Workshop & quiz in Johanna Westerhofzaal in Academiegebouw
Tijdens het Uitfeest kan je bij FOTODOK de grote collectief geheugen quiz doen aan de hand van iconische foto’s en kunnen kinderen meedoen aan de fotografie remake workshop om iconische foto’s na te maken. Je leert als een echte fotodetective kijken naar foto’s om zo een heleboel te weten te komen over wat er in een foto gebeurt en hoe de foto is genomen. In deze workshop gaan we verschillende foto’s onderzoeken en leer je op die manier een aantal fotografische begrippen zoals: perspectief, kader en licht. Natuurlijk ga je ook zelf aan de slag om de foto te remaken. Door je fantasie te gebruiken en buiten-de-box te denken komen we tot nieuwe creaties, geïnspireerd op de voorbeeldfoto. De workshop start om 13 en 15.30 uur.
Tentoonstelling in Aula van Academiegebouw
FOTODOK maakt al 10 jaar kinderen en jongeren wegwijs in fotografie met inspirerende onderwijsprogramma’s. Fotografie als beeldend middel om jezelf expressief en artistiek te uiten, om je verhaal te vertellen, maar ook als functioneel middel om de wereld tot je te nemen. Begrijpend leren kijken als belangrijke aanvulling op begrijpend leren lezen en rekenen. We trainen vaardigheden rondom visuele geletterdheid, mediawijsheid en 21st century skills en stimuleren de creatieve en artistieke ontwikkeling. Nu bijna ieder kind al een smartphone bezit, is begrijpend kunnen kijken en je met de juiste kennis en vaardigheden kunnen verhouden tot de beeldcultuur om ons heen belangrijker dan ooit.
Wie ben je nu? En wie of wat zou je over 15 jaar willen zijn? Wat is jouw wens of droom voor de toekomst? Dat waren de vragen waarmee fotografe Karine Versluis en FOTODOK educator Elsbeth Pijnappels, de leerlingen van de IMC Weekendschool Utrecht aan het werk zetten. Het resultaat van deze reflectie is te zien in tentoonstelling in de aula met daarin grote portretten van de leerlingen.
Tentoonstelling op Domplein
Larice Schuurbiers, studeerde afgelopen zomer af aan de kunstacademie St. Joost in Breda met haar project Ik zie alleen maar kleur. In de fotoserie staan trotsheid en vreugde van de zwarte identiteit centraal. Ik zie alleen maar kleur is een bondgenootschap van de fotograaf met de geportretteerde vrouwen en mannen, en visualiseert de intersecties tussen gender en etniciteit. Met de serie wil Larice Schuurbiers bijdragen aan een positieve representatie van deze zwarte modellen die op een eigenzinnige manier hun blackness vieren.
Larice is documentairefotograaf en activist: “Mijn camera gebruik ik als wapen in het protest tegen racisme in de huidige Nederlandse samenleving.” Persoonlijke betrokkenheid is haar drijfveer om werk te maken. Haar Indonesische achtergrond heeft een grote impact op haar identiteitsvorming gehad. Vanwege haar persoonlijke ervaringen voelt ze zich betrokkenheid bij discussies rondom racisme en segregatie in Nederland.
Leave a reply