Ruimte voor Documentaire Fotografie in Utrecht

In een oud schoolgebouw aan een idyllisch hofje in hartje Utrecht vlakbij de Dom, organiseert FOTODOK fototentoonstellingen, lezingen, debat en educatie rond maatschappelijke onderwerpen. FOTODOK vertelt verhalen met documentaire­fotografie en gebruikt daarbij ook andere manieren om deze verhalen te delen met bijvoorbeeld film, virtual reality en webdocumentaires.

In tijden waarin nieuwsberichten steeds korter worden en sneller hun nieuwswaarde verliezen, waarin dagelijks duizenden beelden en een onophoudelijke stroom informatie aan ons voorbij trekken, biedt FOTODOK achtergrondverhalen voor verdieping, soms zelfs bezinning en, hopelijk, een beter begrip van de wereld waarin we leven.

FOTODOK’s nieuwe tentoonstelling ‘Who’s in Control?’ – een fototentoonstelling over verborgen machtsstructuren – is vanaf 23 november te zien op Lange Nieuwstraat 7 in Utrecht.

Ons leven wordt steeds meer gestuurd door krachten waar we geen invloed op kunnen uitoefenen, omdat ze niet zichtbaar of tastbaar zijn. Social media algoritmen bijvoorbeeld die meningen proberen te sturen, zonder dat we precies weten hoe. Of moderne intelligente camerasystemen die afwijkend gedrag in de openbare ruimte kunnen opsporen. Maar wat is eigenlijk normaal gedrag?

FOTODOK laat in Who’s in Control? het werk zien van (inter)nationale fotografen die ons met een nieuwe blik laten kijken naar de machtsstructuren in tijden van grote maatschappelijke veranderingen. Want we hebben nieuwe beelden nodig bij het vinden van een antwoord op de vraag: Who’s in Control?

 
 

Steun Fotodok

Nieuwsbrief