FOTODOK TALENTONTWIKKELING

FOTODOK ziet het als haar verantwoordelijkheid om niet alleen zichtbaarheid te creëren voor het werk van opkomende beeldmakers, maar ook om ze op andere manieren te ondersteunen. Dat doen we door ons netwerk open te stellen en door een platform en een plek te zijn waar ze zich kunnen doorontwikkelen.

 

Met Blurring the Lines bieden FOTODOK, Paris College of Art en Urbanautica Institute eindexamentalenten afkomstig van meer dan 40 kunstacademies van over de hele wereld een podium. De hoogtepunten van dit programma worden samengebracht in een publicatie en een expositie tijdens Paris Photo. Ook ondersteunen we met dit programma de interacademische dialoog rondom educatie en fotografie.

Lighthouse is een programma dat FOTODOK is gestart in 2019. Jaarlijks financieren, begeleiden en ondersteunen we met Lighthouse 10 gemotiveerde opkomende fotografen. Door middel van masterclasses en inspiratiesessies ontwikkelen ze een nieuw projectplan. De focus van Lighthouse ligt op de artistieke ontwikkeling en ondernemerschap van de talenten.

 

Met FOTODOKs nieuwste talentprogramma Take-Off koppelen we recent afgestudeerde fotografen aan experts in het werkveld. In slechtst enkele minuten pitchen de fotografen hun werk aan curatoren, programmamakers, editors, galeriehouders en andere geïnteresseerden. Take-Off is gestart met een nationale editie in 2020 maar vanaf 2021 is er ook een internationale editie met beeldmakers en experts van over de hele wereld.

 

FOTODOK geeft vertrouwen aan nieuwe beeldmakers met Lighthouse Specials

FOTODOK’s Lighthouse Specials is ontwikkeld om kennis over fondsenwerving, crowdfunding en samenwerken te delen met nieuwe beeldmakers, net afgestudeerd of autodidact. Ze leren vaardigheden op het gebied van budgetteren, communicatie en schrijven. Maar bovenal is het een plek voor ontmoeting. Een informele ruimte waar ze kennis en ervaring op doen binnen een gemeenschap die hen verwelkomt om vragen te stellen en te delen.

Lees verder

Lighthouse edition #5 2023-24

FOTODOK’s talent program, Lighthouse, grants a unique opportunity to ten emerging talents selected by a panel of judges. These individuals are given the chance to cultivate new project proposals with comprehensive support spanning six months. These ten artists are dedicated to exploring the creation of new narratives that incorporate various perspectives, empowering the subjects of their work and fostering a meaningful connection with their audience. They do so through a multimedia approach, experimenting with diverse mediums and archival materials.

Lees verder

OPEN CALL FOTODOK TALENT EMBASSY 2024

Do you want to get connected to an international audience and experts in the photographic field? Is your work ready for the next step? Maybe FOTODOK TALENT EMBASSY is a good match for you. With the Talent Embassy program FOTODOK does internationally what it’s already been doing successfully in the Netherlands: making talents visible and connecting them to a relevant network.

Lees verder

Terugblik FOTODOK Lighthouse X Uitfeest

Tijdens het weekend van 9 en 10 september hebben de tien opkomende beeldmakers van het Lighthouse programma, een dynamische en interactieve tentoonstelling gepresenteerd tijdens het Uitfeest in Utrecht, dé aftrap van het culturele seizoen. De beeldmakers zijn een halfjaar lang op praktisch, inhoudelijk en financieel vlak geholpen door een grote groep experts uit het werkveld en het team van Fotodok.

Lees verder

THE IMPRESSIVE UNFINISHED: A GLIMPSE INTO THE CREATIVE PROCESSES OF EMERGING PHOTOGRAPHERS

FOTODOK Take-Off #5 brought together 25 recently graduated photographers from around the world: from Mexico to India, and even a photographer who called in from a van while traveling through Eastern Europe. The goal of this gathering was to connect emerging artists with an international group of experts on photography or the workings arts sector. So, let’s take a closer look at some of the portfolios from this event.

Lees verder

OPEN CALL FOTODOK LIGHTHOUSE 2023/2024

Ben je een beginnend fotograaf en wil je een uniek programma volgen dat je ondersteunt, inspireert en je een waardevolle verbinding geeft met het werkveld? Schrijf je dan nu in voor Lighthouse. We helpen je met het verkrijgen van cultureel ondernemerschapsvaardigheden en je krijgt de kans te werken aan de ontwikkeling van een overtuigend projectplan. Je kunt je aanmelden door het sturen van je motivatie, portfolio en cv, de deadline voor aanmelden is 31 juli 23:59 uur.

Lees verder

Lighthouse Interview #5 – Loes Coolen

Voor het vijfde deel van deze reeks interviews spreekt Robin Schaap, student aan de Reinwardt Academie met fotograaf Loes Coolen. We ontdekken de drijfveren van Loes binnen fotografie en educatie en komen meer te weten over de projecten waar ze momenteel aan werkt. Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met alle Lighthouse deelnemers.

Lees verder

Lighthouse interview #4 – Rafael Roncato

For the fourth interview for our Lighthouse series talent program intern Robin Schaap talked to photographer Rafael Roncato. Explore why Roncato turned to photography, what his fascinations in life are and dive a bit deeper in the projects he is currently working on.

Lees verder

FOTODOK LANCEERT DE KLIEK CLUB!

De Kliek Club is een nieuw programma uit waarin de uitwisseling en het delen van kennis centraal staan. Vanaf het academiejaar 2023/2024 zal FOTODOK drie keer per jaar een rondreizend programma ontwikkelen, in samenwerking met educatieve partners en lokale partijen uit het werkveld.

Lees verder

Nieuw: FOTODOK TALENT EMBASSY

FOTODOK lanceert een nieuw programma voor talent: de FOTODOK TALENT EMBASSY!
Dankzij het Pictoright Fonds kunnen we de komende drie jaar jaarlijks tien opkomende fotografen ondersteunen in hun ontwikkelen en meenemen naar internationale fotografie festivals. Met de Talent Embassy doen we internationaal wat we in Nederland al met succes doen: talenten zichtbaar maken en aan een relevant netwerk verbinden.

Lees verder

Lighthouse interview #3 – Emilia Martin

For the third interview for our Lighthouse series talent program intern Robin Schaap talked to photographer Emilia Martin. Explore why Emilia turned to photography, what her fascinations in life are and dive a bit deeper in the projects she is currently working on. This interview is part of a larger series of interviews with all FOTODOK Lighthouse 22/23 participants.

Lees verder

Lighthouse Interview #2 – Joeri Boelhouwer

Voor het tweede deel van deze reeks interviews sprak Stagiaire Robin Schaap, student aan de Reinwardt Academie met fotograaf Joeri Boelhouwer. Voor haar onderzoek interviewt ze alle deelnemers aan de lopende editie van Lighthouse en onderzoekt ze de verdere ontwikkeling van FOTODOK’s talentenprogramma.

Lees verder

Steun Fotodok

Nieuwsbrief