Tijdens deze editie van Taferelen zullen we ondervinden hoe de representatie van het thema protest in de media geconstrueerd wordt aan de hand van fotografisch beeld.
Taal van evenement: Engels
–
Wat is er fijner dan samen met kunstliefhebbers te genieten van goed eten en te luisteren naar inspirerende sprekers? Tijdens Taferelen kom je op een informele manier meer te weten over één van de thema’s van de tentoonstelling Joint Memory: Photographic Fragments. Het evenement nodigt je uit om deel te nemen aan een curators-rondleiding door de tentoonstelling, een diner en twee korte lezingen in combinatie met een open Q&A sessie. Schuif lekker aan, pak een bord, schenk jezelf wat in bij de schenk-het-zelf- bar, leun achterover en laat je verrassen door bekenden en onbekenden aan tafel.
Thema & gasten
Tijdens deze editie van Taferelen zullen we ondervinden hoe de representatie van het thema protest in de media geconstrueerd wordt aan de hand van fotografisch beeld. Te gast zijn Florian Göttke – één van de kunstenaars in de tentoonstelling – en onderzoeker Ann Rigney.
Florian Göttke is beeldend kunstenaar, onderzoeker en schrijver en woont in Amsterdam. In zijn werk combineert hij beeldonderzoek met wetenschappelijk onderzoek om z0 het functioneren van beelden in hun relatie tot het sociale geheugen en politiek te onderzoeken. Recentelijk heeft hij zijn PhD Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam en het Dutch Art Institute afgerond. In zijn dissertatie “Burning Images: Performing Effigies as Political Protest” onderzoekt en beschrijft Göttke de praktijk om poppen van politici te maken en als teken van politiek protest op te hangen en te verbranden. De dissertatie verbindt twee narratieven; een tekst en een assemblage van beelden, die beiden aan het argument bijdragen.
Ann Rigney is opgeleid als literatuurwetenschapper in Ierland en Canada en is sinds 2003 hoogleraar Comparative Literature aan de Universiteit Utrecht. Ze is altijd geïnteresseerd geweest in het collectieve karakter van verhalen en hoe dit identiteiten vormt. Momenteel is ze de directeur van een door de EU gefinancierd samenwerkingsproject over het culturele geheugen rondom protest in Europa. In dit project wordt onderzocht hoe men zich protest herinnert en hoe die herinnering nieuwe vormen van verzet voedt.
Het Taferelen concept
Taferelen is ontstaan uit de wens om een kruisbestuiving te laten ontstaan tussen het werk van beeldmakers en andere werk- en onderzoeksgebieden en om meer verdieping te bieden op FOTODOK’s tentoonstellingsthema’s. Regelmatig werken mensen vanuit diverse disciplines aan hetzelfde onderwerp en kunnen ze zowel elkaar als anderen van nieuwe perspectieven voorzien. Terwijl de gasten eten, vertellen twee sprekers – beeldmakers, wetenschappers of ervaringsdeskundigen – over hun werk, gekoppeld aan het thema van de huidige FOTODOK tentoonstelling. Elke avond worden een beeldmaker en een theoreticus naast elkaar geplaatst om één thema toe te lichten. Voor de Taferelen zijn maximaal 25 plaatsen beschikbaar per avond.
Diner
Het eten wordt verzorgd door SYR: een Syrisch restaurant in de straat van FOTODOK dat grotendeels wordt gerund door Syrische vluchtelingen. Het restaurant laat al drie jaar zien dat inclusiviteit hun kracht is; en wat voor moois er ontstaat als mensen hun talenten bundelen. SYR maakt voor ons wekelijks een daghap zodat de bezoekers van Taferelenkunnen genieten van de authentieke Syrische keuken.
Tickets
Een Taferelen avond kost €17,50. Hiervoor krijg je een daghap, koffie, thee & water, een rondleiding en twee enthousiaste sprekers. We hebben bij de ‘doe het zelf’ bar frisdranken, wijn en bier. De bedoeling is dat je zelf bijhoudt wat je drinkt en dat aan het eind van de avond afrekent.
Voor verdere vragen of groepsreserveringen kun je mailen naar info@fotodok.org. Wees welkom en laat je verrassen tijdens Taferelen.
*Beeld: Florian Göttke, Burning Images: Between Tradition and Politics (2019)