TEAM

Bij FOTODOK werken mensen die geloven in de maatschappelijke (verander)kracht van documentaire fotografie. Met een klein team van 3,2 Fte, een betrokken groep vrijwilligers en geëngageerde professionals uit verschillende vakgebieden werkt FOTODOK aan haar missie om visuele verhalen rond belangrijke maatschappelijke thema’s bij een relevant publiek onder de aandacht te brengen. De organisatie heeft begin 2017 de stap gemaakt van een tweehoofdige leiding naar een cultureel ondernemer als directeur: Femke Rotteveel met aan haar zijde curator Daria Tuminas die de verantwoordelijkheid heeft over de artistieke uitvoering, daarin bijgestaan door Lisanne van Happen en educator Elsbeth Pijnappels, verantwoordelijk voor de educatieve programma’s. Daarnaast werkt FOTODOK met een Board for Reflection samen rond de thema’s van ons programma. We nodigen proactief professionals uit de kunsten, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en wetenschap uit om thema’s voor te leggen en uit te diepen en op de hoogte te blijven van de projecten van documentair fotografen en beeldmakers in verschillende stadia van hun carrière. Door deze samenwerking kan FOTODOK met een klein team en beperkt budget een kwalitatief hoogstaand en uitgebreid programma realiseren. 

 – De portretten van het FOTODOK team zijn gemaakt door Ebru Aydin. Het portret van Yusser al Obaidi is onderdeel van de (luister)expositie Gewoon Zijn. over de sense of belonging van moslima’s in Nederland, van Ebru Aydin.

FEMKE ROTTEVEEL

Directeur
(MA, Economisch-Sociale Geschiedenis, Universiteit van Amsterdam)

Femke is historicus en generalist, verbinder met een groot (inter)nationaal netwerk van fotografen, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Eerder werkte ze als hoofd toewijzingen voor de goede doelen loterijen en als hoofd tentoonstellingen bij World Press Photo. Als cultureel entrepreneur pur sang brengt ze op inhoudelijk en zakelijk vlak relevante individuen en partijen samen om FOTODOK verder te ontwikkelen.

Yusser al Obaidi

Hoofd talentontwikkeling

 

yusser@fotodok.org
+31 6 26820395

Yusser geeft inhoudelijk en organisatorisch vorm aan de FOTODOK talentprogramma’s. Ze is een dekoloniaal feministische onderzoeker, schrijver en grafisch ontwerper die het radicale potentieel van intieme relationele ruimtes wil erkennen en mogelijk maken. Ze werkt rond de thema’s diasporische identiteit, orale geschiedenissen, soefi-epistemologie, moderniteit/kolonialiteit en de verbinding tussen micro- en macropersoonlijke/politieke verhalen. Haar praktijk draait om intieme vormen van publiceren en het mobiliseren van alternatieve kenniscirculatiepatronen voor woorden die dicht op de huid zitten. Haar centrale zorg: hoe kunnen we andere manieren van (bewust)zijn bekrachtigen?

DARIA TUMINAS

Curator

(MA, Film & Photographic Studies, Universiteit Leiden; MA, Theory of Literature: Folklore and Mythology, St. Petersburg State University)

Daria komt uit Rusland en is deel van een groot internationaal netwerk. Ze combineert haar theoretische achtergrond met een ‘’hands on’’ mentaliteit in samenwerking met kunstenaars. Sinds haar betrokkenheid bij FOTODOK in 2019 zijn haar achtergrond en ervaring belangrijk voor de artistieke ontwikkeling van de tentoonstellingen en het verdiepingsprogramma. Van 2017 tot 2019 heeft Tuminas gewerkt als hoofd van de Unseen Book Market bij Unseen Amsterdam. Ze schrijft over fotografie voor verschillende media, waaronder: Foam Magazine, YET Magazine, Photobook Review (Aperture).

ELSBETH PIJNAPPELS

Educator

(MA of Arts, Radboud Universiteit Nijmegen)

 

Elsbeth is vanaf de oprichting van FOTODOK betrokken bij het vormgeven en uitvoeren van alle educatieve programma’s binnen de organisatie om op alle niveaus ‘Begrijpend Leren Kijken’ op een inspirerende en onderbouwde wijze aan te bieden voor alle leeftijden. Het FOTODOK platform ‘Begrijpend Leren Kijken’ is onder haar leiding ontwikkeld. Elsbeth was betrokken bij het opzetten van educatieve programma’s bij o.a. het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en gaf les aan de KABK in Den Haag.

Eleonora Schianchi

Producent

(MA, Museologie en Curatorschap, Universiteit van Bologna; BA, Didactiek en Communicatie van Kunsten, Academie voor Schone Kunsten, Bologna)

Eleonora heeft door haar studie en werk een sterk internationaal profiel opgebouwd (Sorbonne, Parijs, Universidad Complutense de Madrid, Louisiana Museum of Modern Art, Denemarken. Met haar brede expertise en meertalige vaardigheden trad ze in 2023 als producent in dienst bij FOTODOK . In hetzelfde jaar begon ze ook haar samenwerking met Museum Hilversum, waar ze nieuwe verbindingen ontwikkelt tussen het fotografiemuseum en een internationaal publiek.

olga victorie

Verhalen Curator | Communicatie
(MA, Film and Photographic Studies, Universiteit Leiden, BA Photography and Media Art, Hogeschool Groningen)

Olga is een onafhankelijke visuele onderzoeker, curator en maker. Daarnaast begeleidt ze makers in de ontwikkeling van hun werk en praktijk. Als verhalen curator geeft ze inhoudelijk en praktisch invulling aan het verbinden van onze inhoudelijke programma’s door het creëeren en verstevigen van FOTODOK’s eigen en externe podia voor visuele verhalen. Ze werkte eerder voor o.a. Melkweg Expo, Paradox en als beeldredacteur en visueel contentmaker voor Artsen zonder Grenzen.

PETER ROMIJN

Redacteur
(PhD Geschiedenis, Universiteit Groningen)

Peter was tot zijn pensioen in 2022 Hoofd Onderzoek en Adjunct-directeur NIOD met een enorme staat van dienst. Bij FOTODOK verzorgt hij sinds 2023 de verdiepende achtergrondverhalen en interviews voor de website.

Iliana Michali

Social media manager

(MA Visual Arts & Post – Contemporary Practice, Master Institute of Visual Cultures, Den Bosch)

Iliana Michali is een Griekse beeldend kunstenaar gevestigd in Nederland. Ze is freelancer en werkt momenteel als Communicatie Manager bij FOTODOK. Ze heeft gewerkt als Fotograaf bij TU Delft en als Producer/Marketeer bij Rotterdam Photo Festival. Haar fotografie richt zich op het verkennen van de vrouwelijke blik in fotografie en de commercialisering van het Mediterrane landschap. Naast haar werk als fotograaf heeft ze gewerkt als communicatiemanager voor verschillende modemerken en culturele instellingen.

PATRICK CRAMER

Online Marketeer | Website
(BA, Rechtsgeleerdheid, Universiteit van Amsterdam)

patrick@fotodok.org | +31 6 40174604

Patrick’s taak is het vergroten van de (online) zichtbaarheid, bekendheid en vindbaarheid van FOTODOK. Hij bespeelt een breed spectrum, van het optimaal inzetten van de Google Grant tot het bouwen van het ‘Begrijpend Leren Kijken’– platform tot het implementeren van een online betaalsysteem op de FOTODOK website.

BESTUUR

Heleen Jumelet | Voorzitter
Alexander Knottenbelt | Penningmeester
Corine van Impelen | Bestuurslid
Jaya Pelupessy | Bestuurslid

Het bestuur ontvangt geen beloning voor haar werkzaamheden.

Steun Fotodok

Nieuwsbrief