Verandering van spijs doet eten: Taferelen bij FOTODOK
Wat is er fijner dan samen met kunstliefhebbers te genieten van goed eten, te luisteren naar inspirerende sprekers en een rondleiding te krijgen van de curator met een glas wijn in je hand? Elke donderdag stelt FOTODOK zich open voor bezoekers die houden van goed eten en fijn gezelschap. Schuif lekker aan, pak een bord, schenk jezelf wat in bij de ‘doe het zelf’ bar, leun achterover en laat je verrassen door bekenden en onbekenden aan tafel.
Het eten wordt verzorgd door SYR, een Syrisch restaurant in de straat van FOTODOK wat grotendeels wordt gerund door Syrische vluchtelingen. Het restaurant loopt als een tierelier, een tafel reserveren is een hele opgave. Gelukkig maakt SYR voor ons wekelijks een daghap zodat de bezoekers van Taferelen kunnen genieten van de authentieke Syrische keuken.
Voor de Taferelen zijn maximaal 25 plaatsen beschikbaar per avond. Terwijl de gasten eten vertellen twee sprekers over hun werk gekoppeld aan de tentoonstelling. Dit kunnen beeldmakers, ervaringsdeskundigen of wetenschappers zijn. Omdat de tentoonstelling Voorbij Wij en Zij een brede thematiek kent belichten we elke week uiteenlopende onderwerpen zoals gender, profilering, epigenetica en is er een meer praktische avond waarin we proberen om te gaan met onze eigen vooroordelen en stereotypen.
Om de avonden dynamisch en afwisselend te houden is het uitgangspunt om beeldmakers naast theoretici te plaatsen. Op die manier wordt elke week een thema vanuit verschillende perspectieven belicht.
Zo stond tijdens de eerste editie van Taferelen het thema ‘sociale identiteit’ centraal. Fotografe Sanne van den Elzen vertelde over haar werk in de tentoonstelling. Het werk van Sanne is persoonlijk en intiem omdat ze samen met haar naasten de betekenis van sociale relaties probeert te doorgronden. Daarna sprak Jorrit Hoekstra, oprichter van de organisatie StayHuman. Met deze organisatie hoopt Jorrit de processen van polarisatie bloot te leggen en een bepaalde bewustwording bij mensen te creëren aan de hand van herkenbare situaties. Hij vertelde over het onderzoek ‘Het Gelijk van Iedereen’ waarin hij handvaten biedt om op een gelijkwaardige en respectvolle manier contact te leggen met andersdenkende.
De tweede editie van Taferelen was een bijzondere avond omdat achtereenvolgend ook de 11e editie van de FOTODOK boekenclub plaatsvond. Voorafgaand aan de boekenclub was Amak Mahmoodian te gast. De Iraanse fotografe vertelde aan tafel over haar vader, haar persoonlijke herinnering aan de Iraanse revolutie en identiteitsvorming in een land als Iran. Het hieruit voortvloeiende project Shenasnameh, wat geboorteakte betekent in Iran, is te zien in de tentoonstelling Voorbij Wij en Zij, nog te zien tot en met 20 oktober bij FOTODOK aan de Lange Nieuwstraat 7.
Blog geschreven door: Fenna Mossinkoff
Programma
Donderdag 19 september is een Taferelen avond op uitnodiging. Die avond komen curatoren, docenten en cultuur coördinatoren praten over de toekomst van het kunst onderwijs.
Donderdag 28 september: Man/ Vrouw. Zit gender tussen je oren of tussen je benen? Avond over gender identiteit & seksualiteit.
Donderdag 5 oktober: Profilering. Op 5 oktober discussiëren we over de impact van etnisch profileren.
Donderdag 12 oktober: Hands on. Kom je vooroordelen onder ogen. Hoe kom je Voorbij Wij en Zij? Wat kun jij, nu doen?
Donderdag 19 oktober: Epigenetica. Mogelijkheden en kennis rondom DNA staan deze avond centraal. Bevat jou DNA alle puzzelstukjes van jouw identiteit en wat kunnen we daaruit herleiden?
Voor de Taferelen zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Je kan je inschrijven door te mailen naar info@fotodok.org. De avond kost €15 hiervoor krijg je een daghap, koffie, thee & water, een rondleiding en twee enthousiaste sprekers. We hebben bij de ‘doe het zelf’ bar frisdranken, wijn en (speciaal) biertjes. De bedoeling is dat je zelf bijhoudt wat je drinkt en dat aan het eind van de avond afrekent. De inloop is vanaf 17:30, het programma begint om 18:00 en eindigt om 20:00. Voor verdere vragen of groepsreserveringen kun je mailen naar fenna@fotodok.org. Wees welkom en laat je verassen tijdens Taferelen.
Kosten: €15,- per avond (dit is inclusief entree tentoonstelling en daghap).
Beeld: Isabelle van Hemert