Op 5 februari om 14.30 organiseert FOTODOK in samenwerking met Hoogt on Tour een voorgesprek met kunstenaars Mandy Nijhof en Mieke Hessels naar aanleiding van Laura Poitras’ documentaire over Nan Goldin All the Beauty and the Bloodshed
All the Beauty and the Bloodshed vertelt een emotioneel en veelzijdig verhaal over de internationaal befaamde fotograaf en activiste Nan Goldin. Oscarwinnaar Laura Poitras (Citizen Four) creëerde een zeer persoonlijk portret van één van de belangrijkste fotografen van de late 20e eeuw. De documentaire toont het leven, de carrière en het activisme van Goldin aan de hand van unieke opnames, persoonlijke interviews en haar baanbrekende fotografie. Goldin ontvluchtte haar traumatische jeugd en vond haar eigen scene waarin vrijheid en seksuele onafhankelijkheid een belangrijke rol speelden. Haar persoonlijke inspiratie kwam tot uiting in haar fotografie.
Goldin laat zien dat kunst een wapen kan zijn en gaat vandaag de dag de strijd aan met de Sacklerfamilie, die zij verantwoordelijk houdt voor de Amerikaanse opiatencrisis. Terwijl deze crisis nog dagelijks slachtoffers maakt, blijft de familie Sackler groot sponsor van belangrijke musea wereldwijd. Goldin’s strijd helpt haar om haar eigen verdriet een plaats te geven. ALL All the Beauty and the Bloodshed toont een portret van een gedreven persoon. De film werd bekroond met de Gouden Leeuw (Beste Film) op het Filmfestival van Venetië. Poitras was vervolgens de hoofdgast van het International Documentaire Festival Amsterdam 2022 (IDFA). Het Stedelijk Museum Amsterdam zal vanaf eind augustus 2023 een retrospectief aan het werk van Goldin wijden.
Voorgesprek Mieke Hessels en Mandy Nijhof
Nijhof en Hessels reflecteren in hyperpersoonlijk werk op hun eigen pijnlijke verleden als kind waarin misbruik bepalend was. De impact van dit verleden op het heden is voor beide makers groot het en vormt de basis van hun visuele werk. Tegelijkertijd willen ze net als Goldin niet gezien worden als slachtoffer en pakken ze door het maken van werk de macht en controle terug over hun eigen verleden. Zij zijn de hoofdrolspelers in hun eigen geschiedenis en we kijken door hun ogen naar de gebeurtenissen van jaren terug.
Beeld boven: Mieke Hessels – ‘Song for ourselves’ and for everybody else
Beeld onder: Mandy Nijhoff – Mental Moshpit
De werken van zowel Nijhof als Hessels zijn intens, kleurrijk en groot. Overweldigend. Net als de indruk dat het werk van Goldin op je maakt. Eenmaal gezien blijft het op je netvlies gebrand voor jaren en jaren. Alle drie nemen de toeschouwer mee in een ruimte en ze confronteren je met hun ervaringen, de machteloosheid, het verdriet en de woede. Ze maken je deelgenoot. Soms is het werk heel direct, soms metaforisch door middel van symbolen.
Hoewel ze verschillen in leeftijd: Nijhof is 27 jaar, Hessels 65 jaar en Goldin 69 jaar, zijn de werken intergenerationeel toegankelijk en doen ons pijnlijk beseffen dat de geschiedenis blijft zich herhalen. Net als Goldin zijn dit twee krachtige vrouwen die hun werk inzetten als middel om het onzichtbare zichtbaar te maken. Deze middag krijgen we in Bieb Neude een inkijkje in de wereld van Mandy Nijhof en Mieke Hessels, over leven, drijfveren en kunst maken.
Datum:
Zondag 5 februari
Locatie:
Bibliotheek Neude, Neude 11 Utrecht
Programma:
14:30 inloop
14:45 voorgesprek Mandy Nijhof en Mieke Wessels
Korte Pauze
15:45 film
17:45 einde