Begin 2016 namen FOTODOK, Vrij Nederland en Stichting Dialoog het initiatief tot een gezamenlijk stipendium voor jonge fotografen, met als thema ‘Dialoog’. De jury heeft uit 30 inzendingen unaniem besloten dat het Stipendium van 2016 á 2500 euro wordt toegekend aan Cleo Wächter. Lees hieronder het juryverslag.
“Volgens de filosoof Martin Buber is dialoog is een betekenisvol gesprek met een ander. De mens is pas echt mens als hij een relatie aangaat met de ander. Dialoog is een soort ’naar elkaar toekeren’, en daarmee een belangrijke voorwaarde voor een betekenisvol menselijk leven en succesvol samenleven. Dialoog is volgens hem een ideaal, maar ook een opgave. Hoezeer we er ook van houden om ons terug te trekken in ons eigen gelijk: zonder een ander kun je jezelf niet leren kennen.
Afgelopen week koos een jury bestaande uit Jenny Smets (Vrij Nederland), Joost Janmaat (Stichting Dialoog) en Lisanne van Happen (FOTODOK) uit de inzendingen een winnaar. De beginnend fotograaf die het Stipendium Dialoog 2016 wint, krijgt een budget van 2500 euro en gaat de komende zes maanden het projectvoorstel verder uitwerken, onder begeleiding van FOTODOK en Vrij Nederland.
Er is gezocht naar een project dat tot de verbeelding spreekt, een krachtig concept heeft en haalbaar is in een periode van zes maanden. Opvallend aan de inzendingen vond de jury het brede scala aan benaderingen en associaties. Er waren veel inzendingen waarbinnen een relatie werd gezocht met de huidige vluchtelingenproblematiek.
Unaniem
De jury was unaniem in haar besluit dat het Stipendium naar Cleo Wächter moet gaan. Ze neemt ons mee naar Scandinavië. De reis die haar vader op zijn 17e liftend heeft afgelegd is haar startpunt. In haar voorstel schrijft ze:
‘Liften is alleen mogelijk door wederzijds vertrouwen. Naïef, zullen veel mensen zeggen. Maar wanneer succesvol uitgevoerd ook het bewijs dat het in deze tijd nog mogelijk is. ‘Angst voor de onbekende ander’ is één van de grote thema’s van vandaag de dag. Wat gebeurt er als we wel het gesprek aangaan? Hoe bang ben je dan?’
Het projectvoorstel ziet de dialoog als opgave, als opdracht, als uitdaging om verder te komen: zowel fysiek als mentaal. Het project van Wächter springt eruit door de scherpe beeldende beschrijvingen in tekst en beeld. Ze heeft een heldere kijk op onze hedendaagse wereld en tijd en tegelijkertijd heeft ze een onderzoekende houding. We zijn benieuwd wat de dialoog haar – en ons gaat brengen.
Naast het project van Wächter wil de jury twee eervolle vermelding geven aan Elise Schouman en Hillie de Rooij. Ook zij leggen een open en nieuwsgierige houding aan de dag. Empathie speelt daarin een grote rol. En de grenzen van communicatie wordt bij beiden opgezocht. Schouman spitst dit toe in een duel waarin de interactie tussen verschillende disciplines – schrijver, muzikant, beeldend-kunstenaar en zijzelf als fotograaf – centraal staat. Ze zoekt daarin naar verbinding waar luisteren en reageren een belangrijk onderdeel zijn van het werk. De Rooij belicht op een bijzondere manier de reis die vluchtelingen afleggen, waarbinnen ze speelt met feit en fictie, met als basis de verhalen van de vluchtelingen zelf.”