FOTODOK presenteert donderdagavond 8 oktober alweer de derde editie van de FOTODOK Boekenclub waarin fotograaf Rob Hornstra zijn passie voor fotoboeken met jou deelt. Deze keer kiest Rob voor 3 maatschappelijk betrokken boeken met een provocerende boodschap. Haal je megafoon en spandoeken van zolder en neem deel aan een avond vol gespreksstof over de comeback van het protestboek.
De twintigste eeuw, een eeuw van uitersten. Na de honger en ellende in de Tweede wereldoorlog, onderging Europa een enorme groei in welzijn en welvaart. De jaren zestig van de twintigste eeuw typeren zichzelf als een kleurrijke tijd waarin conservatieve bolwerken werden gesloopt. De jaren zeventig en begin jaren tachtig kenmerken zich weer door diepgaande politieke protesten en grote vredesdemonstraties. De Koude oorlog, atoombommen en milieuvervuiling houden de wereld in zijn greep.
Als je vandaag de dag het nieuws kijkt is er nog steeds genoeg nieuws wat tot discussie en demonstratie zou kunnen leiden. De aanpak van de aanhoudende milieuvervuiling, de continue schending van privacy-kwesties, of het gebrek aan keuzes en hulp rondom de alsmaar groeiende stroom vluchtelingen die Europa binnentrekken. Gedurende de laatste 25 jaar is de ambitie om georganiseerd te protesteren echter drastisch afgenomen. Niet geheel toevallig ging dit gepaard met een enorme economische groei in de westerse wereld. Als problemen onszelf niet aangaan hoeven we ook niet te protesteren, toch?
Het individu, daar lijkt het tegenwoordig in onze maatschappij meer om te gaan dan om het collectief. Parallel aan de maatschappij heeft ook het fotoboek een verandering ondergaan. Waar het protestboek in de jaren zestig en zeventig hoogtij vierde en gezien werd als een serieus medium om een boodschap over te brengen, is het medium vanaf de jaren negentig steeds individualistischer en conceptueler geworden. Het fotoboek dient vooral om te laten zien hoe groots de ideeën van de maker zijn, niet zozeer om maatschappelijke wantoestanden op de kaart te zetten.
Maar, vanaf 2015 is er een nieuwe ontwikkeling gaande: Activism is back! Voornamelijk boekenmakers uit de Zuid-Europese landen, landen waar de crisis het hardst heeft toegeslagen, tonen weer activisme in hun boeken. De FOTODOK Boekenclub #3 staat dan ook geheel in het teken van de comeback van het protestboek
We besteden aandacht aan de volgende 3 boeken:
Daniel Mayrit – You haven’t seen their faces (Riot Books, 2015)
Nadat er in 2011 in Londen rellen uitbraken werden er door de politie foto’s afkomstig van surveillance camera’s uitgedeeld. Deze jongeren werden beschuldigd van deelname aan de opstootjes. Maar is een foto genomen door een surveillancecamera voldoende om iemand in staat van beschuldiging te stellen?
Daniel Mayrit besloot deze vraag te onderzoeken. Voor zijn project You Haven’t Seen Their Faces verzamelde hij gegevens van de 100 meest invloedrijke Londenaren. Mayrit bewerkte hun foto’s in de stijl van videosurveillance beelden. Met het tonen van hun gezichten keert hij als het ware de camera om en richt ze op diegenen met macht. Mayrit wil ze niet direct in staat van beschuldiging stellen, maar wil de aandacht vestigen op het gemak waarmee de jongeren beschuldigd worden en dit soort machtige personen met evenveel gemak buiten schot blijven. Net zoals je niet zeker weet of de jongeren schuldig zijn, kun je er ook niet vanuit gaan dat de individuen die hier getoond worden per definitie (mede)schuldig zijn aan de financiële crisis. Daar wil Mayrit het in deze wereld van (visuele) controle graag over hebben.
Het project You Haven’t Seen Their Faces is ook te zien in (No) Privacy bij FOTODOK
Carlos Spottorno – Wealth Management (Phree and RM Verlag, 2015)
Carlos Spottorno is geïnteresseerd in de taal van de banken. Volgens Spottorno worden de banken door de meeste mensen serieuzer genomen dan ze eigenlijk zijn. De titel Wealth Management refereert aan bestaande professionele services, aangeboden door particuliere banken. Deze services bestaan uit het geven van financieel advies aan de rijken. Deze raad moet er voor zorgen dat de rijke laag van de bevolking op legale wijze belasting kan onderduiken en zo dus nog rijker kan worden. Met enige humor en provocatie wil de fotograaf de aandacht leggen op dit soort activiteiten in de bankwereld van vandaag.
Paolo Woods and Gabriele Galimberti – The Heavens Annual Report (Dewi Lewis, 2015)
Paolo Woods en Gabriele Galimberti hebben meer dan twee jaar besteed aan het fotograferen van de banale wereld van de belastingparadijzen. Van chique villa’s in Jersey tot luxe zwembaden op het dak in Panama. In deze landen is de belasting laag en zo zijn deze landen uitermate geschikt voor multinationals om hun geld in te investeren en op te slaan. Ondanks dat het werkelijke geld niet zichtbaar is zijn de gevolgen van het geld wel degelijk te zien. Met dit fotoboek willen ze de aandacht leggen op wat er gebeurt in deze bizarre wereld van de legale belastingontduiking.
Daarnaast zal de Nederlandse fotografe Annette Behrens bij Hornstra aan tafel plaats nemen om te praten over haar nieuwe boek (in Matters of) Karl (FW books, 2015). Zij is evenals Daniel Mayrit genomineerd voor de 2015 Paris Photo Aperture Foundation Photobook Awards, in de categorie First Photobook.
Reserveer je plek door op de knop bestellen in de rechterkolom te klikken en het bestelproces te doorlopen. De boeken zijn tijdens de Fotoboekenclub te koop, er is een pinautomaat aanwezig. Tijdens deze avond zal zowel Nederlands als Engels (indien relevant) gesproken worden.