Het leven wordt de afgelopen weken bij iedereen – in meerdere of in mindere mate – beïnvloed door het Corona virus. Ook FOTODOK sloot een paar weken geleden tijdelijk haar deuren aan Lange Nieuwstraat 7 en gooide op verschillende vlakken haar programma om. Achter de schermen werken we echter vanuit huis en online verder. Zo zoeken we naar manieren om de tentoonstelling This Creaking Floor and All the Ceilings Below online zichtbaarheid te geven, maakten we de winnaar van het talentontwikkelingsprogramma Lighthouse bekend en geven we in een blog een inkijkje in de 22e editie van de FOTODOK Book Club die tijdelijk niet kan doorgaan. En van de nood kan soms ook een deugd gemaakt worden: vanuit ons educatieprogramma ontstond er een Instagram platform waarin onze geschiedenis in wording wordt vastgelegd.
Lees hieronder verder voor meer..
TENTOONSTELLING: THIS CREAKING FLOOR AND ALL THE CEILINGS BELOW
Vanaf 6 maart was er bij FOTODOK de tentoonstelling This Creaking Floor and All the Ceilings Below te zien. Een tentoonstelling waarin kunstenaar Bart Lunenburg onderzoek doet naar de gelaagde geschiedenis van het gebouw aan Lange Nieuwstraat 7. Het onderzoek leidde tot een tentoonstelling waar fotografie, installatie en bewegend beeld samen komen in een nauwkeurig ontwikkelde dramaturgie van de ruimte. Lunenburgs werk verhoudt zich tot de materiële kenmerken van het gebouw – de meubels, vloeren, deuren, ramen en plafonds. Een bezoeker wordt in de ruimte rondgeleid – van de overgebleven middeleeuwse fundering van het gebouw tot aan de bovenste verdieping die in de laatste verbouwing in de jaren zeventig verwijderd is.
This Creaking Floor and All the Ceilings Below werd ontwikkeld als vervolg op het onderwerp collectief geheugen dat op dit moment uitgelicht wordt door FOTODOK en als het eerste hoofdstuk van Common Grounds: Story / Heritage, geproduceerd in samenwerking met Casco Art Institute: Working for the Commons en FOTODOK. Kort na de opening van dit eerste hoofdstuk moesten de deuren van ons gebouw aan Lange Nieuwstraat 7 helaas tijdelijk dicht…
De komende periode zoeken we naar manieren om de tentoonstelling toch online inzichtelijk te maken. We houden jullie op de hoogte!
FOTODOK SCHOLIEREN AWARD & HISTORIES FROM HOME
Een paar weken geleden zat FOTODOK middenin de negende editie van de Scholieren Award – een fotowedstrijd waaraan alle derdejaars studenten vmbo van X11 meedoen en alle eerstejaars grafisch vormgeven van het Grafisch Lyceum Utrecht (mbo). Dit jaar werd het onuitputtelijke thema ‘Familieverhalen’ eenmalig ingeruild voor het thema (75 jaar) Vrijheid. Natuurlijk had niemand bij de start van dit project kunnen weten hoe actueel dat thema vrijheid een poosje later zou gaan worden…
Een paar weken geleden kreeg het Coronavirus ons in zijn greep en is ons land platgelegd. Ineens is het thema vrijheid, de vanzelfsprekendheid ervan en ook nu het gebrek eraan voor iedereen actueel. Waar de studenten net bezig waren met opdrachten rondom het opbouwen van een goede fotoserie, kunnen ze nu soms hun verhaal niet meer (af)maken omdat de regels van wat nog wel en niet kan duidelijk en strikt zijn. Daarnaast heeft de situatie zoals die nu is op iedereen zijn impact. Tegelijkertijd realiseren we ons dat we middenin geschiedenis ‘in the making’ zitten en zijn we benieuwd hoe iedereen dat beleeft.
Vanuit deze situatieschets ontstond voor de leerlingen van het Grafisch Lyceum een nieuwe opdracht: aan de studenten, docenten en medewerkers van FOTODOK werd gevraagd om een beeld (of beelden) van thuis te sturen waarin je kernachtig laat zien hoe jouw leven nu thuis is vanwege de crisis. Deze bijzondere momenten maken deel uit van onze geschiedenis in wording. Onder de naam Histories from Home werd een Instagram pagina opgezet om de beelden te kunnen delen.
Lees op de website de blogs die educator Elsbeth Pijnappels schreef over de negende editie van de FOTODOK Scholieren Award en het initiatief Histories from Home.
Alec Soth – I Know How Furiously Your Heart Is Beating
FOTODOK BOOK CLUB – IN DE TUSSENTIJD
Woensdag 1 april zou de 22e editie van de FOTODOK Book Club plaats hebben gevonden in TivoliVredenburg. Vanwege de maatregelen rondom Covid-19, kan de FOTODOK Book Club helaas tijdelijk niet doorgaan. Te gast zouden zijn Alec Soth, Bertien van Manen en Sebastian Rogowski. Daarnaast zou Delphine Bedel een column komen presenteren over wanneer het het waard is om van een boom een boek te maken. In afwachting van een volgende Book Club, stelden we een blog samen waarin alvast een inkijkje gegeven wordt in de boeken en makers die op 1 april besproken zouden worden.
Leave a reply