*DEZE TENTOONSTELLING IS AFGELOPEN*
Geloof is in beweging. Letterlijk, over de wereld, maar ook bij individuen in de (persoonlijke) zoektocht naar zingeving. De politieke situatie in de wereld veroorzaakt een nieuwe geografische spreiding van verschillende geloofsovertuigingen met hun bijbehorende principes, dogma’s en strijd. FOTODOK toont werk van diverse fotografen en filmmakers die in hun projecten deze veranderende wereld vastleggen.
In Belief, on the Move toont FOTODOK werk van: Martin Parr (UK), Henk Wildschut (NL), Nicoló Degiorgis (IT), Geert Goiris (BE), Sara Galbiati, Peter Helles Eriksen & Tobias Selnæs Markussen(DK), Samuel Otte (NL), Liz Hingley (UK), de Hokjesman (NL) en Emile van Rouveroy (NL).
Welke ruimte neemt geloof in? Geloven die letterlijk op afstand waren, komen dichterbij. Zij zoeken hun plek in verhouding tot de reeds aanwezige denkbeelden. De verbondenheid binnen onze samenleving komt meer en meer op scherp te staan. Geloof kan een positieve rol spelen als verbindende factor, maar het kan ons onderling samenleven ook op scherp zetten. Hoe gaan wij om met deze verschuivingen in onze samenleving?
Belief, on the Move toont werk van geloofsbeleving tijdens migratie. Welke rol speelt geloof op het moment dat je huis en haard verlaat? Belief, on the Move laat ook zien dat geloof zich op verschillende manieren kan manifesteren; als religie maar ook als geloof in buitenaards leven of in de Apocalyps. De tentoonstelling maakt verborgen werelden zichtbaar en laat persoonlijk werk zien van makers die inzicht geven in hun eigen worsteling met het geloof.
FOTODOK wordt gedurende de tentoonstelling Belief, on the Move twee maanden lang een ontmoetingsplek voor artistieke verbeelding met werk van (inter)nationale documentairemakers. FOTODOK stelt vragen. Wat betekent geloof voor jou, voor je (nieuwe) buren en voor onze samenleving? Sluiten we in, of sluiten we uit?
Internationale Fotografen
In de tentoonstelling zit nieuw werk van Henk Wildschut uit het geïmproviseerde vluchtelingenkamp ‘de jungle’ in Calais. Al vele jaren documenteert hij hier het (over)leven en zag hij dat mensen na het vinden van een schuilplaats een kerk bouwen of oproepen tot gebed.
Hoe leven diverse religies samen in een gemeenschap of in één straat? De serie Under Gods van fotograaf en antropoloog Liz Hingley (UK) wordt getoond op het Domplein. Zij fotografeerde een straat in Birmingham waar Pinkstergemeente, Sikhs, Rastafari’s, Hari Krishna’s tot Boeddhisten samenleven. Fotograaf Martin Parr (Magnum) werkte vier jaar lang aan een serie waar hij ook inzoomde op de verschillende religieuze groepen in de Black Countries, Engeland.
Nicolo Degiorgis (IT) laat bij FOTODOK bestaand en nieuw werk zien van zijn gelauwerde project Hidden Islam. Degiorgis kijkt naar hoe en waar Moslims het geloof belijden in Italië. Een land met ongeveer 1.35 miljoen Moslims maar dat niet meer dan acht officiële moskeeën heeft. Een gevolg hiervan is dat deze gemeenschap op zoek is gegaan naar alternatieve tijdelijke plekken om het geloof te belijden zoals garages, gymzalen, winkels en oude fabrieken. Dit project is veelvuldig bekroond en is nu voor het eerst te zien in Nederland.
Samuel Otte (NL) toont in zijn werk een persoonlijke strijd met geloof in zijn serie De Val, waarmee hij in 2016 afstudeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Samuel’s worsteling met het geloof, God en de relatie met zijn vader bieden een scherpe en schrijnende blik in de veranderende verhouding tot het geloof in Nederland. Maar niet iedereen gelooft in een god. Phenomena toont integer en zonder te ridiculiseren het geloof in buitenaards leven. Deense fotografen Tobias Selnaes Markussen, Sara Galbiati en Peter Helles Eriksen nemen de bezoeker mee in hun wereld.
Van de Belgische fotograaf Geert Goiris (BE) wordt werk uit serie Prophet getoond. getoond. Deze beelden roepen een apocalyptische wereld op. De foto’s kunnen gezien worden als hypothetische foto’s: geen beelden van de werkelijkheid zelf, maar voorstellingen van wat eventueel nog komen zal. Het zijn suggestieve beelden die niet representeren maar functioneren als allegorische voorstellingen.
Documentaires
Voor Belief, on the move zijn drie documentaires geselecteerd over religies die in de geschiedenis van Nederland geworteld zijn. De documentaire Rijssens stille oorlog van Emile van Rouveroy vertelt het verhaal van het plaatsje Rijssen, waar de overwegend streng christelijke bevolking zich in toenemende mate bedreigd voelt door secularisatie en een groeiende groep moslims. Ook van van Emile van Rouveroy een documentaire over de Hilligje Kok-Bisschop uit Staphorst: Houdt God van Vrouwen?
Een aflevering van de Hokjesman over Katholieken. Maker Michael Schaap laat zien hoe Nederland is opgedeeld in hokjes en hoe mensen tot deze hokjes worden toegelaten of buitengesloten. In de tentoonstelling is de aflevering te zien waarin de Hokjesman op zoek gaat naar de ware katholiek.
Deze tentoonstelling is samengesteld en geproduceerd door FOTODOK in samenwerking met curator Jenny Smets |
Openingstijden & toegangsprijs:
Woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur.
Entree is 4,- euro, studenten 3,- euro en kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.