Detail
Heb je geen zin om te koken en houd je van fotografie en goed eten? Kom naar de vijfde avond Taferelen. Op 5 oktober staat FOTODOK in het teken van (etnische) profilering.
Gastspreker Inge Oosterhoff heeft zich gericht op de Amerikaanse geschiedenis, met een specialisatie in identiteitspolitiek. Momenteel werkt ze aan een documentaire over beeldvorming in New York om raciale stereotypes via fotografie te doorbreken. Ze schreef artikelen in de Correspondent over o.a. het Nederlandse slavernijverleden in New York, discriminerende stemwetten en een geheim en discriminerend politiebeleid bij de New Yorkse politie. Bekijk ook: https://decorrespondent.nl/ingeoosterhoff. Bij Taferelen vertelt ze ons over institutioneel racisme en profilering in Amerika. Om hier meer duiding aan te geven laat ze een aantal bijzondere filmpjes over haar eigen ervaringen met het New Yorkse systeem zien o.a. aan de hand van een activistische organisatie in NY.
De tweede spreker is Kevin Heller. Als nachtportier van grote Amsterdamse discotheken wil hij zijn persoonlijke ervaringen met profilering in Nederland delen. Wat voor impact heeft profileren in de dagelijkse praktijk? En wat is het verschil tussen profileren en etnisch profileren?
Tot slot spreekt de organisatie Critical Mass aan de hand van de ‘Identity Match’ (deel van de tentoonstelling Voorbij Wij en Zij) over vooroordelen en stereotypering in het algemeen. Via uiteenlopende vragen laten de makers van de interactieve installatie de bezoekers ervaren hoe mensen in het dagelijks leven onbewust uitgaan van vooroordelen.
Test je eigen vooroordelen: de tentoonstelling is nog te zien tot 20 oktober 2017.
Wees verzekerd van een kaartje voor Taferelen #5 en reserveer nu direct via info@fotodok.org.
Kosten: 15 euro.