Educatie staat bij FOTODOK hoog in het vaandel. Wij vinden dat iedereen jong en oud begrijpend kijken als vaardigheid zou moeten kunnen ontwikkelen. Want juist kijken moet je leren! Het ontwerpen en aanbieden van educatieve programma’s en activiteiten die deze vaardigheid helpen ontwikkelen doen we al vanaf 2008.
Naast een groot aantal vaste workshops die FOTODOK aanbiedt wordt er vooral maatwerk geleverd. Een nauwe samenwerking met scholen en andere culturele instellingen waarbij kennisuitwisseling, expertise, aandacht voor de leerling en wederzijdse inspiratie centraal staat. Van langdurige samenwerkingen gericht op het ontwikkelen van een culturele en didactische visie, of concrete invulling van onderwijsonderdelen, lessen en workshops tot het organiseren en produceren van tentoonstellingen op locatie, veel is mogelijk.
In de afgelopen jaren werkten we onder andere samen met Centraal Museum, de Weekendschool, het Oosterlicht College, Werkplaats Kees Boeke, Kunstbalie, Utrechts Centrum voor de Kunsten, Culturele Zondagen, Oerol, het Wellantcollege, Mavo 10, de Klimroos en De Vrijstaat aan diverse projecten. Daarnaast worden we tijdens tentoonstellingen bezocht door diverse onderwijsgroepen van basisonderwijs tot hbo-studenten voor rondleidingen en opdrachten op onze locatie aan Lange Nieuwstraat 7.
Met onze duurzame onderwijspartners Daltonschool Apollo 11 (sinds 2012), X11 Media & Vormgeving (sinds 2013), Grafisch Lyceum Utrecht (sinds 2013) werken we momenteel aan diverse leerlijnen rondom begrijpend kijken, storytelling en het verrijken van bestaande lessen met fotografie. Vanaf 1 februari 2018 zal FOTODOK wekelijks fotografie lessen verzorgen op de CursusBSO in Utrecht. De CursusBSO is een brug tussen een normale BSO en een creatieve cursus, het beste van allebei.
Naast puur fotografieonderwijs kan het leren met, door en over foto’s ook worden geïntegreerd in andere disciplines. Veel documentairefotografie raakt aan onderwerpen die bijvoorbeeld bij geschiedenis of maatschappijleer ook aan bod komen. Foto’s kunnen gecombineerd worden met schrijfactiviteiten zodat ook het taalonderwijs een nieuwe ingang krijgt. Voor middelbare scholieren kan fotografie heel functioneel worden ingezet om hen bewust te maken van bijvoorbeeld standplaatsgebondenheid; het idee dat hun blik op de wereld en hun handelen gevoed wordt door de positie die zij innemen ten opzichte van anderen en door hun persoonlijke ervaringen.
Heeft u interesse in de mogelijkheden tot samenwerking op uw school of met uw instelling? Neem contact op via educatie@fotodok.org