Met beeld van Andreas Meichsner uit de serie The Beauty of Serious Work, geschreven door Femke Rotteveel.
Heerlijk vind ik deze tijd van het jaar. Geen Blue Monday voor mij maar juist het gevoel dat het ‘verse’, nieuwe jaar uitnodigt om kansen te grijpen en nieuwe werelden te ontdekken!
Afstand en rust scheppen ruimte en geven nieuwe inzichten. Dat weten we natuurlijk al heel lang maar toch lijkt de dagelijkse routine mijn eigen ecowerksysteem soms langzaam te verstoppen. De feestdagen zorgen voor een strikt digitaal dieet, tijd voor familie en vrienden met eindeloos veel potjes Catan en Monopoly. Er is weer ruimte voor het lezen van de stapel boeken naast mijn bed (De Stamhouder, Hallo Witte Mensen, Iedereen Inc.) en mooie voorstellingen in het theater (The Fountainhead van Toneelgroep Amsterdam, de voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt van Artemis).
Ik dompel me helemaal onder in het thema ‘de toekomst van werk’ dat centraal staat in de nieuwe tentoonstelling ‘Why Work?’ van FOTODOK die op 9 maart opent. En overal lijkt de toekomst van werk in het centrum van de belangstelling te staan. Of het nu gaat om nieuwe technologische ontwikkelingen die van grote invloed zijn op bestaande banen of om welke waarde aan bepaald werk wordt toegekend. Het is voelbaar voor iedereen en tegelijkertijd ook groots en complex omdat de veranderingen samenhangen met ontwikkelingen in de hele wereld.
Er zijn dan ook talloze bijeenkomsten waarin over de verschillende onderwerpen wordt gesproken. Op 18 januari organiseert MVO Nederland in TivoliVredenburg haar nieuwjaarsreceptie die in het teken staat van welkom in de nieuwe economie met sprekers als Daan Roosegaarde. Je kan de 18e in TivoliVredenburg blijven hangen voor de lezing hoe overleef ik de arbeidsmarkt van de 21e eeuw waar Utrechtse professoren hun visie delen. Op 15 februari organiseert de Goldschmeding Foundation een conferentie over de waarde van werk in de 21e eeuw in Sociëteit De Witte in Den Haag.
Als ik naar mijn eigen loopbaan kijk, is mijn eigen ‘waarom’ goed te herkennen. Na 2,5 jaar buitenland stond mijn eerste baan bij Robert Bosch B.V. in het teken van een plek vinden in Nederland en financieel onafhankelijk zijn. Ik leerde er wat werken inhield: het belang van de interne politiek. Ik ontdekte wat ik echt wilde in werk: maatschappelijke relevantie. Ik schreef twee open sollicitatiebrieven en kon kort daarna aan de slag als hoofd tentoonstellingen bij World Press Photo. In de kleine 8 jaar dat ik daar werkte, leerde ik echt goed kijken. Het zou een vak moeten zijn op school vind ik nog steeds: naast begrijpend leren lezen, vooral ook begrijpend leren kijken. Met de komst van kinderen werd het vele reizen voor mij minder praktisch en kwam ik als hoofd toewijzingen terecht bij een van de grootste particuliere financiers van maatschappelijke organisaties ter wereld: de goede doelen loterijen. Hier leerde ik vooral te denken in kansen en mogelijkheden. Wat een feest om te werken aan oplossingen van de uitdagingen in de wereld die ik bij World Press Photo zo indringend voorbij had zien komen. Mijn favoriete project bij de loterij was de Green Challenge, een wedstrijd voor creatieve en duurzame ondernemers met concrete groene producten . Ik zag de toekomst in deze ondernemers, die behalve geld verdienen ook hun duurzame en sociale toegevoegde waarde belangrijk vinden. Via Amerborgh en Streets of the World kwam ik weer terug bij de fotografie en het vertellen van verhalen.
Want verhalen maken het verschil, overal, ook in een zakelijke omgeving. Simon Sinek’s Ted Talk over inspirerend leiderschap ‘The Why’ is inmiddels ruim 36 miljoen keer bekeken en vertolkt mijn persoonlijke kern: werk moet voor mij maatschappelijke relevantie, ondernemerschap en leuke mensen met een moreel kompas combineren. Bij FOTODOK zit ik nu al weer bijna een jaar dus goed op mijn plek.
Toen mijn achterbuurman aan zijn 13-jarige dochter vroeg welk beroep haar interessant leek, antwoordde ze heel treffend: “Pap, mijn baan bestaat nu nog helemaal niet.”
Het is van alle tijden dat technologische en sociale ontwikkelingen ons bestaan veranderen. Soms subtiel en op het moment zelf bijna niet merkbaar, soms groots zodat alles op zijn kop wordt gezet. Wat ondanks alle veranderingen altijd zijn relevantie blijft behouden is waarom je iets doet. Op basis van welke waarden en interesses maak jij je keuzes? We hopen jullie allemaal te zien tijdens de tentoonstelling ‘Why Work?’ om hierover verder te praten.