Taferelen

FOTODOK stelt zich met Taferelen open voor bezoekers die houden van goed eten, interessante sprekers en fijn gezelschap. Schuif lekker aan en laat je verrassen door bekenden en onbekenden aan tafel. Tijdens het eten vertellen twee sprekers over hun werk gekoppeld aan de tentoonstelling. Altijd wordt een beeldmaker gekoppeld aan een ervaringsdeskundigen, wetenschapper of andere expert. Op die manier wordt een thema vanuit verschillende perspectieven belicht. Het eten wordt verzorgd door SYR, een Syrisch restaurant in de straat van FOTODOK.

Voor Taferelen zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De avond kost €17,50. Hiervoor krijg je een daghap, koffie, thee & water, een rondleiding door de tentoonstelling en twee enthousiaste sprekers. We hebben bij de ‘doe het zelf’ bar frisdranken, wijn en (speciaal) biertjes. Je houdt zelf bij wat je drinkt en rekent dat aan het eind van de avond af. De inloop is vanaf 17:30, het programma begint om 18:00 en eindigt om 20:30. Voor verdere vragen of groepsreserveringen kun je mailen naar info@fotodok.org. Houd onze evenementenlijst in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor de volgende taferelen

 

Suzanne Schols, LOBBY, Kantoor van Frans Timmermans, Uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Europese Green Deal, 2023.

Beelden van politiek, politieke beelden

Op de avond voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november ging TAFERELEN op zoek naar verdieping. Terwijl de laatste opiniepolls binnenkwamen presenteerde documentair fotograaf Suzanne Schols haar recente werk LOBBY. Daarna demonstreerden digitale designers Hay Kranen en Wendy van der Wal de werking van hun chatbot, waarmee kiezers de programma’s van de politieke partijen interactief konden bevragen.

Lees verder

Visueel denken: wat kunnen we zien, wat moeten we zien?

Wat bepaalt hoe we beelden van geweld en lijden zien en wat beweegt de makers? Dit stond centraal tijdens FOTODOK’s Taferelen op 15 november 2023. Stefan van der Stigchel gaf een inleiding over zijn onderzoek naar beeld en attentie. Daarna presenteerde Sakir Khader zijn werk in gesprek met Femke Rotteveel. Door strategieën en methoden van waarnemen te hanteren kunnen we bevragen en begrijpen wat we zien en hoe we het zien. Het begint met jezelf de vraag te stellen: waar kijk ik naar? Waarom zie ik dit? En wat ziet de persoon naast me?

Lees verder

TAFERELEN #40 – Liefde in tijden van Oorlog

Na een succesvolle rentree van Taferelen op 13 april, nodigen we je van harte uit voor de eerstvolgende editie op donderdag 11 mei. Het thema Liefde In Tijden Van Oorlog staat centraal en hoe het leven doorgaat ook onder extreme omstandigheden. Fotograaf en schrijver Saskia Aukema vertelt over haar boek Tot de dood ons scheidt waarin ze de 261 stellen die in Kamp Westerbork trouwden een gezicht geeft. Charlotte Alewijnse is naast klinisch psycholoog ook EMDR specialist en behandelt mensen met klachten van posttraumatische stress, angst, depressie en persoonlijkheidsproblematiek.

Lees verder

Taferelen #39 is home where your heart is?

In deze taferelen staat het thema ontheemding centraal en wat je nodig hebt om je ergens thuis te voelen. Darina Iyudina geeft met video- en geluidsopnames geeft een persoonlijke inkijk in het afgelopen jaar waarin haar tante, nicht en neefje Oekraïne ontvluchten en in NL bij haar vader en moeder intrekken. Anna Bilenka kwam in 2014 vanuit Oekraïne naar Nederland en woont in Haarlem. Anna werkt sinds 2022 bij Open Embassy aan het project Meedoen in Nederland voor Oekraïeners die naar Nederland zijn gevlucht.

Lees verder

TAFERELEN #38: PABLO LERMA & SJAMKE DE VOOGD

Kunstenaar Pablo Lerma en cabaretier/presentator/actrice Sjamke de Voogd spreken elkaar op 11 februari 2021. Pablo Lerma’s presentatie ‘It doesn’t stop at images’ maakt deel uit van de expositie Pass it On. Private Stories, Public Histories.

Lees verder

TAFERELEN #37: YARA JIMMINK & LARA NUBERG

Met 4 en 5 mei om de hoek, lijkt het nog relevanter om het verslag van de taferelen avond van 25 januari 2021 te delen. Deze dagen staan we weer even extra stil bij de verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo lastig om in woorden te vatten. Maar hoe zit dat met beelden?

Lees verder

TAFERELEN #36: MARIANNE INGLEBY & MICHA BRUINVELS

Met 4 en 5 mei om de hoek, lijkt het nog relevanter om het verslag van de taferelen avond van 25 januari 2021 te delen. Deze dagen staan we weer even extra stil bij de verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo lastig om in woorden te vatten. Maar hoe zit dat met beelden?

Lees verder

TAFERELEN #34 – REMEMBERING ACROSS CULTURES

Tijdens deze editie van Taferelen gaan we in gesprek over het concept ‘transnationaal geheugen’ – hoe werkt geheugen wanneer het “reist” en wordt getransformeerd van de context van het ene land en cultuur naar het andere?

Lees verder

TAFERELEN #33 – DOCUMENTING ABSENCES

Tijdens deze avond zullen we ons concentreren op de nalatenschap van afbeeldingen. In het werken met archiefbeelden en nieuwsfoto’s vragen we ons af: welke positie nemen we in als kijker? Hoe kunnen we bepaalde ‘afwezigheden’ visualiseren wanneer we foto’s opnieuw contextualiseren? Hoe kunnen we onze bestaande verwachtingen uitdagen en ervoor zorgen dat er meerdere interpretaties worden gepresenteerd? En hoe laat fotografie ons bepaalde gebeurtenissen herinneren, ten koste van anderen?

Lees verder

Steun Fotodok

Nieuwsbrief