FotoKids: fotografie workshops 2017 – nu. Terugblikken, inzichten en blijven leren met plezier.
Bij FOTODOK geloven we in de kracht van verhalen vertellen met beeld. En daarbij geldt: hoe eerder we onszelf daarin trainen, hoe beter. Zonder dat je het beseft, neem je continue (beeld)informatie tot je en maakt je brein daar iets van wat bijdraagt aan hoe je naar de wereld kijkt. Beeld is immers samen met geluid het eerste medium dat we tot onze beschikking hebben als we op de wereld komen. We leren door te kijken en na te doen. Afkijken, zelf proberen, falen, weer opnieuw proberen. Maar ook in ons volwassen leven blijft het visuele in meer of mindere mate een rol spelen. Vaak gebeurt dat onbewust, waar bijvoorbeeld de reclamewereld dankbaar gebruik van maakt.
Je bewust worden van hoe beeld jou beïnvloedt in kijken naar de wereld, is de rode draad in elke workshop bij FOTODOK. Na meer dan tien jaar samenwerkingen met scholen en door middel van prachtige projecten rondom begrijpend leren kijken werd het tijd deze opgebouwde expertise ook aan een ander publiek, buiten scholen om, beschikbaar te maken. Onder de noemer FotoKids trapten we in oktober 2017 af met een week lang fotografie workshops voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar. Kort na de start begonnen we vanwege de grote vraag ook met workshops voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Nu we tweeëneenhalf jaar verder zijn, maken we de balans op. Verdeeld over bijna vijfentwintig Fotokids workshops kwamen meer dan 150 kinderen zich bij ons verwonderen over de wereld van beeld.
Drempel
Sommige kinderen kwamen bij ons met een missie. Zoals S. (8 jaar), die aan de workshop kwam meedoen om aan haar toekomstige carrière als fotograaf te werken en mij alles wist te vertellen over diafragma en sluitertijd. Ook had ze een favoriet genre waarin ze zich wilde specialiseren: het fotograferen van mieren en blaadjes. En dat deed ze dan ook als de beste. 🙂
Andere kinderen moesten eerst een drempeltje over, zoals M. (10 jaar). Hij vond dat hij er niets van bakte en wilde het liefst bij voorbaat al opgeven. Dit zijn vaak kinderen die gewend zijn om goede antwoorden te geven en erg moeten wennen aan het idee dat goed of fout in een workshop als deze niet bestaat. Sterker nog, het is irrelevant. Veel leuker is het om te onderzoeken wat jij allemaal in een foto ziet en hoe jij jouw verhaal kan vertalen in een foto(serie). Zodra kinderen dit bewustzijn oppikken, gaan meestal de remmen los. Het mooiste is als juist deze kinderen na afloop met glinsteroogjes en een lach op hun gezicht komen vertellen dat ze ‘het toch niet zo saai vonden.’
Wat een FotoKids workshops kenmerkt is een grote mate van leren door te doen en het afwisselen van theorie en praktijk. Een lesje over perspectief en kaders vertalen we direct in een speelse opdracht, zoals het maken van een fotomemory spel. En hoe door middel van zo’n opdracht vervolgens meer beeldbewustzijn ontstaat? Bij het fotomemory spel maken we twee verschillende foto’s van hetzelfde onderwerp, die samen een paar vormen. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan een foto van veraf en dichtbij of vogel- en kikkerperspectief. Op deze manier is één memorypaar hetzelfde en verschillend tegelijkertijd, en gaan kinderen hierdoor met andere ogen kijken. Zowel tijdens het fotograferen zelf als daarna, wanneer ze het zelfgemaakte spel mee naar huis nemen en daadwerkelijk spelen met hun zusjes en broertjes.
Creatief vermogen
Wat onze workshops onderscheidt van andere fotografie workshops is dat het nooit gaat om een perfect eindresultaat of een ‘mooi plaatje.’ Liever laten we de kinderen gedurende het maakproces zelf ontdekkingen doen over hun eigen creatieve vermogen. Ieders vermogen een verhaal te vertellen met beeld. Om bewust te leren communiceren met hét medium van deze tijd. Als educator krijg ik vaak de vraag ‘Juf, is dit goed/mooi/gelukt?’ Een vraag die ik steevast beantwoord met: ‘Wat wilde je ermee laten zien?’ Op die manier verschuift de beoordeling van een foto van een esthetisch oordeel naar een reflectie die gaat om het verhaal erachter. En dat maakt van ‘iets moeten laten lukken’, een spelenderwijs onderzoek.
En zo is het (beeld)verhaal rond: leren door te kijken naar voorbeelden, door zelf te kijken en doen, door naar anderen te kijken en het belangrijkste: leren door plezier te maken.
Benieuwd naar het complete aanbod van de workshops die we in huis hebben? Klik hier