-uitverkocht-
James Bridle komt naar Utrecht! De Engelse schrijver en kunstenaar die opereert op het snijvlak van kunst, literatuur en technologie. Privacy is voor hem een essentieel onderwerp. Samen met Medialab SETUP en Hacking Habitat hebben we Bridle gestrikt op 6 september a.s. voor een heerlijke ‘offline’ boottocht waarin we het concept ‘lezing’ net iets anders aanpakken. Intiemer, met meer ruimte voor gesprek en discussie. Bekijk eerst onze tentoonstelling (No) Privacy en stap dan vlakbij om 15.00 op de boot om te genieten van zon, water, Utrecht, en intellectuele stimulans.
Inloop: 15 uur | afvaart: 15.30 uur
Duur: De rondvaart duurt 1:30 uur
Aanmelden: update 4 september: de boottocht is uitverkocht
Kosten: €5,- (NB er is geen studententkorting van toepassing)
De exacte opstapplaats van de boot is te bereiken via FOTODOK aan Lange Nieuwstraat 7. Er zijn 40 kaartjes beschikbaar, wees er snel bij!
Waarom lijken we zo content met ons steeds kleiner wordende privédomein? Bridle zal aan de hand van zijn denk- en maakpraktijk in gesprek gaan met Friso Wiersum van Hacking Habitat en Tijmen Schep van SETUP over privacy, controle en technologie. Wie controleert wie en welke data is hierin belangrijk? Als we bang worden van alle waarschuwingen over identiteitsdiefstal en steeds geavanceerdere behavior design, dat ons ongemerkt kan brainwashen, wat doen we er dan tegen, of mee? Hoe kunnen we nog verantwoorde burgers zijn in onze globale wereld als overheid, bedrijven en andere belanghebbenden je rechten toekennen aan de hand van je virtuele gedrag?
Bridle bouwt in zijn creatieve praktijk bruggen tussen denken over en visualiseren van actuele maatschappelijke onderwerpen, waarin hij vaak fotografie en andere lens-based media inzet. Zo ontwikkelde hij Citizen Ex, waarin inzichtelijk wordt hoe burgerschap verandert door de inzet van digitale data van burgers. De software van Citizen Ex toont tijdens het websurfen in welk land de fysieke webserver staat, en wat dat betekent voor het eigendom van de data die je daar achterlaat. “Uiteindelijk is je online data-identiteit misschien maar 60% Amerikaans”, aldus Bridle.
Voor zijn project The Right To Flight maakte hij in 2014 ballonvaarten vanaf een speciaal ontworpen hangar, tevens werk- en tentoonstellingsruimte, op de top van een Londens dak. De titel komt uit een manifest van fotograaf en ballonvaarder Nadar, die in 1866 het recht claimde voor de mensheid om naar de hemel op te stijgen. Nadar was de eerste luchtfotograaf. In The Right To Flight onderzoekt Bridle de utopische ideeën van Nadar met hedendaagse technologieën en probeert in het drukbezette luchtruim van Londen de macht van het observeren terug te geven aan de geobserveerde. Tegelijkertijd bekijkt hij de meer duistere kant van ballonvaren, zoals observatieballonnen boven Irak, Afghanistan en de Amerikaans-Mexicaanse grens.
Kortom genoeg te bespreken en te bevragen deze middag. Er is een bar aan boord. Breng wat kleingeld om je keel te smeren en actief mee te praten.