FOTODOK TALENTONTWIKKELING

FOTODOK ziet het als haar verantwoordelijkheid om niet alleen zichtbaarheid te creëren voor het werk van opkomende beeldmakers, maar ook om ze op andere manieren te ondersteunen. Dat doen we door ons netwerk open te stellen en door een platform en een plek te zijn waar ze zich kunnen doorontwikkelen.

 

Met Blurring the Lines bieden FOTODOK, Paris College of Art en Urbanautica Institute eindexamentalenten afkomstig van meer dan 40 kunstacademies van over de hele wereld een podium. De hoogtepunten van dit programma worden samengebracht in een publicatie en een expositie tijdens Paris Photo. Ook ondersteunen we met dit programma de interacademische dialoog rondom educatie en fotografie.

Lighthouse is een programma dat FOTODOK is gestart in 2019. Jaarlijks financieren, begeleiden en ondersteunen we met Lighthouse 10 gemotiveerde opkomende fotografen. Door middel van masterclasses en inspiratiesessies ontwikkelen ze een nieuw projectplan. De focus van Lighthouse ligt op de artistieke ontwikkeling en ondernemerschap van de talenten.

 

Met FOTODOKs nieuwste talentprogramma Take-Off koppelen we recent afgestudeerde fotografen aan experts in het werkveld. In slechtst enkele minuten pitchen de fotografen hun werk aan curatoren, programmamakers, editors, galeriehouders en andere geïnteresseerden. Take-Off is gestart met een nationale editie in 2020 maar vanaf 2021 is er ook een internationale editie met beeldmakers en experts van over de hele wereld.

 

Lighthouse Interview #2 – Joeri Boelhouwer

Voor het tweede deel van deze reeks interviews sprak Stagiaire Robin Schaap, student aan de Reinwardt Academie met fotograaf Joeri Boelhouwer. Voor haar onderzoek interviewt ze alle deelnemers aan de lopende editie van Lighthouse en onderzoekt ze de verdere ontwikkeling van FOTODOK’s talentenprogramma.

Lees verder

Talenten om te (blijven) volgen

Op 8 februari jl. opende Art Rotterdam haar deuren met naast de galeries met gevestigde namen ook een groot podium voor makers in de startfase van hun carrière in de Prospects tentoonstelling van het Mondriaan Fonds. We waren plaatsvervangend trots op de jonge talenten uit de FOTODOK familie: Eliza Bordeaux, Louisiana van Onna, Jonna Bruinsma en Marijn Kuijper. Al vanaf onze oprichting in 2008 werkt FOTODOK met fotografen die aan het begin van hun loopbaan staan.

Lees verder

Lighthouse interview #1 – Kevita Junior

Stagiaire Robin Schaap, student aan de Reinwardt Academie richt zich in haar onderzoek op de verdere ontwikkeling van FOTODOK’s talentenprogramma. Voor haar onderzoek interviewt ze alle deelnemers aan deze editie van Lighthouse. Voor het eerste interview maken we kennis met Kevita Junior, documentaire- en portretfotograaf.

Lees verder

Maak kennis met de nieuwe Lighthouse editie!

FOTODOK’s talentprogramma Lighthouse biedt 10 opkomende fotografen de mogelijkheid om bijzondere ideeën uit te werken tot een overtuigend projectplan. Alle 10 hebben ze een flinke portie motivatie én affiniteit voor maatschappelijk urgente thema’s. We feliciteren de volgende fotografen met hun deelname aan de 2022/2023 editie van Lighthouse: Hiske Altena, Joeri Boelhouwer, Loes Coolen, Kevita Junior, Emilia Martin, Katia Motylova, Rafael Roncato, Dunya van Veenendaal, Dominique de Vries, Esmee van Zeeventer. 

Lees verder

Kijk de FOTODOK Take Off #4 terug via YouTube

Ontdek opkomend fotografie talent van over de hele wereld via de opnames van de FOTODOK Take Off. On June 9 2022 the 4th edition of the FOTODOK Take Off took take place: an online event in which recently graduated international photographers pitch their projects in no more than 3 minutes per person. You can now look back the recordings via FOTODOK’s youtube channel. The participating photographers were selected in 2021 via talent program Blurring the Lines.

Lees verder

OPEN CALL LIGHTHOUSE 2022/2023

Ben je een beginnend fotograaf en wil je een uniek programma volgen dat je ondersteunt, inspireert en je een waardevolle verbinding geeft met het werkveld? Schrijf je dan nu in voor Lighthouse. We helpen je met het verkrijgen van cultureel ondernemerschapsvaardigheden en je krijgt de kans te werken aan de ontwikkeling van een overtuigend projectplan. We zoeken 8 fotografen die in 2022 afgestudeerd zijn aan een Nederlandse academie en 2 zelf ontwikkelde fotografen die maximaal 5 jaar professioneel werkzaam zijn als fotograaf.

Lees verder

DISCOVER UPCOMING PHOTOGRAPHY TALENT DURING TAKE OFF #4 on June 9 at 1 PM

Would you like to see new work of upcoming talent? Put this event in your agenda! On June 9 2022 at 1:00 PM CET (UTC+1) the 4th edition of the FOTODOK Take Off will take place: an online event in which recently graduated international photographers pitch their projects in no more than 3 minutes per person. The participating photographers were selected in 2021 via talent program Blurring the Lines.

Lees verder

LUNCH TALK 5 April met RAÚL ARMANDO JIMÉNEZ JIMÉNEZ, winnaar van BLURRING THE LINES 2021

Our guest for this Lunch Talk is Raúl Armando Jiménez Jiménez. Born and raised in Mexico City, Raúl graduated from the National University (UNAM) with a Law Degree and a specialization in philosophy of law. After that, he accomplished his photographic education at the Academy of Visual Arts, where he specialized in documentary and portraiture photography. He continued his studies in visual media at Gim de Arte, learning about the production of audiovisual content through technological experimentation in different media

Lees verder

Kom naar de OPEN STUDIO: ON PROCESS AND PRACTICE van 3 t/m 24 april

De Open Studio presenteert een selectie van ”works in progress” gemaakt door 10 opkomende kunstenaars –  de deelnemers van FOTODOK’s talent programma Lighthouse 2021/2022: Chris Becher, Marvel Harris, Lena Holzer, Daniël Lokerse, Sana Mulay, Nastassja Nefjodov, Peter Pflügler, Katharina Siegel, Rens de Vries en Mirre Korevaar-Wijnja. Hoe ontstaat en ontwikkelt een fotografisch oeuvre of serie zich? Welke talloze tussenstappen worden gemaakt vanaf een eerste idee tot aan een werk dat je gerealiseerd zou noemen? Wat betekent het om je te verhouden tot het fotografisch medium in de pluralistische wereld van vandaag de dag?

Lees verder

FOTODOK Take Off #3 – Kom ook op 7 juli!

On Wednesday the 7th of July, we organize the third edition of the FOTODOK TAKE OFF: an online graduation event in which graduates from 8 Dutch photography programs will have the opportunity to pitch their graduation work to (inter)national photography professionals and others who are interested to get to know these talents.

Lees verder

OPEN CALL Lighthouse 2021-2022 Meld je nu aan!

Ben je een beginnend fotograaf en wil je een uniek programma volgen dat je ondersteunt, inspireert en je een waardevolle verbinding geeft met het werkveld? Schrijf je dan nu in voor Lighthouse, hét programma dat nieuw talent helpt om bijzondere ideeën uit te werken tot een overtuigend projectplan. We zoeken 8 fotografen die in 2021 afgestudeerd zijn aan een Nederlandse academie en 2 autodidacten die maximaal 5 jaar professioneel werkzaam zijn als fotograaf. Alle 10 met een flinke portie motivatie én affiniteit voor maatschappelijk urgente thema’s.

Lees verder

Steun Fotodok