Wacht·woord – Geheim woord dat toegang verschaft tot een locatie of tot informatie. Deze is gekoppeld aan een gebruikersnaam, die identificeert wie er toegang krijgt. Het wachtwoord kan ‘gekraakt’ worden door dit af te kijken, slinks te ontfutselen, door veelvoorkomende wachtwoorden te proberen of door met een computer álle combinaties te proberen (brute-force).
Het bedenken van een sterk wachtwoord ervaren mensen als veel ‘gedoe’, maar is in deze tijd essentieel. Met name voor je belangrijkste accounts zoals (werk)email en cloud-diensten. De vuistregel voor een sterk wachtwoord is: hoe langer, hoe sterker. Onthoud hem door een ‘wachtzin’ te maken met willekeurige woorden, een leesteken en een cijfer. Bijvoorbeeld: 3 Gele Kwallen In Blauwe Lucht! Een normale computer doet er 223 tredecillion (1078) jaar over om dit wachtwoord te kraken.
Valstrikken op het internet, bijna iedereen trapt er in zijn leven wel een keer in! In het kader van de tentoonstelling (No) Privacy maakt fotograaf Rein Janssen een fotoserie over internetgevaren die jouw privacy overschrijden. Wekelijks zal Rein Janssen een foto op FOTODOKs Instagram delen. #Wachtwoord is de tweede foto uit deze reeks.
Janssens werk wordt mogelijk gemaakt door AWAREWAYS opgericht door onder meer sociaal psycholoog en ondernemer Maarten Timmerman. Janssen en Timmerman willen ons bewuster maken van de betekenis en werking van privacyschenders die altijd op de loer liggen.
Volg de foto’s van Rein Janssen op Instagram! Ga hiervoor naar: www.instagram.com/fotodok_org.