Detail
Tijdens deze editie van Taferelen gaan we in gesprek over het concept ‘transnationaal geheugen’ – hoe werkt geheugen wanneer het “reist” en wordt getransformeerd van de context van het ene land en cultuur naar het andere?
Taal van evenement: Engels.
–
Wat is er fijner dan samen met kunstliefhebbers te genieten van goed eten en te luisteren naar inspirerende sprekers? Tijdens Taferelen kom je op een informele manier meer te weten over één van de thema’s van de tentoonstelling Joint Memory: Photographic Fragments. Het evenement nodigt je uit om deel te nemen aan een curators-rondleiding door de tentoonstelling, een diner en twee korte lezingen in combinatie met een open Q&A sessie. Schuif lekker aan, pak een bord, schenk jezelf wat in bij de schenk-het-zelf- bar, leun achterover en laat je verrassen door bekenden en onbekenden aan tafel.
Thema & gasten
Tijdens deze editie van Taferelen gaan we in gesprek over het concept ‘transnationaal geheugen’ – hoe werkt geheugen wanneer het “reist” en wordt getransformeerd van de context van het ene land en cultuur naar het andere? Te gast zijn Parisa Aminolahi, een van de kunstenaars die deelneemt aan de lopende tentoonstelling Joint Memory: Photographic Fragments, en kunstenaar & onderzoeker Andrea Stultiens.
Andrea Stultiens volgde haar opleiding tot fotograaf in Utrecht en Breda. In de loop der jaren ontwikkelde haar praktijk zich van relatief conventionele documentairefotografie tot academisch onderzoek. In 2018 promoveerde ze aan de Universiteit Leiden op een onderzoek over foto’s in Oeganda en ze benadrukt dat haar artistieke praktijk haar onderzoeksmethode is. De onderzoeken van Stultiens gaan over foto’s in relatie tot de manier waarop bepaalde geschiedenissen worden gepresenteerd. Sinds 2007 werkt ze voornamelijk met foto’s gemaakt op het Afrikaanse continent. Ze beschouwt haar artistieke- en onderzoekspraktijk als het maken van een niet-hiërarchische collectief, dat nodig is om fotografische beelden in complexe- en mogelijk problematische postkoloniale contexten te verkennen. Stultiens presenteert een aspect van haar onderzoek naar de erfenis van de Nederlandse antropoloog Paul Julien (NL, 1901-2001) die ca. 20 expedities uitvoerde naar het Afrikaanse continent tussen de vroege jaren 1930 en 1960. Met de foto’s en films die hij produceerde, droeg Julien aantoonbaar bij aan de nog grotendeels stilzwijgende transnationale herinneringen.
Parisa Aminolahi, geboren in Teheran en sinds 2008 gevestigd in Nederland, is freelance filmmaker, fotograaf en kunstschilder. Ze studeerde theatre stage design (BA) en animation (MA) aan de University of Art in Teheran en documentary filmmaking (MA) aan Royal Holloway, University of London. Haar werk omvat een scala aan thema’s zoals ontheemding, ballingschap, thuisland, familie- en jeugdherinneringen, waarbij ze oude familiefoto’s en foto’s uit haar kindertijd, zelfportretten en haar eigen familieleden als haar onderwerpen gebruikt. De media waarmee ze werkt, bestaan uit fotografie, documentaire film, animatie, schilderen en mixed media. Ze ontving onder andere subsidie van het Nederlands Filmfonds, One World Media Student Film Bursary en de Chevening Scholarship en had vertoningen en tentoonstellingen in Armenië, Australië, Canada, Iran, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Aminolahi wordt vertegenwoordigd door Ag Galerie, Iran. Tijdens Taferelen zal Parisa spreken over haar artistieke praktijk en haar meest recente werk.
Het Taferelen concept
Taferelen is ontstaan uit de wens om een kruisbestuiving te laten ontstaan tussen het werk van beeldmakers en andere werk- en onderzoeksgebieden en om meer verdieping te bieden op FOTODOK’s tentoonstellingsthema’s. Regelmatig werken mensen vanuit diverse disciplines aan hetzelfde onderwerp en kunnen ze zowel elkaar als anderen van nieuwe perspectieven voorzien. Terwijl de gasten eten, vertellen twee sprekers – beeldmakers, wetenschappers of ervaringsdeskundigen – over hun werk, gekoppeld aan het thema van de huidige FOTODOK tentoonstelling. Elke avond worden een beeldmaker en een theoreticus naast elkaar geplaatst om één thema toe te lichten. Voor de Taferelen zijn maximaal 25 plaatsen beschikbaar per avond.
Diner
Het eten wordt verzorgd door SYR: een Syrisch restaurant in de straat van FOTODOK dat grotendeels wordt gerund door Syrische vluchtelingen. Het restaurant laat al drie jaar zien dat inclusiviteit hun kracht is; en wat voor moois er ontstaat als mensen hun talenten bundelen. SYR maakt voor ons wekelijks een daghap zodat de bezoekers van Taferelen kunnen genieten van de authentieke Syrische keuken.
Tickets
Een Taferelen avond kost €17,50. Hiervoor krijg je een daghap, koffie, thee & water, een rondleiding en twee enthousiaste sprekers. We hebben bij de ‘doe het zelf’ bar frisdranken, wijn en bier. De bedoeling is dat je zelf bijhoudt wat je drinkt en dat aan het eind van de avond afrekent.
Voor verdere vragen of groepsreserveringen kun je mailen naar info@fotodok.org. Wees welkom en laat je verrassen tijdens Taferelen.
*Beeld: (c) Parisa Aminolahi, Untitled from Tehran Diary, 2019
Start Date
Location
3512 PA Utrecht