In samenwerking met Stichting Dialoog geeft FOTODOK een beginnend fotograaf de mogelijkheid een documentaire te maken met het thema ‘Voorbij Wij en Zij’. De fotograaf krijgt een bedrag van 3000 euro om onderzoek te doen naar het onderwerp, de serie te realiseren en te presenteren. Lees hier meer over de winnaar van 2016.
Thema: Voorbij Wij en Zij
Als individu ben je altijd onderdeel van een groter geheel. Je neemt een rol in binnen een groep, bewust of onbewust. Je bent misschien moeder maar ook dochter, zus, vriendin, collega, buurvrouw, dorpsgenoot, Moslima, Nederlander met Turkse afkomst. In al deze rollen neem je verschillende posities in. Je kiest voor een groep maar misschien vaker nog word je onderdeel gemaakt van een groep. Je wordt door afkomst, levenswijze, politieke voorkeur, huidskleur of om welke reden dan ook in een hokje geplaatst. Economische, religieuze en sociale in- en uitsluiting zijn bepalende factoren voor het gevoel van verbondenheid met de maatschappij(en) waarin je opgroeit en de gedragingen, normen en waarden die je daarin ontwikkelt.
Het lijkt wel of het, ondanks alle nieuwe communicatiemiddelen, moeilijker dan ooit is om daadwerkelijk naar elkaar te luisteren. Het publieke debat wordt vaak gevoerd in termen als ‘wij tegen zij’. Maar wat bevindt zich Voorbij Wij en Zij? FOTODOK vraagt zich af: Hoe kunnen we in deze tijd diversiteit erkennen en tegelijkertijd sociale cohesie bevorderen?
Deze editie van het Stipendium Dialoog zoekt fotografen die kijken naar de positie van een individu ten opzichte van een groep. ‘Hoe erken je diversiteit en voel je je verbonden en verantwoordelijk voor de samenleving? Dit is de vraag die centraal staat binnen de aankomende FOTODOK tentoonstelling Voorbij Wij en Zij. Daarom de oproep: maak een visueel plan dat spreekt tot de verbeelding!
Hoe doe je mee?
We nodigen jou als beginnend fotograaf uit een plan voor een fotodocumentaire in te sturen waarin je beschrijft wat je plan is. We zijn op zoek naar bijzondere en originele invalshoeken, die je niet in de reguliere media tegenkomt, maar volgens jou wel een goede interpretatie van dit belangrijke onderwerp zijn.
Dit plan dien je voor 1 mei in bij FOTODOK met een link naar je portfolio en CV. FOTODOK, Stichting Dialoog en VN fotoredacteur Jenny Smets beoordelen de plannen op inhoud en haalbaarheid. Eén plan wordt gekozen om tot uitvoer te brengen.
Je ontvangt van ons een bedrag van 3000 euro om een serie te ontwikkelen en te presenteren. Uiteraard krijg je vanuit FOTODOK advies bij het proces. Samen bespreken we waar de serie nog meer zou kunnen landen en in welke vorm. Wellicht krijgt het werk een plek in de aankomende tentoonstelling ‘Voorbij Wij en Zij’ die vanaf 3 september te zien is bij FOTODOK. Ook wordt de serie voorgelegd aan de beeldredactie van Vrij Nederland.
Meer informatie?
Kom dan zondag 12 maart naar de aftrap van het Stipendium bij FOTODOK om 14.00 uur. Neem meteen een kijkje in de nieuwe tentoonstelling (Re)Inventing Nature!
Cleo Wächter, de winnaar van het Stipendium in 2016 zal een lezing houden over haar ervaring en de uitkomst van het Stipendium: een tentoonstelling, boek en publicatie in Vrij Nederland.Jan Jaap van Oosterzee, voorzitter van Stichting Dialoog zal vertellen over Stichting Dialoog en het belang van dit Stipendium. FOTODOK geeft toelichting met betrekking tot het thema van dit jaar: ‘Voorbij Wij en Zij’, dat ook aansluit bij het thema van de aankomende tentoonstelling in September.
Eisen
• Maximaal 5 jaar werkzaam als professioneel fotograaf
• Je woont in Nederland
• Plan maximaal 2x A4
• Link naar portfolio en CV
• Insturen voor 1 mei 2016 naar info@fotodok.org met als onderwerp ‘stipendium dialoog’.
Details Stipendium
• Een bedrag van 3000 euro
• Begeleiding vanuit FOTODOK
• Promotie vanuit FOTODOK
• Mogelijke publicatie in Vrij Nederland