In de pers

WHISPERS AND SHOUTS : RTV UTRECHT

Provincie Utrecht – Een jaar na het begin van de oorlog exposeren fotografes uit Oekraïne hun werk in Utrecht. “De beelden op tv voelen ver weg voor ons, deze tentoonstelling brengt de impact van oorlog op het dagelijks leven dichterbij”, legt FOTODOK-directeur Femke Rotteveel uit.

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : Volkskrant

‘Wat betekende dit Oekraïense deel in mij?’ Fotodok in Utrecht laat de stemmen klinken van vrouwelijke fotografen die op allerlei manieren verbonden zijn met Oekraïne, van oorlogsfotografie tot aan de zoektocht naar familiebanden.

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : PAROOL

In het project Debaltsevo, Where Are You? onderzoekt fotograaf Karine Zenja Versluis (42) haar Oekraïense wortels. Een verhaal dat begint bij haar oma in Leerdam, maar door de actualiteit noodgedwongen van richting verandert.

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : NRC

Een project over haar Oekraïense oma werd na de Russische invasie een project over gevluchte Oekraïense families. Fotograaf Karine Zenja Versluis: „Wat er met mijn baboesjka gebeurde, gebeurt nu weer.”

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : NRC

Het is een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Sindsdien zijn er tal van boeken, podcasts en documentaires verschenen die inzicht geven in het verloop van de strijd en de gevolgen daarvan. In deze gids zetten we op een rij welke de moeite waard zijn.

Lees verder

WHISPERS AND SHOUTS : NEDERLANDS DAGBLAD

Foto’s van een kapotte kerk, een verwoest hotel en het opgraven lichaam van een vermoorde man. ‘Voor de invasie had ik geen enkele ervaring als oorlogscorrespondent’, zegt de Oekraïense fotograaf Yana Kononova.

Lees verder

Whispers and shouts : InFocus

Op 24 februari 2022 begon de Russische Federatie een grootschalige militaire invasie van Oekraïne, een oorlog die nog altijd voortduurt. Whispers and Shouts. Voices of Ukrainian Women Photographers verzamelt verhalen over oorlog en ontheemding van vrouwelijke kunstenaars van Oekraïense oorsprong.

Lees verder

Whispers and shouts : Uitagenda

Op 24 februari 2022 begon de Russische Federatie een grootschalige militaire invasie van Oekraïne. De invasie betekende een nieuwe wending in een oorlog die negen jaar geleden voor het eerst uitbrak, toen de Krim in 2014 werd geannexeerd en delen van de Donbas-regio werden bezet.

Lees verder

Whispers and shouts : Utrechtse Internet Courant

Op 24 februari is het precies een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Een massale vluchtelingenstroom kwam op gang en de Jaarbeurs in Utrecht was voor veel Oekraïners het eindpunt van hun vlucht en het startpunt van hun verblijf in Nederland.

Lees verder

Pers – Joint Memory: Photographic Fragments

FOTODOK presenteert een selectie van media materiaal gewijd aan de tentoonstelling Joint Memory: Photographic Fragments Anastasia Mityukova. Project Iceworm – Essay door Duncan Wooldrigde voor GUP – Stefanos Tsivopoulos. The Precarious Archive – Interview door Steve Bisson voor Urbanautica – Michał Siarek. Alexander – Radio-interview door Daria Tuminas voor Stranded FM – Florian Göttke. Burning Images: Between Tradition and Politics – Essay door Merel Bem voor de Volkskrant – Tentoonstellingsreview door Merel Bem voor de Volkskrant

Lees verder

Steun Fotodok

Nieuwsbrief