Kom naar een programma op het kruispunt van fotografie, algoritmes en artificiële intelligentie. Het evenement wordt samengesteld door studio affect lab en georganiseerd door FOTODOK i.s.m. IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur]. Het vindt plaats op IMPAKT op 31 mei, om 19:00 CET.
De sprekers van de avond zullen ingaan op de invloed van fotografische en visuele data en de rol van algoritmen bij het vormgeven van collectieve sociale verhalen en de publieke opinie van vrouwen en gemarginaliseerde jongeren in Nederland. De projecten die in de schijnwerpers staan, laten enerzijds zien hoe groot de kloof in representatie is en presenteren anderzijds instrumenten en hoognodig onderzoek om die kloof te overbruggen. Welke verhalen blijven buiten beschouwing of worden verkeerd voorgesteld? Hoe kunnen code en fotografische/visuele dataverzamelingen, waarin discriminatie vaak is ingebouwd, geëmancipeerd worden van vooroordelen en koloniale vertellingen? Misschien kunnen juist deze media worden gebruikt om tegenverhalen op te bouwen?
De avond begint met een introductie door Dr. Natalie Dixon, Klasien van de Zandschulp, en Babusi Nyoni – deel van het team achter affect lab’s project How to Tell a Herstory (2021- ongoing). Dit is een onderzoeksgedreven online platform dat een Herstory tool introduceert die het publiek uitnodigt om foto’s uit hun familiefotoalbums up te loaden, en een verhalenverteller te worden tijdens gratis workshopsessies. De tool analyseert foto’s met behulp van machine learning-technieken en vraagt deelnemers vervolgens om herstory te creëren – een verhaal over vrouwen, om getuige te zijn van hun ervaringen en deze te vieren. Het voltooide herstory is een visueel essay met tekst, foto’s, annotaties en spraaknotities. Het project wil collectief de geschiedenis van vrouwen herschrijven, in het bijzonder van diegenen die buitengesloten zijn in de verhalen over migratie. Kunstmatige intelligentie helpt de verteller bij het zien, doorpraten en veranderen van vertrouwde machts- en genderstructuren zoals die vaak worden weergegeven in volkse fotografische beelden.
Fotografe Cigdem Yuksel presenteert haar project Moslima (2021-ongoing), geproduceerd in samenwerking met Prospektor. Dit doorlopende project komt voort uit een uitgebreide studie van meer dan 4.000 foto’s van moslimvrouwen in de Nederlandse ANP fotobank (en de bijbehorende bijschriften en tags) die hun stereotype voorstellingen, geconstrueerd door fotografen en mediabedrijven, onthullen. Yuksel wil het collectieve visuele geheugen in Nederland als het gaat om de representatie van moslimvrouwen opnieuw vormgeven, door een alternatief archief te maken met haar portrettering van Turkse vrouwen van de eerste generatie.
Filmmaker Nirit Peled zal een inleiding geven op haar uitgebreide onderzoek naar de ontwikkeling van algoritmes voor misdaadpreventie in Amsterdam. Peled zet informatie, die anders onzichtbaar is, of simpelweg onbegrijpelijk, om in verhalen en beelden. Met haar documentaire Moeders en performatieve lezing Off the Record geeft ze een levendig beeld van de doorleefde ervaringen en emoties van moeders wier zonen zijn beïnvloed door algoritmisch politiewerk.
Het evenement zal worden afgesloten met een rondetafeldiscussie onder leiding van Dr. Natalie Dixon.
Datum: 31 mei, 2022
Tijd: 19:00 – 21:15 CET, gevolgd door een informele borrel
Taal: Engels
Locatie: IMPAKT Centrum voor Mediacultuur, Lange Nieuwstraat 4, 3512 PH Utrecht
Gecureerd door: affect lab
Georganiseerd door: FOTODOK en IMPAKT Centrum voor Mediacultuur
Visuele identiteit: HTTAH
Contact: info@fotodok.nl
Ticket: 7,50 euro bestel hier.
BIOGRAFIEËN:
affect lab is een prijswinnende onderzoekspraktijk en creatieve studio onder leiding van Klasien van de Zandschulp en Dr. Natalie Dixon. In samenwerking met een internationaal artistiek netwerk gebruiken ze ontwerpend onderzoek, experimenteel veldwerk en meeslepende storytelling om sociale verandering te bewerkstelligen. Hun werk wordt geleid door principes van zorg en empathie voor de lokale cultuur en gemeenschap met een focus op co-creatie van werk. Centraal in de projecten van affect lab staan netwerken van vertrouwen, het bevorderen van een gevoel van saamhorigheid en het bijdragen aan het emotionele welzijn van mensen en steden.
Website: https://www.affectlab.org/
Instagram: @affect_lab
How to Tell a Herstory is gemaakt door affect lab in samenwerking met technoloog Babusi Nyoni, de Voorkamer, ontwerper Lisa van Kleef, workshopleider en kunstenaar Ebru Aydin met voortdurende curatoriële ondersteuning van curator Daria Tuminas bij FOTODOK.
Website: https://tellaherstory.org/
Instagram: @affect_lab
Ebru Aydin (zij/hij). Als Turks-Nederlandse vrouw met een moslimachtergrond zet Aydin zich in voor bewustwording rond de thema’s sociale ongelijkheid, migratie en islam, beeldvorming, discriminatie en racisme, identiteit, (super)diversiteit en inclusie. Ze houdt ervan oprechte ontmoetingen vast te leggen, waarin aandacht is voor elkaar en om deze emoties zichtbaar te maken. Ebru heeft een masterdiploma in Sociologie en is momenteel een van de ontvangers van de Talent Development grant bij het Creative Industries Fund.
Website: www.ebru-aydin.net
Instagram: @ebruaydin_
Dr. Natalie Dixon (zij/hij) is de directeur culturele inzichten bij affect lab. Haar werk verkent kwesties van saamhorigheid, anders-zijn, ras en geslacht door de lens van technologie. Haar onderzoek is gepubliceerd in verschillende tijdschriften en heeft aandacht gekregen in de internationale media. Onlangs presenteerde ze als research fellow bij Het Nieuwe Instituut ‘How to Read a Story About Burn-Out’ een onderzoeksproject en performance reading voor publiek in het Nederlands paviljoen op de Architectuur Biënnale van Venetië (2018) en in Het Nieuwe Instituut (2019).
Website: https://www.nataliedixon.info/
Instagram: @patsydixon
Babusi Nyoni (hij/zij) is een Zimbabwaanse creatieve technoloog en sociaal ondernemer gevestigd in Nederland. Hij werkt op het snijvlak van opkomende technologie en cultuur, waarbij hij gebruik maakt van mediums zoals machine learning om nieuwe ideeën te verkennen en gesprekken op gang te brengen. Babusi’s onconventionele benadering zoekt de grenzen op van de relatie tussen technologie en de menselijke ervaring en pleit ervoor dat ondervertegenwoordigde makers het gesprek leiden.
Website: https://babusinyoni.com/
Instagram: @babusinyoni
Nirit Peled (zij/zij) is een onafhankelijke filmmaker en schrijver gevestigd in Nederland. Ze verweeft verhalen over verschillende media om maatschappelijke structuren te onderzoeken, zowel intieme als institutionele. Ze is opgeleid als kunstenaar aan de Rietveld Academie en als ontwerper aan het Sandberg Instituut. Daarnaast heeft ze gewerkt als conceptontwikkelaar en scenarioschrijver voor commerciële bureaus en publieke omroepen.
Website: https://niritpeled.com/
Instagram: @mamamess
Cigdem Yuksel (zij/hij) is een fotografe die haar carrière begon bij de Volkskrant en haar lens vooral richtte op migratie, vluchtelingen en identiteit. In mei 2016 reisde ze met twee verslaggevers naar de Turkse stad Gaziantep om een portretserie te maken van Syrische kindvluchtelingen die in textiel- en schoenenfabrieken werken. Bij terugkomst werd ze onderscheiden met de prestigieuze Zilveren Cameraprijs.
Website: https://www.cigdemyuksel.com/
Instagram: @cigdemyksel
Klasien van de Zandschulp (zij/hij) is een in Amsterdam gevestigde interactieve kunstenaar en creatief directeur bij studio affect lab. Klasien van de Zandschulp ontwerpt verhaal-gebaseerde en participatieve ervaringen, waarbij ze digitale/fysieke en online/offline interacties mengt. Haar werk verkent zintuiglijk ontwerp, belichaming, rituelen, augmented realities, menselijke interactie en (radicale) gedachten rond onze dagelijkse technologieconsumptie.
Website: https://www.klasien.nl/
Instagram: @klasien