Gedurende de tentoonstelling (No) Privacy interviewt FOTODOK diverse professionals met een eigen kijk op het thema privacy. Deze week is de beurt aan Maarten Timmerman, sociaal psycholoog gespecialiseerd in het menselijk gedrag met een focus op informatiebeveiliging. Als mede-oprichter van AWAREWAYS zet hij zich in om informatiebewustzijn binnen bedrijven te vergroten.
Iedere week zijn er wel informatielekken in het nieuws. Neem bijvoorbeeld de recente diefstal van USB-sticks in de woning van een officier van justitie. In zijn Rotterdamse woning werd ‘s nachts ingebroken. USB-sticks met gevoelige informatie over twee grote strafzaken werden meegenomen. Het lekken van de informatie had voorkomen kunnen worden als hij de USB-sticks beter had opgeborgen. Maar belangrijker: wanneer hij gebruik had gemaakt van de voorgeschreven beveiligde USB-sticks was de schade helemaal beperkt gebleven. Dit is een menselijke fout, toch? Je hebt haast, je moet snel weg en neemt even de makkelijkste weg, of misschien neem je altijd deze weg omdat je niet bewust bent van de gevaren. Voor je het weet ligt je informatie op straat.
Risico’s
Misschien denk je, wat maakt mij het uit als mijn gegevens op straat belanden? Ik heb toch niks te verbergen! Toch is de werkelijkheid anders. Ieder mens heeft een natuurlijke behoefte aan privacy. Sterker nog: veel sociale (werk)relaties zijn niet mogelijk als alles openbaar is. Wanneer jij een lapdance krijgt van een stripper voor je vrijgezellenfeest, hoeft dat niet te betekenen dat je imagogevoelige baas daar achter staat.
Het is belangrijk om je er van bewust te zijn dat elke vorm van informatie gestolen, gemanipuleerd of tegen je gebruikt kan worden. Onder de noemer ‘terrorismebestrijding’ voert de Nederlandse overheid massaonderzoek uit naar digitale gegevens van Nederlandse burgers. Activiteiten die nu nog legaal zijn, kunnen over dertig jaar of in een andere land misschien illegaal zijn. Wat goed en fout is, blijkt in de praktijk zeer context gebonden te zijn. Voor je het weet, word je beschuldigd van zaken waar je jezelf niet bewust schuldig aan wilde maken.
Voor meer argumenten waarom jij wel wat te verbergen hebt, lees het artikel Nee, je hebt wél iets te verbergen op de Correspondent.
De menselijke kant van informatiebeveiliging
Het Utrechtse bedrijf AWAREWAYS wil ons informatiebewustzijn vergroten. Nadat Maarten Timmerman en zijn collega’s samenwerkten met een technisch bedrijf gericht op informatiebeveiliging, merkten zij voor de menselijke kant van beveiliging helemaal geen aandacht was. Dit terwijl zeven van de tien informatielekken binnen bedrijven veroorzaakt worden door een menselijke fout. AWAREWAYS focust zich daarom juist op de menselijke kant van informatiebeveiliging. De techniek wordt steeds sneller en beter en de mens blijkt steeds vaker de zwakste schakel. Het wordt dus steeds essentiëler dat de mens zich bewuster is van de gevaren die op de loer liggen en die via internet en ander digitaal dataverkeer binnenkomen.
Informatiebewustzijnstest
In samenwerking met de Universiteit Utrecht deed AWAREWAYS psychologisch onderzoek naar informatiebewustzijn en ontwikkelde aan de hand daarvan een informatiebewustzijnstest. Hiermee meet AWAREWAYS de mate van informatiebewustzijn binnen bedrijven en ontwikkelt op basis daarvan interventies. Om zich meer bewust te worden van de werk- en denkwijze van hackers werkt AWAREWAYS onder meer samen met Ethical hackers. Een ethical hacker is een professional die de denk- en werkwijze van hackers kent en gebruikt om zijn systeem of netwerk te beveiligen. Na het identificeren van zwakheden, gebruikt een ethical hacker zijn vaardigheden om de organisatie veilig te stellen. Het aanbod van AWAREWAYS bestaat naast interventies, uit campagnes, trainingen en e-learnings, toegespitst op verschillende onderdelen van informatiebewustzijn.
Instagram Takeover over met Rein Janssen
Naast AWAREWAYS, vindt Timmermans het belangrijk om ook maatschappelijk actief te zijn. En dat doet hij bij voorkeur via kunst. Daarom maakt AWAREWAYS vanaf deze week 22 september de FOTODOK Instagram Takeover van fotograaf Rein Janssen mogelijk. Janssen maakt iedere week een foto gebaseerd op een privacy-gerelateerde term uit de digitale wereld. Als eerste is deze week de term Phishing aan de beurt. Timmerman levert iedere week een nieuwe term en voorziet de ontwikkelde de beelden van Janssen van een onderschrift. In de loop van de tentoonstelling (No) Privacy ontstaat zo een reeks beelden die ons bewuster maken van de betekenis en werking van de hedendaagse internetgevaren en wat ze betekenen voor onze privacy!
Volg de Instagram Takeover van Rein Janssen op: www.instagram.com/fotodok_org of op onze blog
Voor meer informatie over AWAREWAYS: www.awareways.com