Op donderdagavond 16 juni 2016 is er bij het CBK Zuidoost een bijeenkomst in het kader van het project ‘Srefidensi: een fotografisch perspectief op de Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie’. Dit is een initiatief van Sara Blokland en FOTODOK. Hierbij worden foto’s over Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie tot 1975 onderzocht en verzamelt.
Op 24 november 1975 in de Bijlmermeer, in de ijzige kou, maar onder luid gejuich van vele de Surinaamse vlag gehesen. De vlag in de Bijlmermeer wappert door het tijdverschil uren eerder dan in Paramaribo. Daar wordt op 25 november met dit nieuwe nationale symbool de officiële onafhankelijkheid van Suriname ingeluid. Geïnspireerd door deze gebeurtenissen onderzoeken beeldend kunstenaars Sara Blokland en Jaya Pelupessy aan de hand van foto’s en verhalen, de geschiedenis en de betekenis van de Surinaamse vlag. Dit onderzoek vormt de basis voor een tijdelijk kunstwerk in de Bijlmer en een online presentatie in het najaar van 2016.
Blokland en Pelupessy willen daarom graag in gesprek met mensen die er bij waren in 1975, in de Bijlmer of Paramaribo. Daarnaast zijn zij benieuwd wat de Surinaamse vlag toen en nu betekent voor Surinamers en zij die zich verbonden voelen met Suriname en de Bijlmer. Op donderdag 16 juni organiseren zij in samenwerking met CBK Zuidoost en FOTODOK de bijeenkomst ‘Srefidensi en de Vlag‘.
De avond start met een korte video-inleiding door Sara Blokland en Jaya Pelupessy over de geschiedenis van de Surinaamse vlag. Het toont hun onderzoek aan de hand van foto’s en videomateriaal. Het materiaal vonden zij in verschillende archieven in Nederland en Suriname.
Zij gaan daarbij terug in de tijd tot ver voor het officiële ontwerp van de vlag uit 1975. Daarna wordt de eerste herinnering aan de vlag gedeeld door programmamaker en voorzitter van Stichting Eer en Herstel, Roy Groenberg. Hij was destijds nauw betrokken bij de organisatie van de onafhankelijkheidsviering in de Bijlmer in 1975.
DEEL OOK UW HERINNERING!
Onder leiding van gespreksleider Nancy Jouwe wordt daarna ruimte geboden aan uw ideeën, meningen en herinneringen. Wij verwelkomen de diversiteit aan meningen, visies, verhalen, foto’s en objecten die over en van de Surinaamse vlag en haar geschiedenis de ronde doen. Wellicht heeft u destijds een vlag aangeschaft, foto’s gemaakt tijdens de gebeurtenissen in 1975 in Nederland of Suriname, was u het oneens met het uiteindelijke ontwerp of heeft u meegedaan aan de vlagontwerpwedstrijd in 1974. Wij hopen van harte dat u uw deze foto’s, tekeningen, verhalen en herinneringen met ons wilt delen.
Op deze avond zijn professionele fotografen aanwezig die uw foto’s kunnen scannen of vlaggen en andere materialen kunnen fotograferen. (De materialen blijven natuurlijk ten alle tijde in uw bezit, de fotografen zullen ze slechts vastleggen.) Samen met u hopen we dan een zo divers mogelijk foto- en verhalenarchief aan te leggen om de Surinaamse geschiedenis in Nederland en in Suriname aan te vullen.
Het project ‘Srefidensi en de vlag’ is een samenwerking met CBK Zuidoost en onderdeel van ‘Srefidensi: een fotografisch perspectief op de Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie’. Dit is een initiatief van Sara Blokland en FOTODOK. Hierbij worden foto’s over Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie onderzocht en verzamelt. Dit onderzoek vormt de aanleiding voor online publicaties en publieksevenementen. Kijk voor meer informatie op onze website.
Locatie: Anton de Komplein 120
Tijd: 18.00-20.00 uur | inloop: vanaf 17.30
Organisatie : CBK Zuidoost en FOTODOK
Initiatief en sprekers: Sara Blokland & Jaya Pelupessy
Gast: Roy Groenberg
Presentatie : Nancy Jouwe
Voertaal: Nederlands
www.srefidensifoto.org
srefidensi@fotodok.org
ISM: CBK Zuidoost, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Mondriaan Fonds, Research Center for Material Culture.