Wat is Virtual Presence?
Kunst omarmt nieuwe digitale mogelijkheden en FOTODOK ziet het belang én de potentie in van digitale aanwezigheid voor culturele initiatieven. Daarom zijn we aan de slag gegaan met het onderzoeksproject Virtual Presence om uiteindelijk een virtueel tentoonstellingsplatform te ontwikkelen. Het dynamische karakter van dit online platform zorgt ervoor dat we bestaande tentoonstellingen kunnen archiveren, fysieke tentoonstellingen verder kunnen uitbreiden en nieuwe doelgroepen kunnen aanspreken.

FOTODOK experimenteert al een aantal jaar met Virtual Reality (VR) en 360-graden projecten, onder andere in Voorbij Wij en Zij (2017) en (Re)Inventing Nature (2017). Tijdens Who’s in Control? (2018-2019) maakten we voor het eerst aan de hand van een 360-graden registratie van de tentoonstellingsruimte een virtuele tour.

Hoe werkt Virtual Presence?
Na het laden van de tour en een korte introductie, kun je als bezoeker door de verschillende ruimtes ‘bewegen’. In alle ruimtes zie je bij de werken een icoon. Als je daarop klikt, krijg je meer informatie of context in beeld, tekst en/of video.

In onze eerste virtuele tour Who’s in Control? zie je met name hetzelfde materiaal dat ook in de fysieke tentoonstelling te zien was. In de hieropvolgende online tours gaan we dit steeds verder uitbreiden met elementen die alleen in de virtuele tentoonstelling te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan geluidsfragmenten, video-impressies, recensies, detailbeelden en andere informatielagen.

 

FOTODOK ontwikkelde de tours voor Virtual Presence in samenwerking met VR-House.

FOTODOK heeft Virtual Presence mogelijk kunnen maken dankzij de steun en het vertrouwen van het BNG Cultuurfonds.

Voor de tentoonstelling Who’s in Control? bedankt FOTODOK Gemeente Utrecht, Mondriaan Fonds, VSB Fonds, KF Hein Fonds en Fentener Van Vlissingen Fonds voor hun steun.

Voor de tentoonstelling Joint Memory: Photographic Fragments bedankt FOTODOK Gemeente Utrecht, Mondriaanfonds, KF Hein Fonds, het BankGiroLoterij Fonds – Stichting Doen, Fentener van Vlissingen, Fonds 21, Gemeente Utrecht en het Pictoright Fonds voor hun steun. 

 
Nieuwsbrief