Wat is er fijner dan samen met kunstliefhebbers te genieten van goed eten en te luisteren naar inspirerende sprekers? Tijdens Taferelen kom je op een informele manier meer te weten over één van de thema’s van de tentoonstelling Joint Memory: Photographic Fragments. Het evenement nodigt je uit om deel te nemen aan een curators-rondleiding door de tentoonstelling, een diner en twee korte lezingen in combinatie met een open Q&A sessie. Schuif lekker aan, pak een bord, schenk jezelf wat in bij de schenk-het-zelf- bar, leun achterover en laat je verrassen door bekenden en onbekenden aan tafel.
Thema & gasten
Voor deze editie van Taferelen nodigde FOTODOK The Black Archives uit om de avond samen te stellen met lezingen rondom het construeren, documenteren en bewaren van de geschiedenis van de Surinaamse gemeenschap in Nederland – evenals het vormgeven daarvan vandaag de dag. De sprekers van de avond zijn:
Mitchell Esajas (1988, NL) is mede-oprichter van New Urban Collective & the Black Archives in Amsterdam; een unieke verzameling boeken, documenten en artefacten die de geschiedenis vanuit zwarte en andere perspectieven belichten, die elders vaak onderbelicht blijven. Door samen te werken met kunstenaars, academici, diverse gemeenschappen en andere organisaties streven ze ernaar deze geschiedenis weer zichtbaar te maken. The Black Archives opende onlangs de tentoonstelling Vereniging Ons Suriname: 100 jaar emancipatie en strijd. De tentoonstelling is te zien tot 29 maart en toont verborgen verhalen van de Surinaamse bevolking in Nederland. Esajas zal tijdens Taferelen spreken over deze tentoonstelling en zijn fotografische en visuele componenten.
Evert Calor (1950, NL) is gepensioneerd leraar aardrijkskunde en biologie. Hij was lid van het Landelijk Overleg van Surinaamse Organisaties in Nederland (LOSON) en later van de Surinaamse Arbeiders en Werkersorganisatie (SAWO). De LOSON en de SAWO waren vooruitstrevende en democratische organisaties waarvan de activiteiten zich richtten op de ontwikkeling van de Surinaamse cultuur, werk, onderwijs en huisvesting. Calor was een van de fotografen in deze organisaties. Tijdens Taferelen zal hij ingaan op de geschiedenis en het werk van deze organisaties en zal worden stilgestaan bij de rol van het documenteren en vastleggen van informatie in en door de organisaties.
Het Taferelen concept
Taferelen is ontstaan uit de wens om een kruisbestuiving te laten ontstaan tussen het werk van beeldmakers en andere werk- en onderzoeksgebieden en om meer verdieping te bieden op FOTODOK’s tentoonstellingsthema’s. Voor de Taferelen zijn maximaal 25 plaatsen beschikbaar per avond.
Diner
Het eten wordt verzorgd door SYR: een Syrisch restaurant in de straat van FOTODOK dat grotendeels wordt gerund door Syrische vluchtelingen. Het restaurant laat al drie jaar zien dat inclusiviteit hun kracht is; en wat voor moois er ontstaat als mensen hun talenten bundelen. SYR maakt voor ons wekelijks een daghap zodat de bezoekers van Taferelen kunnen genieten van de authentieke Syrische keuken.
Tickets
Een Taferelen avond kost €17,50. Hiervoor krijg je een daghap, koffie, thee & water, een rondleiding en twee enthousiaste sprekers. We hebben bij de ‘doe het zelf’ bar frisdranken, wijn en bier. De bedoeling is dat je zelf bijhoudt wat je drinkt en dat aan het eind van de avond afrekent.
Voor verdere vragen of groepsreserveringen kun je mailen naar info@fotodok.org. Wees welkom en laat je verrassen tijdens Taferelen.
*Beeld: Bron – Het Nationaal Archief, Den Haag. Documentatie van Keti Koti mars in Amsterdam in 1963 ter ere van de Emancipatiedag van Suriname.
ket