Detail
In deze 17e editie van de FOTODOK Book Club kijken we naar boeken die het fenomeen macht ter discussie stellen (of aanvechten). Door de geschiedenis heen heeft macht geleid tot oorlog, onderdrukking en wereldwijde ongelijkheid. Maar ook heeft het sociale bewegingen en mensenrechten voor miljarden mensen mogelijk gemaakt. Macht legt ons beperkingen op, maar is ook verantwoordelijk voor de structuren die ons verbinden. Rob Hornstra gaat in gesprek met drie fotografen die verschillende soorten macht onderzoeken en daar als beeldmaker invloed op proberen te hebben.
De FOTODOK Book Club is een live talkshow waarin fotograaf en fotoboekenliefhebber Rob Hornstra op het podium in gesprek gaat met makers van fotoboeken: fotografen, ontwerpers en uitgevers worden aan de tand gevoeld over hun laatste project. Internationale gasten van allure vertellen over het verhaal achter hun laatste project en over de keuzes die ze gemaakt hebben bij het tot stand komen van hun publicatie. Levendige gesprekken met af en toe een kritische noot gegarandeerd.
Laia Abril (SP) is geen onbekende bij de FOTODOK Book Club. Ze was onze gast bij de allereerste editie in 2015. Deze keer gaat ze met ons in gesprek over haar aangrijpende boek On Abortion, het eerste deel van een groter project met de titel A History of Misogyny. In dit deel wil ze de vergelijking tussen het heden en het verleden visualiseren. Abril wil dat we beseffen dat in grote delen van de wereld vrouwenrechten weliswaar in wetten zijn vastgelegd, maar dat dit niet betekent dat de onderliggende problemen uit onze samenleving zijn verdwenen. On Abortion won in 2018 de Photobook of the Year Award van de Paris Photo/Aperture Foundation.
The Parallel State van Guy Martin (VK) is een verhaal over macht, autoritarisme en theatrale politiek in Turkije. Martin onderzoekt het begrip ‘waarheid’ in een tijd waarin twijfel en misleiding overheersen. De serie behandelt de periode tussen de protesten in het Gezipark in Istanbul in 2013 en de nasleep van de mislukte militaire staatsgreep in 2016, waarin president Tayyip Erdogan zich ontpopt als een autoritair leider en Turkije steeds meer afglijdt richting onvrijheid. Martin mengt zijn foto’s van protesten met beelden van het dagelijks leven, sets van soapseries en archiefmateriaal tot een nieuw verhaal. Het verschil tussen feit en fictie is moeilijk te bepalen. Kijken we naar een soap of is het nieuws? The Parallel State is een poging om het hedendaagse Turkije in al zijn complexiteit te doorgronden.
The Parallel State is onderdeel van FOTODOK’s huidige tentoonstelling Who’s in Control?
Jonas Bendiksen (NO) zal spreken over The Last Testament, waarvoor hij de hele wereld over reisde om zeven mannen te ontmoeten en te fotograferen die menen dat zij de wedergekomen Jezus Christus zijn. Zij geloven letterlijk dat ze Jezus Christus belichamen, die volgens profetieën in zowel het christendom als de islam terug zal keren op aarde. Bendiksen heeft niet alleen deze zeven mannen opgezocht, maar ook hun discipelen, en hij bracht lange tijd met hen door. Bendiksen probeerde daarbij de rol van fotografische apostel aan te nemen. “Toen ik bij hen was, wilde ik honderd procent in hun wereld leven en weten: ‘Wat betekent het als dit werkelijk de Messias is?’ Als dit de Messias is, dan zijn zij hier om volgens Gods belofte de eindtijd en de dag des oordeels naderbij te brengen en Gods koninkrijk op aarde te vestigen.” Bendiksen is vooral geïnteresseerd in de vraag waarom het Bijbelverhaal van de terugkerende Messias heden ten dage nog steeds zo krachtig is.
Een los ticket koop je via de website van Tivoli Vredenburg maar je kan ook kiezen voor een Subscription. Dat geeft veel voordeel: korting op de toegang, je hebt gegarandeerd een plekje en je krijgt 10% korting op de boeken die op tafel liggen.