De winnaar van de eerste Open Call in opdracht bij FOTODOK is geworden; Hanna Hrabarska (geboren in Oekraïne en woonachtig in Austerlitz, provincie Utrecht). De runners up zijn: Lin Chun Yao (geboren in Taiwan en woonachtig in Utrecht) en Roos Klijn (geboren in Nederland en woonachtig in Utrecht). Gefeliciteerd!
Ter voorbereiding op de verhuizing naar onze nieuwe locatie in De Machinerie in 2023-2024, zijn we verheugd om in deze periode het overkoepelende thema “Aarding” te verkennen. Deze Open Oproep maakte deel uit van deze verkenning – in het bijzonder met betrekking tot een tentoonstelling die zich zal richten op de verschillende gemeenschappen van Utrecht en de provincie, met werk gemaakt door kunstenaars die verbonden zijn met het gebied.
De jury bestond uit Leana Boven (curator, Casco Art Institute: Working for the Commons, Utrecht), Shehera Grot (curator, Kunsthal, Rotterdam), en Daria Tuminas (curator, FOTODOK, Utrecht). Na alle sterke inzendingen te hebben doorgenomen, kozen zij samen voor het voorstel My Mom Wants To Go Back Home van Hanna Hrabarska (werktitel, 2022-ongoing). De fotografe stelde voor om te focussen op het persoonlijke verhaal van haar moeder en haarzelf, die Oekraïne in februari 2022 moesten verlaten toen de oorlog uitbrak. Ze kwamen terecht in de Utrechtse provincie Austerlitz. Enerzijds vormen zij als moeder en dochter een eigen gemeenschap, anderzijds bouwen zij vanuit het niets een nieuwe gemeenschap op met de lokale burgers van Utrecht, naast vrienden en kennissen die ook uit Oekraïne zijn gevlucht en in Utrecht terecht zijn gekomen. Naast deze beschouwing over gemeenschap is er een parallelle reflectie op het concept en de ervaring van het leven als oorlogsvluchteling.
Hanna Hrabarska zegt: “In de loop van één week moest ik niet één, maar twee huizen achterlaten: mijn gezellige appartement in het centrum van Kiev dat ik een paar jaar geleden had gekocht en waarvan de renovatie nog niet eens was afgerond; en het huis van mijn moeder waar ik was geboren en getogen en waar ik maandelijks naar terug zou keren …. We hebben hier onze nieuwe plek gevonden, maar we zijn nog steeds bezig onze nieuwe identiteit te vinden. Ik had me nooit kunnen voorstellen dat ik een oorlogsvluchteling was. Is het een tijdelijke status? Of is het een etiket? Waarom schaam ik me? En wat zou ik in plaats daarvan moeten voelen? De volgende ochtend na ons vertrek uit Kryvyi Rih begon ik ons verhaal te filmen in de vorm van een visueel dagboek. Ik blijf hier filmen, in Austerlitz, tot ik antwoorden vind.”
De jury verklaart: “We waren overtuigd door het voorstel en de begeleidende foto’s. Ze hebben een zeer persoonlijke touch en openheid, en de kunstenares toont in de aanvraag de toewijding om de documentaire richting van haar praktijk te ontwikkelen. Ze benadrukt ook de relevantie van deze kans voor haar in termen van specifieke consultaties en mentorschap over het project. Het project heeft sterk betrekking op het onderwerp gemeenschap, en ontrafelt het vanuit een zeer urgent perspectief.”
BIOS:
Hanna Hrabarska is een Oekraïense fotografe, journaliste en docente fotografie. Voor de oorlog in Oekraïne runde ze een kleine portretstudio in het centrum van Kiev en toerde ze de wereld rond met muziekbands en techno-dj’s. In de loop van haar 11-jarige carrière in de fotografie werd Hrabarska’s werk gepubliceerd in tal van media, zoals Die Zeit, Vogue, Forbes, Cicero, NRC, en anderen. Haar foto’s zijn tentoongesteld in galeries in Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en de VS. Hrabarska is gepassioneerd door documentaire fotografie.
Website: http://hannahrabarska.com/
Instagram: https://www.instagram.com/hanna.hrabarska
Leana Boven is een cultureel programmeur, curator en onderzoeker met een achtergrond in gender en (post)koloniale studies. Haar werk draait om tegencultuur, diasporische saamhorigheid en saamhorigheid, ruimtelijke rechtvaardigheid, decoloniale klimaatrechtvaardigheid, en collectieve en gemeenschappelijke zorg. Leana was curator van de tentoonstelling On Collective Care & Togetherness (2020-2021) in MAMA, Rotterdam. Momenteel werkt Leana als curator bij Casco Art Institute: Working for the Commons, Utrecht. Ze was ook co-curator van de SALWA Gatherings bij SALWA, en cureert dit jaar drie tentoonstellingen in het kader van Wider Perspectives voor Gemaal op Zuid. Leana geeft les aan de Willem de Kooning Academie, Rotterdam.
Website: https://casco.art/
Instagram: https://www.instagram.com/leanaboven
Shehera Grot is curator bij de Kunsthal Rotterdam. Ze is onder andere verantwoordelijk voor de fototentoonstellingen en is betrokken bij projecten gericht op sociaal engagement, co-creatie en sociale impact. In haar rol als curator smeedt ze actief banden met de stad Rotterdam, waardoor verhalen die de stad bevolken hun weg vinden naar de Kunsthal waar ze door een zo breed mogelijk publiek gezien en gehoord kunnen worden. Grot werkt ook als autonoom fotograaf.
Website: http://www.sheheragrot.com/
Instagram: https://www.instagram.com/sheheragrot
Daria Tuminas is curator bij FOTODOK. Tussen 2017 en december 2019 werkte Tuminas als hoofd Unseen Book Market en Unseen Dummy Award bij Unseen Amsterdam. Ze behaalde een MA in folklore en mythologie aan de St. Petersburg State University, St. Petersburg, en een MA in film- en fotografiestudies aan de Universiteit Leiden, Leiden. Tuminas draagt regelmatig teksten bij aan verschillende media, om er maar een paar te noemen: in 2017 was ze gastredacteur van The Photobook Review 12, uitgegeven door Aperture; in 2018 droeg ze een hoofdstuk bij over Oost-Europese fotoboeken aan How We See: Photobooks by Women by 10 x 10 Photobooks; in 2020 schreef ze mee aan een tekst “Is a Book Worth a Tree?” voor YET 12; was co-redacteur van doc! photo magazine 46; en in 2022 schreef ze een portfolio-essay over de praktijk van Czar Kristoff voor Foam Magazine 61: Talent.
Website: www.dariatuminas.com
Instagram: https://www.instagram.com/___growing___pains___/
De oorspronkelijke aankondiging van de Open Oproep vind je hier.
Deze Open Oproep is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Utrecht, Mondriaan Fonds, en Utrecht 900.