Beeld: studenten bezoeken het Centraal Museum
Wat zeggen beelden vandaag de dag nog, als je eindeloos kunt scrollen en de keuzes waarnaar je kijkt overweldigend zijn? De verschuiving van het geschreven woord naar (bewegend) beeld is al tijdenlang in volle gang, maar het onderwijs beweegt daar nog niet genoeg in mee. Wij ((Paul Hageman van het Grafisch Lyceum Utrecht en Elsbeth Pijnappels van FOTODOK) zagen dat hier kansen liggen. Vanuit de urgentie voor meer aandacht voor beeldeducatie, kritisch leren kijken en vaardigheden in het vertellen van verhalen werken we aan een leerlijn waarin visuele geletterdheid, ideevorming en storytelling een plek krijgt. Kijk via deze blogs met ons mee achter de schermen en in de school. Dit project realiseren we met genereuze ondersteuning van Fonds 21.
door Elsbeth Pijnappels – educator FOTODOK
Één van de uitgangspunten in onze samenwerking is dat het leren niet alleen plaatsvindt binnen de school en dat het goed en kritisch leren kijken en vanuit die kritische blik gaan maken en ontwerpen niet exclusief verbonden hoeft te zijn aan fotografie. Fotografie is dan wel onze core business maar FOTODOK is ‘a place to see, think and learn’. Zo zien wij het medium fotografie al breed, maar zeker in educatie kijken we ook graag over de grenzen van het medium naar andere disciplines en de wisselwerking ertussen.
In het geval van onze leerlijn betekent dat breder kijken ook: de school uit, de stad in! Omdat leren en leren kijken overal kan en niet is gebonden aan het klaslokaal. Zo bekeken we oude en moderne kunst in het Centraal Museum en bezochten studenten de Classic Tour van theatergroep Aluin, waar de studenten voor en achter de schermen konden kijken en zelf onderdeel werden van de voorstelling. Niet alleen als een avontuurlijke kennismaking met theater, wat het voor velen ook was, maar met Aluin als opdrachtgever. Want na het bekijken van de voorstelling kregen de studenten de opdracht om een nieuwe poster en flyer voor de voorstelling te ontwerpen en deze te pitchen aan een team afgevaardigden van het theatergezelschap.
Hiermee raken we meteen aan een ander belangrijk aspect in onze leerlijn: de drempel over gaat ook over zelfvertrouwen krijgen in het presenteren van je idee en een goed verhaal kunnen vertellen. In de vorige blog schreef ik al dat uit onderzoek blijkt dat studenten die zelf beeldende verhalen maken, vaker sterkere communicatie vaardigheden ontwikkelen omdat ze zichzelf trainen in het organiseren van ideeën, het stellen van vragen, het uiten van meningen en het creëren van verhaallijnen. Uit de praktijk blijkt voor ons ons dat hierin ook de grootste uitdaging ligt. Zo is het ook met het versterken en oefenen van je presentatievaardigheden. Studenten geven aan dat ze dit spannend vinden, of moeilijk zelfs, maar dat ze er ook voor open staan om dit oefenen.
Daarom laten wij ze een pitch houden voor opdrachtgever Aluin met hunje ontwerp voor de nieuwe poster voor de Classic Tour. Of in hun eentje op onderzoek uitgaan in de stad voor een serie portretten waarbij ze wildvreemden moet aanspreken en fotograferen. In de setting van de klas hun eigen werk bespreken of hun analyse van de foto van de week voor de groep delen. In een 1 op 1 gesprek met een professionele fotograaf hun idee voor een documentaire fotoserie voorleggen en daar feedback op krijgen. Allemaal kleine en grote stappen om te oefenen met goed kunnen vertellen in brede zin (beeld en woord), beargumenteren waarom je bepaalde keuzes maakt, maar ook met een kritische blik jezelf, je werk, en de wereld om je heen bekijken. Dat zijn wat ons betreft essentiële vaardigheden van de toekomst voor de ontwerpers van morgen samen met overtuigingskracht, zelfvertrouwen en onderscheidend zijn.
Leave a reply