Taferelen 22 maart ‘De digitale revolutie’
Met Jos Jansen, Bart van Liempd en Sijmen Ruwhof
Mijn naam is Fleur en ik studeer fotografie aan AKV|St.Joost. Ik loop stage bij FOTODOK en doe deze periode verslag van de wekelijkse Taferelen.
Net als iedere Taferelenavond stond er een thema centraal dat aansluit bij de tentoonstelling ‘Why Work?’: de digitale revolutie. Terwijl de gasten genoten van het eten van restaurant SYR vertelden Jos Jansen, Bart van Liempd en Sijmen Ruwhof over hun kijk op de digitale revolutie.
Ik ben deze avond wakkergeschud over onze toekomst. Vaak zie ik de digitale wereld als iets positiefs, nuttigs en vooruitstrevends. Maar deze avond heb ik toch ook wel degelijk een keerzijde gezien. Wat sommige dingen betreft zijn wij als mensen nauwelijks klaar voor de huidige technologie, laat staan een grote technologische revolutie.
Fotograaf Jos Jansen opende de avond met een aantal van zijn projecten. Jos houdt zich bezig met de relatie tussen mens en technologie. Heel bijzonder vond ik zijn project genaamd Battlefields; een project over iets wat we dagelijks zien, maar waar we niet echt bij stilstaan. In Battlefields laat Jos beelden zien van donkere digitale schermen vol met vegen en vingerafdrukken, het is een telefoon zoals je die aan het eind van de dag aantreft op je nachtkastje. Hierin laat hij ons constante verlangen zien om verbonden te zijn met de rest van de wereld. Jos vertelde dat hij, net als vele anderen, een continue strijd voert: moet ik dit delen of houd ik het voor mijzelf? De choreografie van onze vingers op de beeldschermen staan als een metafoor voor onze continue worsteling met de technologie.
Wat ook mijn aandacht trok was het project SEEDS. In prachtige beelden laat Jos zijn interpretatie zien van voedsel dat niet uit de natuur komt, maar uit laboratoria waar men onderzoekt hoe deze plantensoorten zo geschikt mogelijk kunnen worden. De planten op zijn poëtische foto’s bepalen zelf niet meer hoe ze groeien, maar alles wordt voor hen bestuurd door data, diagrammen en grafieken. De mens neemt het samen met de technologie over van de natuur.
Bart van Liempd gaf inzicht in de invloed van de digitale revolutie op de arbeidsmarkt. Hij vertelde over wat hij nu al ziet gebeuren, en in hoeverre dat waarheid zal worden: de middenklasse dreigt te verdwijnen, veel werk verdwijnt naar het buitenland en online winkels nemen steeds meer de overhand. Volgens Bart wordt data de nieuwe valuta. Men kan data verkopen, en werk wordt misschien niet meer dan het aanmaken van nieuwe data.
Wat nu al veel te zien is, is dat alles wordt gerate en dat alles zichtbaar is voor iedereen. Als je naar een restaurant gaat kijk je vaak eerst naar de rating van anderen die hier voor jou zijn geweest voordat je je keuze maakt erheen te gaan. Dit zorgt ervoor dat mensen zich op een bepaalde manier gaan gedragen om maar hoog gerate te worden.
Al met al is hij niet juichend enthousiast over onze toekomst. Hij benoemt dat we in een tijdperk leven waarin het voornamelijk gaat om de vooruitgang van technologie, maar niet om de bevordering van de mensheid.
Na die lichtelijk zorgwekkende toekomstvisie vertelde ethisch hacker Sijmen Ruwhof ons in twintig minuten hoe makkelijk veel technologieën waar wij dagelijks mee in aanraking komen eigenlijk te hacken zijn.
Sijmen wordt als ethisch hacker ingehuurd door bedrijven om hun software te hacken, om de beveiliging te testen. Hij is begonnen met hacken toen hij nog jong was. Hij las dat software gehackt kon worden en heeft zich daar vervolgens voor de lol helemaal ingestort.
Alarmerend vond ik wat hij vertelde over onze verkiezingen. Hij vertelde hoe eenvoudig het eigenlijk voor hackers zoals hij is om de verkiezingen te hacken. Veel mensen denken dat dat niet mogelijk is omdat we op papier moeten stemmen maar hij vertelde dat er wel degelijk technologie aan te pas komt verderop in het stemproces. In deze technologie zijn maar liefst 50 beveiligingslekken gevonden. Het is dus voor hackers heel eenvoudig om de uitslag te beïnvloeden, mochten ze daar dat willen. ‘Hoe we zo dom kunnen zijn om deze software te vertrouwen voor een verkiezingsuitslag’ vragen hij en andere hackers zich af.
Het zou Sijmen niet verbazen als er in de toekomst een digitale oorlog zal plaatsvinden. Energiebedrijven zijn ook te hacken, hier zouden conflicterende landen gebruik van kunnen maken en zo een land compleet van energie ontdoen. Voor hackers wordt de digitale revolutie een feest, denkt Sijmen. We belanden in een digitale wereld waarin hackers vrij spel hebben.
Geschreven door Fleur Jakobs