Sinds een paar weken bestaat een belangrijk deel van ons beelddiscours uit blikken op een hedendaags Oekraïne in oorlog. Hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen, is een open vraag die momenteel met talloze verhalen, verslagen en beelden wordt ingevuld.
Een andere open vraag die daarbij rijst is: welke positie willen we – als individu, als collectief, als organisatie – innemen in deze situatie? Op welke manieren spreken we onze steun uit? Wanneer is aandacht en betrokkenheid de “juiste” aandacht en betrokkenheid? Te midden van vele andere situaties, hoe gaan we om met déze situatie?
Ook wij stellen onszelf deze vragen. FOTODOK richt zich als instelling op beeldverhalen rondom maatschappelijke onderwerpen, die in de dagelijkse stroom aan informatie kunnen helpen om een beter begrip te krijgen van de wereld waarin we leven. Ook in dit geval spelen beeldverhalen een cruciale rol in onze beeldvorming en informatievoorziening rondom deze oorlog. Een bewuste omgang hiermee zien wij als zeer urgent.
Waar een belangrijke verantwoordelijkheid ligt, is in het ruimte maken voor beeldmakers nauw betrokken bij- en uit Oekraïne zelf. Hoe gaat het met de mensen met wie we samenwerken en hebben gewerkt? Het is zaak om Oekraïense fotografen en makers te ondersteunen en om waar mogelijk te helpen hun vrijheid en kritische stem als beeldmakers te allen tijde te behouden. De beeldstem en expertise van deze makers kan talloze perspectieven op het land beter zichtbaar maken.
We werken momenteel aan passende manieren om met onze programma’s bij te dragen aan deze situatie. Zo organiseren we op 12 april een FOTODOK Book Club (FOTODOK Book Club #30 – TivoliVredenburg) in het teken van beeldverhalen rondom Oekraïne. Zo plaatst het werk van Alexander Chekmenev het land door de jaren heen in diverse sociale, politieke en economische contexten. Waar Jérôme Sessini met Inner Disorder de spanningen in Oekraïne tussen 2014-2017 toont, gaat Mark Neville in op zijn boek Stop Tanks With Books dat bedoeld was als strijdmiddel om internationale steun voor Oekraïne te genereren en het geconstrueerde Russische mediabeeld tegenwicht te bieden. Tot slot gaat Bloed en honing – Ontmoetingen op de grenzen van de Balkan in bredere zin in op het vraagstuk rondom de betekenis van grenzen, eenheid en scheiding. Op 12 april komen deze verhalen samen. En bovenal is het een plek waar we de verbinding en het gesprek met deze belangrijke beeldmakers én met elkaar kunnen aangaan.
De aankomende editie van de FOTODOK Book Club is een begin. Ook daarna blijft FOTODOK perspectieven verzamelen en blijven we bevragen wat onze rol in deze actuele maatschappelijke situatie is. Wanneer je jouw eigen of een ander relevant perspectief op deze situatie wil delen, is dat meer dan welkom.
Tickets Book Club bestel je hier
Tickets Book Club Live-stream bestel je hier
Tekst: Puck Barendrecht
Beeld: Cover van het fotoboek Passport van Alexander Chekmenev