Tentoonstelling

Vanaf 23 november t/m 24 februari presenteert FOTODOK de tentoonstelling Who’s in Control? In deze tentoonstelling laat een selectie (inter)nationale fotografen ons met een nieuwe blik kijken naar de machtsstructuren die onder de huidige maatschappelijke veranderingen liggen. Who’s in control? is te bezoeken van woensdag t/m zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur aan de Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.

Over Who’s in Control?

Ons leven wordt steeds meer gestuurd door krachten waar we geen invloed op kunnen uitoefenen, omdat we ze niet kunnen zien of ze niet tastbaar zijn. Denk aan de algoritmen die ons leven op allerlei manieren sturen zonder dat we dat door hebben – laat staan begrijpen. Andere aspecten in ons leven zijn zo abstract geworden, dat we ons er helemaal niet meer toe kunnen verhouden. De beurshandel is daar een goed voorbeeld van. Tot voor kort werd die handel op de beursvloer gedreven, een plek waar een cameraploeg naar toe kon, die je kon zien.

Wie kan zich nog een voorstelling maken bij flash trading, waar in enkele seconden miljarden worden verdiend? Maar er is meer aan de hand. De plekken waar die voorstellingen vroeger werden onderzocht en gevormd, zoals de media en wetenschap, staan onder druk. Onder andere door de invloed van populisme en samenzweringstheorieën worden nut en noodzaak van deze instituties doelbewust in twijfel getrokken. Nepnieuws en de ontkenning van het klimaatprobleem zijn de bekendste voorbeelden.

We hebben nieuwe beelden nodig bij het vinden van een antwoord op de vraag who’s in control? Om in gesprek te kunnen gaan over de onzichtbare revolutie die nu aan de gang is, en grip te houden op hoe de toekomst er uit gaat zien. In dat gesprek is een belangrijke rol weggelegd voor de verhalen die we vertellen en de keuzes die we op basis daarvan maken. Er is behoefte aan nieuwe beelden en woorden om ons te kunnen verhouden tot de krachten die nu ons dagelijks leven beïnvloeden. Om die te kunnen begrijpen, ons er tegen te verzetten of te omarmen.

Met werk van: Donald Weber (CA), Eline Benjaminsen (NO), Guy Martin (UK), Jos Jansen (NL), Carlos Spottorno (ES) & Guillermo Abril (ES), Esther Hovers (NL) en Felipe von Dobschütz-da Silva (BR) & Pim Boreel (NL) en Salvatore Vitale (IT).

 
Nieuwsbrief