STIPENDIUM DIALOOG 2018
For English click here.
In samenwerking met Stichting Dialoog geeft FOTODOK een beginnend fotograaf de mogelijkheid een documentaire te maken met het thema ‘Het Nieuwe Wij’. De fotograaf krijgt een bedrag van 3000 euro om onderzoek te doen naar het onderwerp, de serie te realiseren en te presenteren. Lees hier meer over de winnaar van 2016.
Thema: Het Nieuwe Wij
Wij zijn de democratie, wij zijn het zorgstelsel, het buurtgenootschap, de sportvereniging, wij zijn ons werk, maar wij zijn ook Facebook, Instagram en de algoritmes die daarvoor ingezet worden.
Er is een transitie gaande: onze hele samenleving is in beweging. Globalisering en vergaande digitalisering zijn de drijvende krachten achter sociale ontwikkelingen van mens en maatschappij. We worden ons steeds bewuster van machtsstructuren die ons op allerlei manieren beïnvloeden. Ons huidige maatschappelijk systeem, met zijn economische ongelijkheid, populisme en religieus geweld, heeft zijn langste tijd gehad. Efficiëntie, beheersbaarheid en het centraliseren van het individu maken langzaam plaats voor betrokkenheid, empathie en samenwerking.
De vanzelfsprekendheid en alomtegenwoordigheid van al deze structuren heeft er lange tijd voor gezorgd dat we ons niet bewust waren van de mate waarin wij zelf voor verandering kunnen zorgen. Hoewel een maatschappij altijd in verandering is, lijkt er de afgelopen jaren steeds sterker sprake van een hernieuwd bewustzijn; dat de systemen niet zo onwrikbaar zijn als ze leken. Een goed voorbeeld hiervan is de rechtszaak die de stichting Urgenda aanspande tegen de Nederlandse Staat, om een beter klimaatbeleid af te dwingen.
We staan voor de uitdaging om op zoek te gaan naar nieuwe structuren die recht doen aan veranderende ideeën over hoe we met elkaar willen samen leven. Daarbij is het structureren van ons leven en het leven in structuren op zichzelf een blijvend gegeven. De vorm en inhoud van deze structuren zijn echter variabel. Ook de grens tussen onze eigen invloed en de zelfregulerende invloed van het systeem of de machtsverhoudingen die het systeem bepalen, zal daarbij opnieuw onderzocht moeten worden.
Dit jaar staat de vraag centraal op welke manier we ons verhouden tot deze systemen.
Hoe doe je mee?
We nodigen jou als beginnend fotograaf uit een plan voor een fotodocumentaire in te sturen waarin je beschrijft wat je plan is. We zijn op zoek naar bijzondere en originele invalshoeken, die je niet in de reguliere media tegenkomt, maar volgens jou wel een goede interpretatie van dit belangrijke onderwerp zijn.
Dit plan dien je voor 11 juni in bij FOTODOK met een link naar je portfolio en CV. FOTODOK, Stichting Dialoog en VN fotoredacteur Jenny Smets beoordelen de plannen op inhoud en haalbaarheid, houdt daarbij rekening met een uitwerkingsperiode (van onderzoek tot productie) van 4 tot 5 maanden. Eén plan wordt gekozen om tot uitvoer te brengen.
Je ontvangt van ons een bedrag van 3000 euro om een serie te ontwikkelen én te presenteren. Uiteraard krijg je vanuit FOTODOK advies en begeleiding in het proces. Samen bespreken we waar de serie nog meer zou kunnen landen en in welke vorm. Wellicht krijgt het werk een plek in de aankomende tentoonstelling die vanaf 23 november te zien is bij FOTODOK.
Voor vragen mail naar lisanne@fotodok.org
Eisen
• Maximaal 5 jaar werkzaam als professioneel fotograaf
• Je woont in Nederland
• Plan maximaal 2x A4
• Link of PDF met portfolio en CV
• Insturen voor 11 juni 2018 naar info@fotodok.org met als onderwerp ‘stipendium dialoog’.
Details Stipendium
• Een bedrag van 3000 euro voor het onderzoek, de realisatie én de productie van je project (bijvoorbeeld een boek, een tentoonstelling of fotoserie)
• Begeleiding vanuit FOTODOK
• Promotie vanuit FOTODOK
• Mogelijke (online) publicatie in Vrij Nederland
Mogelijkheden om met je project onderdeel te worden van de eerstvolgende FOTODOK tentoonstelling vanaf 23 november 2018.