Wat is de invloed van fotografie op onze beeldvorming over vluchtelingen? FOTODOK onderzoekt dit tijdens de Utrechtse Culturele Zondag op 1 mei samen met het publiek aan de hand van films, foto’s en gesprekken met makers en andere experts. De dag wordt geleid door radiomaker Lex Bohlmeijer van o.a. De Correspondent. Kom naar het Academiegebouw aan het Domplein voor een programma met film, discussie en heel veel beelden.Â
Filmvertoning en gesprek met de makers van The Island of All Together
12:30-13:30 uur
Elke zomer reizen vele Europese toeristen naar het Griekse eiland Lesbos voor een zonnige vakantie. Tegelijkertijd maakten afgelopen jaar duizenden vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek naar het eiland om een veilig heenkomen te zoeken binnen de Europese Unie. Filmmakers Philip Brink en Marieke van der Velden nodigden in de film The Island of all Together toeristen en vluchtelingen uit om met elkaar in gesprek te gaan. Radio- en televisiemaker Lex Bohlmeijer gaat in gesprek met de makers. Hoe was het om deze film te maken? Wat waren de reacties op deze film?
In gesprek met Uljana Orlova
Haar werk is te zien in de tentoonstelling There is Something about My Family
13:45-14:15
Lex Bohlmeijer gaat in gesprek met fotografe Uljana Orlova. Ze kwam in 1993 samen met haar moeder naar Nederland vanuit Litouwen. Deze gebeurtenis en de eindeloze asielperiode die volgt, zijn voor haar aanleiding om onderzoek te doen naar deze fase van haar leven, zowel in tekst als beeld. Uljana confronteert in haar werk ook haar moeder met haar keuze om te vluchten naar Nederland. Alvast iets meer weten? Luister hier een radio-interview met de VPRO.
Negin Zendegani & Danielle Cuppens
14:30-15:15
Fotograaf Negin Zendegani vertelt over haar project Selvy, waarin ze portretten maakte van kinderen in AZC’s, en haar nieuwe project Gelukzoekers Gelukbrengers. Zij gaat in gesprek met curator Danielle Cuppens die in 1993 een vergelijkbaar project organiseerde: A Pressing Engagement, naar aanleiding van de Joegoslavische vluchtelingen. Ze bracht vijf fotografen samen die portretten van kinderen gemaakt hebben in verschillende AZC’s in Nederland. Wat zijn de overeenkomsten tussen deze projecten en welke impact hebben ze gehad op de beeldvorming rondom vluchtelingen?
Workshop met Negin Zendegani
Maak je eigen pop en ga op de foto
15:30-16:30
We gaan poppen maken: Selvy’s. Dit is een idee van fotografe Negin Zendegani. De kinderen in de AZC’s zijn eigenlijk altijd onderweg. Soms is dit zo moeilijk dat het kind zich opsluit in zichzelf en zich niet meer wil hechten. De Selvy reist altijd mee. Elke pop heeft een klein verborgen zakje, waar de kinderen wat dierbaars is in kunnen verstoppen en bewaren. Kom luisteren naar Negin, krijg een kijkje in het leven van gevluchte kinderen in Nederland en maak vervolgens je eigen pop. Tot slot mag jij ook nog met jouw pop op de foto.