Dit jaar stelden Stichting Dialoog en FOTODOK voor de vijfde en laatste keer een gezamenlijk stipendium van € 3000 beschikbaar aan een opkomende fotograaf voor de ontwikkeling van nieuw werk. Uit 26 inzendingen koos de jury voor het projectvoorstel van Monika Balu ‘’Guide for Social Interaction in Corona times’’.
Zodra Covid-19 Europa bereikte ontstond er veel onzekerheid en verloren veel mensen hun banen, evenals Balu zelf. De media berichten non stop over Covid19 en confronteren ons voortdurend met de gevolgen van deze pandemie. De jury koos het project van Monika Balu vanwege haar eigenzinnige perspectief op deze tijd waarin al onze relaties met anderen onder druk staan. In haar projectvoorstel ‘’Guide for Social Interaction in Corona times’’ zal Balu onderzoeken hoe we onze communicatie-methoden kunnen verbeteren in deze tijd. In haar werk lopen wetenschappelijk onderzoek en humor naadloos in elkaar over. Ze zoekt de grenzen van het medium fotografie op en zoekt actief naar verbindingen met haar doelgroep en publiek. De jury waardeert het probleemoplossend vermogen in het projectvoorstel waardoor ze een positieve blik werpt op de huidige maatschappij. Voor de jury was het spel dat zij met het beladen onderwerp wil aangaan symbool voor een samenleving die Stichting Dialoog en FOTODOK voorstaan; in een samenleving waarin burgers naar elkaar luisteren, is er ten slotte ook een plek voor humor.
Graag benoemen we in dit juryrapport ook het project van een runner-up. Het projectvoorstel van de sociaal geëngageerde fotograaf Giya Makondo-Wills. Zij kijkt in haar werk naar identiteit, ras, kolonisatie, de westerse blik en machtssystemen. Ze wil onderzoek doen naar ‘’the good and the bad immigrant’’ in tijden van corona. FOTODOK zal Giya Makondo-Wills begeleiden in de ontwikkeling van haar project.