Net als ongeveer heel fotograferend en fotografieminnend Nederland reisde ook FOTODOK af naar Parijs voor een enerverend lang weekend boordevol fotografie. De vijftiende editie van het internationaal goed aangeschreven Paris Photo stond dit jaar in het teken van Afrikaanse fotografie, van Bamako tot Kaapstad. Er was aandacht voor de nieuwe generatie hedendaagse Afrikaanse fotografen in de tentoonstelling Rencontres de Bamako, in de verzameling hedendaagse Afrikaanse fotografie van collectioneur Artur Walther en op de beursvloer waren de foto’s van Malick Sidibé, Seidu Keita en ‘rising star’ Pieter Hugo sterk (over)vertegenwoordigd.

© Malick Sidibé © Pieter Hugo
De vijftiende editie van Paris Photo speelde zich af op een nieuwe locatie; de ondergrondse, zweterige catacomben van de Carrousel de Louvre werden ingeruild voor de prestigieuze grandeur van het Grand Palais. Bij binnenkomst krijg ik een beetje een idee hoe het voor de bezoekers van de Wereldtentoonstelling in 1900 moet zijn geweest, toen zij ongeduldig in de rij wachtten om voor het eerst het imposante bouwwerk te betreden en een blik op de wereld in het klein te werpen. Ruim honderd jaar later is er niet veel veranderd, gedurende het hele weekend staat het publiek ongeduldig en rijen dik voor de deur.

Nieuw dit jaar was niet alleen de locatie, maar ook de uitreiking van de eerste editie van de Paris Photo Book Prize, voor het beste fotoboek van de afgelopen 15 jaar (gewonnen door Paul Graham – A Shimmer of Possibility), en het Mutations Platform waar de verdieping werd gezocht door middel van interviews, ronde tafelgesprekken, artist talks en performances. Op deze manier bedient en bereikt de beurs een steeds groter publiek. Onder leiding van curator en editor Chantal Pontbriandpresenteerde het platform een interessant boek met dezelfde titel Mutations en een indrukwekkende rij aan internationaal befaamde gasten waaronder Carl de Keyzer, Adam Broomberg & Oliver Chanarin, Jim Goldberg, Mikhael Subotzky, David Claerbout, Sunil Gupta en Allan Sekula. Hoewel niet elke bijeenkomst even sterk was, was deze aandacht voor inhoud een welkome aanvulling op het duizelingwekkende commerciële aanbod van foto’s op de beursvloer.
Voor wie op zoek was naar jong talent en (nog) onbekende namen kon terecht op de verschillende “off” beurzen elders in Parijs; zoals Photo Off en No Found. Wie zich liever onderdompelde in een overdaad aan boeken en publicaties, van klein tot groot en in alle prijscategorieën kon zijn hart ophalen bij de tweede (en wederom succesvolle) editie van de Offprint fotoboekenbeurs.
Elsbeth Pijnappels | FOTODOK