FOTODOK, Vrij Nederland en Stichting Dialoog zetten zich met Stipendium Dialoog gezamenlijk in voor de ontwikkeling van jonge fotografen en documentaire verhalen. Het thema van deze tweede editie is gerelateerd aan de eerstvolgende tentoonstelling van FOTODOK Voorbij Wij en Zij die in september van start gaat. De jury koos unaniem voor Sanne van den Elzen als winnaar van het Stipendium Dialoog. Ze krijgt naast de € 3000 alle benodigde steun van de betrokken organisaties om haar project te realiseren.
De jury bestond dit jaar uit Jenny Smets (Vrij Nederland), Friso Wiersum (Stichting Dialoog) en Femke Rotteveel (FOTODOK). De beginnend fotograaf die het Stipendium Dialoog 2017 wint, gaat met haar prijs de komende maanden het projectvoorstel verder uitwerken, onder begeleiding van FOTODOK en Vrij Nederland.
De jury wilde een project honoreren met een sterk concept en een nieuwsgierige en onderzoekende houding van de maker. Het project dat voorbij wij en zij gaat; dat niet het hokjesdenken bevestigt, maar juist verbindt. Opvallend aan de inzendingen vond de jury de diversiteit aan invalshoeken en de betrokkenheid van de makers bij de maatschappelijke urgentie van polarisering, zowel lokaal als internationaal.
Unaniem
De jury was unaniem in haar keuze voor Sanne van den Elzen. Als fotograaf is ze geïnteresseerd in hoe familie, familiegeschiedenis, vrienden, omgeving en de daarbij behorende rolpatronen van invloed zijn op de vorming van je identiteit.
Voor Stipendium Dialoog zoekt van den Elzen vrienden en kennissen op van vroeger die op verschillende manieren en momenten een rol hebben gespeeld in haar leven. Ze gaat videoportretten maken van de 1 op 1 ontmoetingen waarbij het in eerste instantie stille ontmoetingen zijn waarin ze 15 minuten lang tegenover deze mensen zit zonder verbale communicatie. Nadien zal er een gesprek plaatsvinden. In haar voorstel vraagt ze zich af: ‘Spelen gezamenlijke herinneringen nog een rol? Kun je verbondenheid simpelweg opwekken door elkaar 15 minuten lang in de ogen te blijven kijken?’
Het projectvoorstel kijkt naar identiteitsvorming vanuit een sociale blik en gaat in een tijd van individualisering op zoek naar de betekenis van relaties. Dit project is een onderzoek op microniveau dat representatief is voor een groter maatschappelijk vraagstuk. Van den Elzen heeft een concrete en spannende vorm gevonden om haar onderzoek inzichtelijk te maken.
Foto: Sanne van den Elzen uit het project ‘Unfolded Family’