In samenwerking met Stichting Dialoog geeft FOTODOK een beginnend fotograaf de mogelijkheid een documentaire te maken binnen het thema van de najaarstentoonstelling ‘A Matter of Memory’. De fotograaf krijgt een bedrag van 3000 euro om onderzoek te doen naar het onderwerp, de serie te realiseren en te presenteren.
Thema: A Matter of Memory
FOTODOK koppelt in het programma van 2019 het collectief geheugen aan het gegeven dat fotografie een belangrijke rol speelt in de totstandkoming van historische verhalen.Fotografie is bepalend voor de vorming van ons collectief geheugen. In het boek “Memory distortion: how minds, brains, and societies reconstruct the past’’ stelt socioloog Michael Schudson dat er niet zoiets bestaat als een individueel geheugen. Het geheugen is per definitie sociaal omdat het zich bevindt in instituties in plaats van in individuele hoofden. Het geheugen is multimediaal: een standbeeld, boeken, gebouwen, verhalen, toneelstukken, film én fotografie. Het is daarmee altijd gefragmenteerd en per definitie incompleet. Wanneer kunstenaars en onderzoekers het verleden reconstrueren is dat veelal één aspect van het verleden, bekeken vanuit één perspectief: bijvoorbeeld vanuit sociaal, cultureel, politiek of geologisch perspectief. Wanneer we bijvoorbeeld terug kijken naar het kerstfeest met onze familie dan denk je aan het samenkomen, het sociaal oogpunt. Of we nemen iets meer afstand en bekijken het kerstfeest als onderdeel van onze cultuur. Beiden perspectieven hebben een bijbehorende geschiedenis en vraagstukken die zeer kunnen verschillen van elkaar. Schudson stelt dat het geheugen altijd is verbonden aan sociale en historische processen. Oftewel: je kan niet naar het verleden kijken zonder de hedendaagse tijdsgeest waar je je in bevindt. Het verleden is een product van het heden. We kunnen enkel vanuit het heden terugkijken naar een verleden. Hoewel de manier waarop vanuit het heden is terug gekeken naar het verleden altijd multimediaal is geweest, heeft geen kunstvorm een grotere invloed gehad op het collectief geheugen van de 20e en 21e eeuw dan de fotografie. De beelden staan in ons geheugen gegrift: Het naakte Vietnamese meisje dat wegrent voor de napalm, Aylan Kurdi, het Syrische jongetje dat aanspoelde op een Turks strand. De vallende man die uit de brandende Twin Towers sprong, en de zogenoemde ‘Tankman’ op het Plein van de Hemelse Vrede. Door de ontwikkeling van nieuwe media zijn ook nieuwe manieren ontstaan waarop het verleden in het heden vorm krijgt, bijvoorbeeld door films, digitale archieven of via meer interactie zoals in games.
Vanaf 15 november 2019 tot en met 23 februari 2020 staat FOTODOK in het teken van de tentoonstelling: A Matter of Memory. Binnen dit programma bevraagt FOTODOK ons collectief geheugen en de veranderende rol die fotografie en nieuwe media innemen bij het vormen van dat geheugen. FOTODOK laat in A Matter of Memory zien dat de verhouding die we hebben met het verbeelden van onze geschiedenis en het functioneren van ons collectief geheugen sterk beïnvloed wordt door de ontwikkelingen in de fotografie.
Hoe doe je mee?
We nodigen jou als beginnend fotograaf uit een plan voor een fotodocumentaire in te sturen waarin je beschrijft wat je plan is. We zijn op zoek naar bijzondere en originele invalshoeken, die je niet in de reguliere media tegenkomt, maar volgens jou wel een goede interpretatie van dit belangrijke onderwerp zijn.
Dit plan dien je uiterlijk 26 juni in bij FOTODOK met een link naar je portfolio en CV. Femke Rotteveel en Lisanne van Happen van FOTODOK, Friso Wiersum van Stichting Dialoog en Reinout van den Bergh van Breda Photo beoordelen de plannen op inhoud en haalbaarheid. Houd daarbij rekening dat je plan een maximale uitwerkingsperiode (van onderzoek tot productie) van ongeveer 4 maanden heeft (vanaf halverwege Juli tot en met half November). Eén plan wordt gekozen om tot uitvoer te brengen.
Je ontvangt van ons een bedrag van 3000 euro om een serie te ontwikkelen én te presenteren. Uiteraard krijg je vanuit FOTODOK advies en begeleiding in het proces. Samen bespreken we waar de serie zou kunnen landen en in welke vorm. Wellicht krijgt het werk een plek in de aankomende tentoonstelling die vanaf 15 november te zien is bij FOTODOK. Als dat geen optie blijkt te zijn kijken we natuurlijk met je mee naar andere presentatie mogelijkheden. Voor vragen mail naar lisanne@fotodok.org
Eisen
• Maximaal 5 jaar werkzaam als professioneel fotograaf
• Je woont in Nederland
• Plan maximaal 2x A4
• Link of PDF met portfolio en CV
• Insturen uiterlijk 26 juni 2019 naar info@fotodok.org met als onderwerp ‘stipendium dialoog’.
Details Stipendium
• Een bedrag van 3000 euro voor het onderzoek, de realisatie én de productie van je project (bijvoorbeeld een boek, een tentoonstelling of fotoserie)
• Begeleiding vanuit FOTODOK
• Promotie vanuit FOTODOK
• Mogelijkheid om met je project onderdeel te worden van de eerstvolgende FOTODOK tentoonstelling vanaf 15 november 2019