FOTODOK’s talentprogramma Lighthouse biedt 10 opkomende fotografen de mogelijkheid om bijzondere ideeën uit te werken tot een overtuigend projectplan. Alle 10 hebben ze een flinke portie motivatie én affiniteit voor maatschappelijk urgente thema’s. Een half jaar lang worden ze op inhoudelijk, praktisch en financieel vlak geholpen door een grote groep experts uit het werkveld, het team van FOTODOK en elkaar. Alle deelnemers krijgen feedback op hun visuele en tekstuele projectvoorstellen en de unieke mogelijkheid om hun projecten te presenteren aan experts, fondsen en nieuwe samenwerkingspartners.
De jury van deze 4e Lighthouse editie bestond uit twee deelnemers van de vorige Lighthouse editie Nastassja Nefjodov en Sana Mulay, junior conservator bij Huis Marseille Lotte van Es en hoofd talentprogramma bij FOTODOK Lisanne van Happen.
We ontvingen 43 bijzonder sterke inzendingen. De uiteindelijke selectie is samengesteld met als doelstelling dat de groep meer is dan de som der delen. Het gaat uit van de diverse talenten van de makers met de intentie dat iedere maker een bijdrage kan leveren aan het programma en hij/zij/hen er tegelijkertijd ook iets voor terug krijgt. Ook is bij de samenstelling gelet op diversiteit met het oog op onder andere visuele beeldtaal, culturele afkomst, educatieve achtergrond, gender, leeftijd, thematieken, interesses en strategieën. Alle makers zijn allereerst geselecteerd op basis van motivatie, maar natuurlijk is ook gekeken naar artistieke kwaliteit en professionaliteit.
We feliciteren de volgende fotografen met hun deelname aan de 2022/2023 editie van Lighthouse: Hiske Altena, Joeri Boelhouwer, Loes Coolen, Kevita Junior, Emilia Martin, Katia Motylova, Rafael Roncato, Dunya van Veenendaal, Dominique de Vries, Esmee van Zeeventer.
Hiske Altena brengt in haar werk documentatie, sprookjes en een nieuwsgierige blik op de wereld samen, waarmee ze ons van nieuwe perspectieven voorziet. Binnen Lighthouse gaat ze op zoek naar het bereiken van een nieuw publiek voor haar project ‘Vital Mud’ waarin ze een alternatieve kijk biedt op het begin van het leven, geïnspireerd op de ideeën van haar oom die geoloog is. De jury vindt haar achtergrond in economie en haar empathische en open houding naar de wereld in het bijzonder interessant.
Joeri Boelhouwer is geïnteresseerd in hoe de komst van moderne technologie zijn ervaring van de fysieke wereld heeft beïnvloed. Hij studeerde af met zijn project ‘Fitter, Happier, and More Productive’, waarin hij door middel van de technologie van een virtuele wereld terugblikt op zijn scherm- en internetloze analoge kinderjaren. Binnen Lighthouse wil hij onderzoeken hoe hij zijn werk kan presenteren aan een breed publiek. De jury was onder de indruk van van zijn onderzoekende en speelse houding waarin hij de visuele absurditeit niet uit de weg gaat.
Loes Coolen onderzoekt in haar werk de relatie tussen de natuur en de mens en is in het bijzonder gefascineerd door de menselijke perceptie van klimaatverandering. Binnen Lighthouse wil ze verder werken aan haar afstudeerproject ‘A Quiet Life’ waarin ze onderzoek doet naar de innerlijke dualiteit van kernenergie en het verloop van de energietransitie bevraagt. De jury vindt haar gedrevenheid als maker en toekomstig docent Beeldende Kunst interessant en waardeert hoe ze gebruik maakt van diverse media zoals film, fotografie en audio.
Kevita Junior onderzoekt met haar werk hoe identiteiten genetisch en door sociale constructen worden vorm gegeven. In haar nieuwe project ‘Motherland’ dat ze zal ontwikkelen binnen Lighthouse gaat ze op zoek naar verhalen van vrouwen die na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland reisde. Deze groep bestaat o.a. uit Creolen, Marrons, Hindostanen, Javanen, Chinezen en Joden. ‘Motherland’ verwijst daarom naar Suriname als de geschiedenis die wij in Nederland delen maar focust vooral op de persoonlijke ervaringen van deze vrouwen. De jury vindt haar onderzoek naar onderbelichte verhalen belangrijk en waardeert haar doelstelling om een nieuw publiek te bereiken.
Emilia Martin werkt op dit moment onder andere aan het project ‘The blue of the far distance’ waarin ze sterrenkijken en onze fascinatie voor het heelal linkt aan escapisme. In haar praktijk zoekt ze naar inclusieve en genuanceerde ethische benaderingen om haar werk te ontwikkelen, dit drijft ook haar interesse om projecten te ontwikkelen vanuit een collectieve werkwijze. Ze is medeoprichter van het recent opgerichte Radio Echo Collective. De jury is onder de indruk van haar drang om het collectief een belangrijkere rol te laten spelen in een culturele sector die voornamelijk gericht is op het individu. Daarnaast vond de jury haar visuele werk heel overtuigend.
Katia Motylova is geboren in Luhansk (Oost-Oekraïne). Haar afstudeerproject ‘Loss’ gaat over het verlies van thuis, de noodzaak om je te verplaatsen, en het leven van een jonge vrouw gevangen in een oorlog. In haar werk onderzoekt ze vaker de rol van vrouwen in de maatschappij en reflecteert ze op conflicten. De jury is onder de indruk van haar veelal persoonlijke vertrekpunten en hoe ze dat vervolgens visueel en conceptueel weet te generaliseren.
Rafael Roncato is een documentaire fotograaf, editor en curator met een achtergrond in de journalistiek. Het merendeel van zijn leven woonde hij in Brazilië waar ook zijn nieuwe project ‘Tropical Trauma Misery Tour’ ontstaan is. Dit multimedia project is een tragicomedy over geweld, onwaarheden en digitaal populisme. Met dit werk onderzoekt hij strategieën om gevaarlijke politieke illusies te overwinnen door het aanpakken van de farce en het media opportunisme van de Braziliaanse president Bolsonaro. De jury vindt zijn kritische houding ten opzichte van politiek en journalistiek interessant en waardeert zijn visuele eigenheid in de benadering van zijn onderwerpen.
Dunya van Veenendaal werkt met haar projecten aan gelijkheid en rechtvaardigheid. Ze wil maatschappelijke problemen bespreekbaar maken. Ze gaat in Lighthouse werken aan een project over de discriminatie van Marokkaanse Nederlanders. Daarin speelt haar eigen Marokkaanse achtergrond een belangrijke rol. Ze wil onderzoeken waar die negatieve beeldvorming vandaan komt en zal haar focus leggen op een positieve boodschap die een ander beeld geeft dan het stereotype waarmee we dagelijks geconfronteerd worden. De jury waardeert haar energie, motivatie en maatschappelijke betrokkenheid en ziet een kracht in de combinatie van onderwerpen met haar kleurrijke beeldtaal.
Dominique de Vries onderzoekt vanuit zijn bi-culturele achtergrond (Pools en Nederlands) de omgeving waarin hij is opgegroeid: de Nederlandse polder. Binnen Lighthouse wil hij werken aan een fotoboek over zijn project ‘When the wolf comes home’ waarin hij dit landschap onderzoekt en bevraagd. De jury waardeert zijn persoonlijke motivatie en ontwikkelingsdrang gecombineerd met zijn visuele portfolio dat in eerste instantie heel klassiek documentair lijkt maar waar ieder beeld een extra laag of verhaal met zich mee brengt. Ook zijn achtergrond in Integrale Veiligheid brengt volgens de jury een interessant nieuw perspectief in de groep.
Esmee van Zeeventer werkt veelal analoog aan thema’s als herinneringen en de relatie tussen dromen en realiteit. Het technisch experiment speelt in haar visuele onderzoek een belangrijke rol. In veel van haar werk voel je dat er iets staat te gebeuren. De spanningsopbouw is indringend. De jury is onder de indruk van haar intuïtieve werkwijze en is benieuwd hoe ze haar werk kan verbinden met een nieuw publiek binnen Lighthouse.
Fotografie door: Rafael Roncato