“Eigenlijk zijn we als bootjes op de oceaan. We zien de golven en de andere boten, onwetend wat er zich allemaal onderwater afspeelt.”
Aldus fotograaf Rein Janssen (1983) tijdens een gesprek over zijn Instagram takeover bij FOTODOK. De metafoor van de oceaan illustreert hoe de Leidse fotograaf de wereld van het internet ziet. Internetgebruikers bevinden zich online, zich niet beseffende wat zich allemaal achter het computerscherm afspeelt. Het internet is als een oceaan, een duistere plek vol verborgenheden.
Op FOTODOKs Instagram is vorige week de foto #Phishing van de fotograaf verschenen, het eerste beeld uit een serie die nog volop in ontwikkeling is. In het kader van de tentoonstelling (No) Privacy maakt Janssen iedere week een ‘onderwaterfoto’ om de geheime wereld van het internet inzichtelijk te maken. Abstracte termen als phishing, social engineering en cookies worden verbeeld. Via de foto’s en de onderschriften die Maarten Timmerman van AWAREWAYS toevoegt, hopen zij ons bewuster te maken van de valkuilen van het internet.
Wachtwoord
Deze week zien we een kwal die refereert aan de term wachtwoord. Hoe complexer je wachtwoord, hoe beter. Helaas gaan veel mensen nog niet bewust met hun wachtwoorden om. Beveiligingscodes als 123456, een geboortedatum of gewoon het woord ‘password’ zijn meer regel dan uitzondering. Hoe sterk is jouw wachtwoord? Hier kun je de meest voorkomende en slechtste wachtwoorden van 2014 zien.
Liefde voor bouwen
De foto #Wachtwoord van Janssen wekt de suggestie dat het digitaal geproduceerd is. Dit is maar ten dele waar, #Wachtwoord zijn voorganger #Phishing en de andere foto’s in deze reeks worden analoog opgebouwd. Voorafgaand aan zijn opleiding fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, heeft Janssen drie jaar bouwkunde gestudeerd. Zijn liefde voor (zelf) bouwen zie je terug in al zijn foto’s. Toetsenbordknoppen worden wachtwoorden op tentakels en het doorzichtige plastic onder het toetsenbord wordt een doorzichtige lichaam. Na het maken van de foto bewerkt Janssen zijn beelden met Photoshop, vergeleken met het bouwen en het fotograferen kost dit de minste tijd.
Complexiteit
Het werk heeft wel wat weg van een ouderwets stilleven vol met verborgen symboliek. Janssen vindt het belangrijk dat de kijker niet direct door heeft wat hij ziet. De fotograaf is van mening dat de meeste mensen niet goed kijken. We worden bedolven met bewerkte beelden zonder dat mensen dit zien. Onze beeldmaatschappij vraagt om meer educatie op dit gebied, vindt Janssen. Door de complexiteit binnen zijn foto’s hoopt Janssen zijn steentje bij te kunnen dragen door mensen te prikkelen beter te kijken.
Meer van Rein Janssen?
Naast FOTODOKs Instagram kun je de fotografie van Rein Janssen geregeld zien in de landelijke dagbladen, zoals het Parool, de NRC en de Volkskrant, maar ook in magazines en tentoonstellingen. Kijk voor meer informatie op: www.reinjanssen.com
Volg de Instagram takeover van Rein Janssen op www.instagram.com/fotodok_org.
Het werk van Rein Janssen voor (No) Privacy wordt mogelijk gemaakt door AWAREWAYS.