Fascinatie, afkeer, nieuwsgierigheid: onze emotionele reactie op robots kan sterk variëren. Tegelijkertijd is de droom om een kunstmatige mens te creëren al heel lang zichtbaar. Denk maar aan Mary Shelley’s roman Frankenstein uit 1818 of het sprookje Pinokkio. Ondertussen is fictie realiteit geworden, met de komst van humanoïde robots. Maar ook mensen zelf ‘upgraden’ hun lichaam met technische implantaten zoals microchips, prothesen en exoskeletten.
Geïnspireerd op de tentoonstelling Robots Love Music van Museum Speelklok stelde FOTODOK een fototentoonstelling samen die vanaf medio september te zien is op het Domplein in Utrecht met werk van de Duitse fotograaf Jakob Weber uit zijn serie Uncanny Valley. Weber fotografeerde de voorhoede van het onderzoek naar menselijke robots en het uitbreiden van de bestaande vermogens van onze lichamen. Tegelijkertijd kijkt FOTODOK ook naar gelijksoortige onderzoeken in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw met foto’s uit het archief van Spaarnestad Photo.
Op deze foto uit 1956 zien we een robot, ontwikkeld door General Electric, die een vrouw in haar jas helpt.
Credit: Credit: Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/UPI/Fotograaf onbekend
De pop-up tentoonstelling is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van het Woudenbergfonds en met bijdragen van Museum Speelklok en Spaarnestad Photo.