[Dit evenement is afgelopen]
Op 23 mei organiseert FOTODOK in samenwerking met CBKU en architectuurcentrum Aorta een middag over stedelijke gebieden in (gedwongen) transitie, nieuwe toekomstscenario’s én het belang van fotografen, kunstenaars en ontwerpers hierin.
In Transitions wordt gekeken naar stedelijke gebieden in transitie, die bezig zijn met een herdefiniëring van hun bestaan(smiddelen). Een herdefiniëring die vaak wordt afgedwongen door (slechte) economische en demografische ontwikkelingen, in combinatie met onmachtige politieke antwoorden op dit soort situaties.
Tijdens de verschillende onderdelen van het debat op 23 mei zullen we zien dat het belangrijk is om te dromen én nieuwe manieren van kijken aan te wenden om te kunnen omgaan met de gevolgen van stedelijke veranderingen, zoals stilstand, krimp, leegstand, vergrijzing, hoge werkeloosheid, vergrote tegenstellingen tussen rijk en arm etc.
Fictief, kleinschalig, historisch, beeldend, door middel van verschillende perspectieven en scenario’s zal worden gesproken met stedelijke planners, architecten, ontwerpers, fotografen (e.a.) over stedelijke transitie. Welke kansen zie je en hoe buig je die om naar een werkbare situatie? Hoe doen we dat in Nederland en in Amerika? Waarom is krimp interessant? Wie zijn de ‘achterblijvers’ en wat zeg dat over de stedelijke gemeenschap? Welke rol speelt verbeelding bij het ontwikkelen van nieuwe stedelijke scenario’s? Welke positie neem je in als kunstenaar, als beschouwer? Ben je als ontwerper, politicus of beleidsmaker ondernemend, beschouwend, of beide?
Programma:
Blok 1. Rochester Still City: dromen van een nieuw stad (CBKU)
13.00-13.40 uur
Still City Christiaan Fruneaux (Monnik) i.s.m het ontwerperscollectief Pink Pony Express
13.40 – 13.50 uur
tour Rochester door Tate Shaw, directeur VSW, Rochester en partner in Transitions
13.50 – 14.15 uur
gesprek met Tate Shaw, fotograaf Theo Baart, Pink Pony Express, architect en theoreticus Edwin Gardner
14.15 – 14.25 uur
beschouwing door Jurgen Hoogendoorn, adviseur van de stad Amsterdam op het gebied van stedelijke ontwikkeling. Hoogendoorn is o.a. grondlegger van het broedplaatsen beleid en meer.
Gespreksleiding: Christiaan Fruneaux/Femke Lutgerink
Blok 2. Kleinschalige transitie: engagement, positionering en visie (CBKU)
14.45 uur – 15.15 uur (5-7 minuten presentaties)
Hans Jungerius ontdekkingsreiziger, pionier en cultureel ontwikkelaars, Arnhem
kunstenaar Elaine Vis voor Sophies Kuntsprojecten, Utrecht
Expodium, Utrecht, onderzoekt en adviseert over de rol van kunst in stedelijke transitiegebieden
Sjoerd Cusveller, programmaleider Cultuur&Ruimte van de Provincie Overijssel
Welke transitie hebben zij geïdentificeerd, welke positie nemen zij in met hun initiatieven en waar moet het volgens hen naar toe? Werken ze ondernemend of beschouwend? Of een combinatie van beiden?
15.15 – 15.45 uur
gesprek met bovenstaande partijen en Hans Venhuizen, van Bureau Venhuizen, project- en onderzoeksbureau op het gebied van cultuur en ruimtelijke ordening.
15.45 – 16.55 uur
beschouwing door Jurgen Hoogendoorn
Gespreksleiding: Christiaan Fruneaux/Femke Lutgerink
Blok 3. Kansen voor Krimp in Nederland (Aorta)
16.15 – 17.00 uur
Inleiding Kansen voor Krimp en de koppeling met stedelijke transitie in de provincie Utrecht door professor Oedzge Atzema, hoogleraar Economische Geografie aan de Universiteit Utrecht
Presentatie van scenario’s van jonge ontwerpers en ontwikkelaars uit het programma De OIifantenkooi YD2M van Architectuur Lokaal met Gepke Heun (HNS Landschapsarchitecten), Evelyn Galsdorf (030 architecten), Jasper Stam (Lingotto ontwikkeling) en Xander Windsant Vermeulen (XWV architectuur)
17.00 – 17.45 uur
gesprek met bovenstaande sprekers en Hans Lars Boetes, programmamanager gebiedsontwikkeling bij Dienst Landelijk Gebied; Rodi van der Horst, architect bij INBO en andere gasten over kansen voor krimp aan de hand van de ontwikkelde scenario’s en mogelijke koppelingen met stedelijke ontwikkelingen in de provincie Utrecht.
17.45 – 17.55 uur
beschouwing door Jurgen Hoogendoorn
Gespreksleiding: Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal)