vol kleding ergens gestort of verbrand.
 • Om één spijkerbroek te maken is bijna 8000 liter water nodig, dat is de dezelfde hoeveelheid die een mens in 7 jaar tijd drinkt.
 • De kledingindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld.
  de gemiddelde consument koopt 60 procent meer kleding dan 15 jaar gelden en elk item dat hij koopt houdt hij half zo lang.

 • Beeld: Martin Bernetti voor AFP, 8 November 2021

  Elke week zie je hier een nieuw beeld met daarbij een vraag, een opdracht of een kijk van iemand anders op het beeld. Actueel beeld uit het nieuws, of een prikkelend beeld uit een van onze tentoonstellingen. Zonder meteen de uitleg bij het beeld te geven, nodigen we je uit om het beeld te bekijken, misschien wel iets langer dan je normaal zou doen, en erover na te denken aan de hand van een korte opdracht. En het mooie is, je kan niets fout doen! Het gaat om wat jij ziet en wat jij denkt. Door dit vaak te oefenen word je hier steeds beter in en ga je ontdekken hoe fotografen te werk gaan en hoe beeld werkt.

  Meer Beeld van de week

  Steun Fotodok

  Nieuwsbrief