TENTOONSTELLING

Terugblik opening Whispers and Shouts – Voices of Ukrainian Women Photographers

Op 24 februari, exact één jaar na de nieuwe Russische invasie van Oekraïne opende FOTODOK de nieuwe tentoonstelling Whispers and Shouts. Voices of Ukrainian Women Photographers. Blik met ons mee terug op de indrukwekkende opening of breng ons een bezoek om deze verhalen tot je te nemen. De tentoonstelling op de Lange Nieuwstraat 7 en 10 (overkant) is elke vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken tussen 12:00 en 18:00 uur tot en met 14 mei.

Lees verder

Part of Me… Shaping Mental Spaces

Ervaringen met geestelijke gezondheid lopen sterk uiteen; we verhouden ons er allemaal op een andere manier toe. Terwijl het geestelijk welzijn van sommigen zelden op de proef wordt gesteld, worden anderen frequenter en zwaarder belast. Als we erkennen dat psychische gezondheid op talloze manieren grip heeft op lichaam en geest, is het belangrijk om de stemmen te versterken van diegenen wier dagelijks leven wordt gevormd door bepaalde worstelingen of patronen. Voor de expositie Part of Me… Shaping Mental Spaces nodigt FOTODOK kunstenaars uit projecten te laten zien die een reactie zijn op hun geleefde ervaringen van verschillende geestelijke toestanden.

Lees verder

Kom naar de OPEN STUDIO: ON PROCESS AND PRACTICE van 3 t/m 24 april

De Open Studio presenteert een selectie van ”works in progress” gemaakt door 10 opkomende kunstenaars –  de deelnemers van FOTODOK’s talent programma Lighthouse 2021/2022: Chris Becher, Marvel Harris, Lena Holzer, Daniël Lokerse, Sana Mulay, Nastassja Nefjodov, Peter Pflügler, Katharina Siegel, Rens de Vries en Mirre Korevaar-Wijnja. Hoe ontstaat en ontwikkelt een fotografisch oeuvre of serie zich? Welke talloze tussenstappen worden gemaakt vanaf een eerste idee tot aan een werk dat je gerealiseerd zou noemen? Wat betekent het om je te verhouden tot het fotografisch medium in de pluralistische wereld van vandaag de dag?

Lees verder

FOTODOK opent tentoonstelling Earthlings in Atelier Néerlandais tijdens Paris Photo

Op 11 november opent FOTODOK in Atelier Néerlandais in Parijs de tentoonstelling Earthlings tijdens Paris Photo. Earthlings is een tentoonstelling van FOTODOK gemaakt in samenwerking met curator Jenny Smets. Het toont een selectie werk van kunstenaars die recentelijk zijn afgestudeerd aan de fotografieafdelingen van Nederlandse kunstacademies. De fotografen maakten deel uit van Blurring The Lines, een internationaal talentprogramma dat in 2016 is opgericht door Klaus Fruchtnis (Paris College of Art) en Steve Bisson (Urbanautica Institute).

Lees verder

FOTODOK in Paris – Earthlings

Het is voorjaar 2020. Piepend, als de remmen van een trein, komt de wereld abrupt tot stilstand. Wat volgt is een gespannen stilte. Een eigenzinnige pandemie dwingt de mensheid zich terug te trekken in lockdown. In de eigen bubbel, de familie, het gezin of de vriendenkring. Althans daar waar mensen de luxe kennen om zich te onttrekken aan sociaal contact. Na de stilte volgt een storm. Over de hele wereld klinken verontwaardigde uitroepen op alle vlakken: onrechtvaardigheid, ongelijke kansen, ongelijke verdeling van de welvaart, over racisme en over klimaatverandering. Er lijkt meer dat ons verdeelt dan ons verenigt.

Lees verder

OUTDOOR INSTALLATIE YARA JIMMINK – WHEN SUMMER BECAME WINTER

FOTODOK presenteert het project When Summer Became Winter (2019 – heden) van Yara Jimmink. De buitenopstelling op de werf van Het Utrechts Archief is open om te zien van 14 augustus t/m 13 september 2021. Mocht je geïnteresseerd zijn om Yara persoonlijk te feliciteren met haar werk, kom dan 13 augustus naar de informele opening om 14u in de tuin van Het Utrechts Archief.

Lees verder

PRESALE ‘Pass it on’

Maak kennis met het eerste fotoboek gepubliceerd door FOTODOK! ‘Pass It On. Private Stories, Public Histories’ is het vervolg van de gelijknamige tentoonstelling die plaatsvond bij FOTODOK van november 2020 tot en met februari 2021. Aangezien de show voor het grootste gedeelte was gepland tijdens een lockdown, is FOTODOK op zoek gegaan naar alternatieve manieren om deze tentoonstelling aan ons publiek te tonen. Zo hebben we een virtuele rondleiding gecreëerd waar onze bezoekers zich konden onderdompelen in een digitale ruimte.

Lees verder

Pass It On. Private Stories, Public Histories

FOTODOK nodigt de kunstenaars Inge Meijer (NL), Lebohang Kganye (ZA), Marianne Ingleby (US/NL), en Pablo Lerma (ES/NL) uit om de tentoonstellingsruimte aan Lange Nieuwstraat 7 gedurende drie maanden over te nemen en de ruimte te transformeren naar een dynamische plek waar ze kunnen werken aan lopende projecten, waar ze een inkijk geven in hun artistieke processen en de dialoog aangaan met bezoekers.

Lees verder

Terugblik: Graduation Show HKU Photography 2020

Van 17 t/m 20 september 2020 was het eindexamenwerk van studenten HKU Media Photography die afgelopen juni afstudeerden te zien bij FOTODOK. 4 dagen toonden de ruimtes aan Lange Nieuwstraat 7 het werk van Nadine Borst, Eline de Bruijn, Josse Carstens, Nathan van Ewijk, Nathalie Folkersma-van der Straaten, Willemijn Heldoorn, Roeland Lenoir, Sterre Otten, Daan Russcher en Nathalie Westerveld. Hieronder een korte beeldimpressie.

Lees verder

Pers – Joint Memory: Photographic Fragments

FOTODOK presenteert een selectie van media materiaal gewijd aan de tentoonstelling Joint Memory: Photographic Fragments Anastasia Mityukova. Project Iceworm – Essay door Duncan Wooldrigde voor GUP – Stefanos Tsivopoulos. The Precarious Archive – Interview door Steve Bisson voor Urbanautica – Michał Siarek. Alexander – Radio-interview door Daria Tuminas voor Stranded FM – Florian Göttke. Burning Images: Between Tradition and Politics – Essay door Merel Bem voor de Volkskrant – Tentoonstellingsreview door Merel Bem voor de Volkskrant

Lees verder

Steun Fotodok